Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Japanska toaletter

Såg ett blogginlägg här för en tid sedan om en snyggt dekorerad herrtoalett, minns tyvärr inte vems det var så jag kan inte länka dit. Men nu när jag var i Japan så kom jag att tänka på det inlägget då jag besökte badrummet på vårt hotellrum. Toalettstolen där var ett under av teknik. Sitsen uppvärmd och man kunde själv välja uppvärmningsgraden, dessutom var sitsen lite frammåtlutad för att underlätta för de med onda knän eller orörliga leder att ta sig upp därifrån.

För den teknikintresserade fanns det gott om knappar att testa.

Jag trodde att det var bara hotellet som hade lyxat till det lite men ute på stan på de offentliga toaletterna såg det nästan likadant ut. Fast där fanns det även punktskrift och dessutom kunde man välja till ljud. De två bakre knapparna vågade jag mig inte på, de var tydligen bara till för japaner.

En annan fiffig sak som underlättar för småbarnsföräldrar var den här lilla manicken.

Utfälld så är det en praktisk liten stol att sätta sin lilla teling i och ha händerna fria. Fiffig va!

Inlagt 2012-10-18 08:38 | Läst 6482 ggr. | Permalink
Di kan di här japanerna...blir det import snart tror du. Kul bilder!
/Uffe
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 08:47
Vore kanske något att satsa, mer lönsamt än fotografering..;)
När jag var liten var jag rädd för de hemska toaletterna med vattenbehållaren högt upp på väggen och med en kedja med trähandtag att dra i för spolning. Hemma (ute på landet) hade vi inte vattentoa och kissa gjorde jag ute. Att komma från det till detta???? Jag har inte varit i Japan och borde kanske inte åka dit? /Frode
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 09:34
Dessa tekniska under är nog så långt från mitt utedass vi hade då jag var barn som man kan komma.
Glömde säga att då man reste sig upp på den offentliga toaletten så spolade den sig automatiskt.
Trevligt med ditt studiebesök --- på en japansk toalett !! Har en kompis som bott och jobbat i Japan. Enl. honom tyckte japaneserna att vi västerlänningar, inte är så renliga av oss. På dina bilder ser det faktiskt rent och mycket modermt ut. Verkar som de tydligen är ett steg före oss då det gäller toalettologi !! Kommer ihåg mina toalettbesök i vissa österländer, med ett hål i golvet. Där gällde att sikt in sig rätt ?? Det skadar inte alls att du rapporterar om flera nymodigheter !! / Hans
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 20:27
Hittade även ett ställe här i Japan där det var mer som ett hål i golvet, inte lika primitivt som i Tibet eller Nepal men åt det hållet. Det som jag observerade i japan var hur rent det var överallt. Verkar som om ingen slänger något på gatorna.
:-) Såg på "Berg flyttar in" igår och då var high-tech toaletter ett tema!
Ha det fint!
ewa
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 20:28
Missade Berg, så dessa toaletter såg jag inte.
Tack för din kommentar.
Kul bilder med inblick i annan kultur.

Kommer ihåg en Rocky-serie av Martin Kellerman. Rocky försökte läsa japanska texterna för att manövrera toan. Han fattade ju inget. Det sköt vattenstrålar mot taket. I sista bilden satt han i handfatet.................
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 20:29
Här kunde man nog få en rejäl fontän om man inte satt ivägen för strålen som kom då man testade vissa knappar. Tur det fanns text på engelska också.
Teknikens under! =)
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 20:30
Kan man lätt kalla det.
Vet inte om jag skulle våga använda en sån där, men kul läsning iaf.../PE
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 20:30
De var faktiskt ganska så behagliga att sitta på.
Skönare än de där man ska sitta på huk.
När jag hade förmånen att följa med min föräldrar till Japan för 26 år sedan, när min far fortfarande var i livet, så var vi hemma hos en kollega till pappa. Den familjen hade just en sådan här toalett och jag kommer ihåg att jag tryckte på en knapp som inte gjorde vad jag trodde den skulle göra. Den hade endast japanska tecken vid knapparna... Det blev en del fnitter och skratt från min sida... :) Jättekul att se bilder av underverket, eftersom jag glömt bort hur den såg ut!
/Anna
Jag hade förmånen att följa med min föräldrar till Japan för 26 år sedan, när min far fortfarande var i livet, och då var vi hemma hos en kollega till pappa. Den familjen hade just en sådan här toalett och jag kommer ihåg att jag tryckte på en knapp som inte gjorde vad jag trodde den skulle göra. Den hade endast japanska tecken vid knapparna... Det blev en del fnitter och skratt från min sida... :) Jättekul att se bilder av underverket, eftersom jag glömt bort hur den såg ut!
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2012-10-18 20:32
De var tydligen väldigt tidiga med de här underverken. Jag hade aldrig sett dem förut.
Den på den ofentliga platsen var dessutom självspolande. Bara att resa sig upp så fixades allt av sig själv.
Barnstolen tyckte jag var praktisk.
Härliga bilder och reportage. Detta som jag åtminstone inte tänker på här hemma men tänk vad viktigt det är. Vad handikappade de flesta blir utan toalett. Vilka bra uppfinningar japanerna gjort. Det med att spola när man reser sig upp låter fantastiskt bra. Det är ganska äckligt komma in på en offentlig toalett där det inte är spolat.

Undrar om där är rent på toaletterna på de olika ställen ni besöker. När jag var på Moderna sist fick jag börja med att städa upp papper och skräp som låg på golvet på damtoaletten. Jag blev så förbannad att det finns så många kvinnor som är kulturintresserade som bär sig åt så.
Dags för nästa reportage
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2012-10-20 08:45
I Japan var det så rent, ingen verkade slänga något på backen. Såg ingen som var ute och plockade skräp men såg inte heller något skräp på marken. Inte ens några fimpar. Det fanns speciella ställen där folk fick röka och även där var det rent.
Toaletterna inget undantag.
Haha, vad roliga bilder! Det som är vardag för dem blir exotiskt för oss. Undrar när dessa toaletter kommer till sverige.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg