Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Isbåge

Innan jag gjorde min första resa till Svalbard så läste jag allt jag kom över om Andrées polarexpedition. I en av dessa böcker hörde jag för första gången talas om fenomenet isbåge.  Såg aldrig någon, trots att vi kom så långt norrut som till 82:a breddgraden. Insåg att man måste längre norrut än så. Det räckte tydligen inte med Svalbards breddgrader man måste mot Nordpolens breddgrader.

En solig morgon, på väg mot Nordpolen, då jag kom ut på däck såg jag en enorm vit båge över himmelen. Förstod att det måste vara den sällsynta isbågen.

En isbåge liknar regnbågen, men bildas genom diffraktion (böjning av ljus)   genom polariserade iskristaller och inte genom regndropparIskristallerna är sexkantiga och bryter solens ljus i en ring av ljus runt solen. Isbågen har inte regnbågens färger utan är vit.

Det var en kall och fuktig morgon. Så pass kall så att alla master, antenner och stag var isbeklädda. Man fick passa sig senare på dagen då solen värmde upp dem och det regnade isbitar från ovan.

Såg på fartygets termometer, att här kunde de bli rejält kallt. Lite ovanlig gradering,  +20 var högst upp på skalan och -70 det lägsta gradantalet. Så kallt hade aldrig vi, men fukten gjorde att kylan kändes ganska rå och bitande.

Även nästa dag förärades vi en vacker isbåge.

En annan solig dag då det blåste ganska rejält, så pass att det gick vita gäss på vågorna. Då kunde man ana regnbågen i vågskummet.

Inlagt 2013-04-09 12:31 | Läst 8070 ggr. | Permalink
Tror aldrig jag sett isbåge på bild förut - fascinerande och vackert. Och till svalbard vill jag åka. Nån gång...
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 12:56
Inte ens meteorologen Anders Nylynd hade sett det, han ringde upp mig och frågade vad det var. Han hade sedan med min bild i sitt program. Fast vill du se isbåge måste du längre norrut än Svalbard. Men Svalbard vill jag tillbaka till.
En sån isbåge har jag då aldrig sett. Det var ju häftigt!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:33
Var en ganska så speciell känsla då jag klev ut den morgonen och fick se det jag läst om i boken.
Spännande att se de ovanliga isbågarna, som är bra fotograferade.
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:34
Tack Sten för in kommentar.
Själv har jag bara varit på 79:e breddgraden (och vi vandrade dit) så jag har inte upplevt sådana här fenomen och inte heller djurlivet. Det måste vara helt annorlunda att åka båt mot att bära allt på ryggen. När vi var till Spetsbergen fanns ingen turism, det blev mer som en expedition, men det var en upplevelse jag inte velat vara utan.
Ser att vi har haft samma läsintressen också...
/J-O
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:47
79:e är inte så dumt det heller, speciellt om man klarar av att vandra dit. Den tiden är nog förbi för mig. Har inte fötter till det längre.
Skulle gärna byta ut båten mot fotvandring om det gick.
Många intressanta böcker har man plöjt igenom. Har du besökt museet i Gränna. Där har de prylar som hittades på Vitön.
Ett fenomen man inte kände till. Pluss för fjärde bilden. Spännande.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:47
Tackar för din kommentar och gillad bild.
Fina bilder och intressanta fenomen. Jag har inte sett såna här bågar och blir lite avundsjuk, dock inte på den råa kylan.

Liknande bågar finns beskrivna i specialsiten "atmospheric optics" länk till arktiska bågar: http://www.atoptics.co.uk/droplets/arctic1.htm.
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:54
Jag tror, men tror bara att det också är en isbåge som är på den bilden. Fogbow ska mer vara då det är dimma och inte iskristaller som fångar solstrålarna. Fast jag är lite osäker där hur olika de båda är.
Det där var ett helt nytt fenomen som jag aldrig hört talas om och ännu mindre sett bilder av. Kul med termometern, det duger väl inte med en vanligt sådan ombord på en isbrytare i dessa vatten.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:55
Gissar på att de kan få rejält kallt på vintern när de är ute med isbrytarna, då vill de inte ha några passagerare med för då jobbar de.
Vilka naturfenomen det finns som man aldrig sett! Jättefina bilder!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:56
Tack Sabina för din kommentar.
Härlig bilder med isbåge och även regnbåge :) Allt gott
Svar från Margareta Cortés 2013-04-10 09:10
Tack Mikael för din kommentar.
Fin bildblandning du visar..föredrar dock varmare ställen :)
/G
Svar från Margareta Cortés 2013-04-10 11:19
Tack Gunte, men det blir så svettigt på varmare ställen. Varm och go jacka klarar man sig långt med uppe i norr.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg