Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Simma för klimatet - eller simma till Nordpolen

Han simmar för miljön - på Nordpolen.

Så stod det i tidningarna när vi kom, hem från Nordpolen.  Jag såg också en rubrik där det stod, " Simma till  Nordpolen".  Med på vårt äventyr till Nordpolen hade vi den Brittiske advokaten, långdistanssimmaren och äventyraren Lewis Gordon Pugh, känd för att simma i kalla vatten.  Han hade en egen stab med folk och även ett filmteam med sig.

Som det syns på Lewis tränare här var det ganska kallt ute. Trots det var kortbyxor, T-shirt och Flip Flop tofflor  Lewis vanligaste klädsel. Allt för att vänja sig vid kyla, ska man simma i isvatten kan det behövas. Jag nämnde tidigare att vi även hade en liten simbassäng ombord men den hade nollgradigt vatten. Det var för att Lewis skulle kunna träna.

Sydsvenskan kunde man läsa att han hade för avsikt att skida de sista 10 kilometrarna fram till Nordpolen. Men om det skulle vara möjligt så är nog juli fel årstid eftersom det är alltför många råkar och vakar med öppet vatten. När Skinnarmo skidade till Nordpolen startade han sin tur i början på mars.

Det står också i tidningen att han sagt. –" För tio år sedan hade det inte varit möjligt. Nu finns stråk av öppet vatten även där".

Det är inte heller helt sant. Vi pratade med kaptenen som gått i de här farvattnen i 15 år och han sa att det sett likadant ut under alla dessa år. Kan vara att isen blivit tunnare men det var inte mer öppet vatten. Största förödelsen med öppet vatten åstadkom kanske vår isbrytare. Syns lite av det på nästa bild.  Det är det inte många fartyg som går till just Nordpolen varje år och det är inte alla som klarar av att ta sig fram genom den isen dit heller, det behövs kraftfulla isbrytare.

Här landar helikoptern efter att ha släppt av Lewis ute vid en vak för träning. Förstorar man  och tittar noga, borta till vänster i bild, så syns det en grupp människor vid den avlånga vaken.

Han hade gott om tid att träna och vänja sig vid kylan för det tar ungefär en vecka att ta sig med isbrytare fram till Nordpolen. Även om jag inte kommit till det i de andra inläggen så förstår nog alla att vi kom dit och det blev dags för  Lewis att hoppa i spat.

Kvällen är sen och vi har just firat att vi kommit fram till målet, de flesta hade gått och lagt sig för att sova lite  medan  vår kapten "parkerade" fartyget vid iskanten så att vi skulle kunna gå ut på isen och verkligen känna på hur det var att vara på Nordpolen. 

En  liten rolig episod från då jag kom hem var att då jag berättade om just det här för en bekant, så fick jag frågan. Övernattade i några hus där då? Jag ska inte avslöja vem det var som frågade, men personen är lärare.

Jag hann inte somna innan jag hörde att det var dags för Lewis simtur och drog snabbt på mig överdragsbyxor och jacka, tog min kamera och gick ut. Det fick jag ångra sedan, för ute var det nu både kallt och fuktigt. Riktigt råkallt. 

Filmtemet var redan i full fart för att dokumentera bedriften.

 -Amundsen! Kan vi få ett leende?

Jo,  han heter Amundsen och är norrman. Någon påstod att han var barnbarnsbarn med Roald Amundsen, men jag tror inte att han hade några barn. Men släkt kan de vara ändå.

Allra först innan någon får gå ner på isen skickar vi ut "Antiterrorstyrkan".

Här framgår det kanske varför de gick under namnet "Antiterrorstyrkan". De enda farliga individer de kunde tänkas stöta på var isbjörnarna och de kan vi ju inte klassa som terrorister, de gör ju bara vad en isbjörn ska göra. Men det var  biffiga kilar och kraftfulla puffror de hade med sig. Tur att de inte träffade på någon isbjörn. Det sägs att isbjörnen inte vandrar så långt norrut som till Nordpolen, men det vet inte isbjörnen om att den inte ska göra, för året innan när Yamal nått fram till 90 grader Nord och alla skulle gå ut på isen så kom det en isbjörn traskandes.

Sedan var det dags för att fira ner Zodiacken och åka ut till vaken. Lewis är den med vit mössa.

Om jag på däck nu hade både överdragsbyxor och jacka på mig och frös ändå, så känns det som en stor bedrift att klä om till badbyxor, simglasögon och badmössa.

Det är dimma, det är därför bilderna ser disiga ut.

Och sedan krypa ner i det -1,8 grader kalla vattnet.

Så är han igång och simmar.

Men även om de gått ut och sagt att det var så mycket öppet vatten vid Nordpolen så kunde teamet och inte heller vår kapten hitta någon vak som var en (1) kilometer lång. Teamet hade satt upp flaggor som symboliserade de olika länder där sponsorerna kom från och här ser man hur  Lewis simmar förbi den svenska flaggan för andra gången. Han blev tvungen att göra fyra vändor fram och åter, för att klara av att simma en kilometer. Någon längre vak med öppet vatten fanns inte.

Jag tänker inte förringa prestationen av att simma så lång sträcka i det här kalla vattnet. Det VAR en bedrift bara att VARA i det kalla vattnet i 18:50 minuter. Men jag tycker att det är fel att inte berätta hela sanningen. För trots att det var den 15 juli och mitt i sommaren så gick det inte att hitta en sådan lång vak där uppe. Läste om det i Aftonbladet då jag kom hem och inte ett ord nämndes om att den stora vaken lyste med sin frånvaro. Jag försökte även kontakta journalisten som skrivit artikeln men han ville inte ha kontakt med mig.

Här poserar Lewis tillsammans med expeditionens yngsta medlem, en amerikansk kille på 12 år. 

Skidorna var med och det var många som lånade hans skidor för att kunna säga att de åkt skidor på Nordpolen .

Det var allt för denna gång, men det kommer fler minnen.

Inlagt 2013-04-07 17:18 | Läst 6256 ggr. | Permalink
Vilken simmare!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-07 19:07
Det var en bedrift, synd bara att de sa att det var för miljön som han simmade.
Fick väl inte lika mycket uppmärksamhet annars.
Hej,
Det var en spännande berättelse. Fina bilder. Vi har bara varit uppe vid 82 breddgraden. Men flera vänner har badat där uppe i isen. Jag skulle aldrig våga göra det. Speciellt inte 18 minuter.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2013-04-08 12:47
Just 82 breddgraden var vad jag varit tidigare. Då med M/S Stockholm och kapten Per som du kanske känner till. Det var första gången han kom så långt norrut med sitt fartyg. Det var allmän simning på 90 breddgraden också, med vodka som belöning, men jag avstod.
Intressant läsning! Kul att se bilder också förstås :) Jag skulle inte klara mer än 2 minuter där i vattnet :) Allt gott
Svar från Margareta Cortés 2013-04-08 12:48
Det var allmän simning lite senare för de som önskade men jag hade frusit tillräckligt.
Kul att läsa din berättelse och se på dessa bilder !
Tack för att du delar med dig.
Jag frös som sjutton nyss då jag tog en kort liten promenad med hunden, gråkallt och en minusgrad..........brrrrr.. :-)
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2013-04-08 12:49
Sådana bad är lite för kalla även för mig.
Mycket intressant läsning och med fina bilder till, trots vädret. Jag skulle aldrig gå i det vattnet utan torrdräkt men med dykutrustning skulle det vara jättespännande att simma lite längs iskanterna och fotografera.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-04-08 12:50
Jag trodde att jag var modig och skulle våga mig på ett dopp men modet försvann ganska snabbt.
Ännu en härlig stund med att läsa och titta på dina bilder. Egentligen är det så fantastiskt det du varit med om så jag har som jag kanske tidigare skrivit svårt förstå att detta är din verklighet.
Hur kom det sig att ni kunde göra denna fantastiska resa. Kan alla få vara med om det så det är som beställa vilken resa som helst.
Det är så spännande vad som komma skall ...tack snälla .............kramisar
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-04-08 12:53
Helt klart ett av de bättre äventyr jag varit med om, skulle gärna göra om det.
Fick uppleva så mycket, lära känna så många intressanta och trevliga personer och lära mig så mycket av alla experter som var med och höll föredrag.
Expeditionen går att boka genom Quark expedition. Fast inte med Yamal längre.
Gun-Inger Arvidsson 2013-04-09 20:23
Det kan jag förstå att de som bokar denna resa måste ha vissa kunskaper eller vara särskilt intresserade av Nordpolen. Vem är inte det. Tyvärr för sent för mig och livskamraten.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-04-09 21:42
Varför skulle det vara försent för dig. Den yngste som var med var bara 12 år och den äldste fyllde 91 ( frun var också med) under resan.
De var från USA och bjöd sedan hela sällskapet till sin 60 bröllopsdag. Resan dit fick man betala själv men fest och boende ordnade de. Året efter var de på v äg till Sydpolen, inte Antarktis, utan 90 grader Syd. Tyvärr kom de inte längre än till Venezuela där de båda omkom i en bussolycka.
Gun-Inger Arvidsson 2013-04-09 23:01
Så sorgligt att de omkom på detta sätt- det bär respekt med sig kunna åka så långt vid den åldern.
Nej då är inte jag för gammal men jag klarar mig inte själv. Kanske inte behöver så mycket packning
mer än ordentligt med varma kläder.
Jag kan drömma om att få resa dit.
Hoppas du mår lite bättre nu och slipper din värk.
Jag skall röntgas i morgon. Min spräckta kota i ryggen ger mycket
smärtor vet inte om en nerv kommit i kläm. Ingen sjukdom men ändå.....
Gillar inte för många värktabletter mer.
Sov gott
Gun-Inger



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg