Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Jädraås.

Reser man runt i Sverige på annan tid än det som brukar kallas semestertider så får man vanligtvis nöja sig med att titta utvändigt på sevärdheter. Det mesta är stängt. Här i Jädraås vid museijärnvägen var det också stängt och öde men att titta gick bra och de hade dessutom många informativa skyltar så att man visste vad det var man tittade på.

Som den här.

Här är den omtalade vagnen.

Det här rundlokstallet är från 1888.

År 1899 byggdes stallet till eftersom de fått fler lok och då kom även övervåningen till. Det användes som övernattningsrum för personalen.

Det här är troligtvis det enda lokstall som har spetsgardiner.

Det finns även del vagnar som man kan titta på, visserligen regnar det igen men det är kul att titta på de gamla vagnarna här. Det här är en malmvagn (P 95).

På den här vagnen hade man ved till loket.

Där borta är vattentornet, kikar man uppe vid det röda så syns det även på bilden att det nu regnar ganska rejält. Har dessutom fått vatten på linsen.

Fin vindflöjel på taket.

Gamla verkstaden.

Röda längan.

Det är inte så långt hit så det blir kanske att återvända någon annan gång då tågen rullar och följa med på en färd på den smalspåriga järnvägen. Det får bli en söndag i juni-augusti då det är verksamhet här.

Fina blommor hade de.

Inlagt 2012-10-02 08:38 | Läst 7700 ggr. | Permalink
Hej!
Fina bilder från järnvägens gamla fina tid.
Ha det bra
Bb
Svar från Margareta Cortés 2012-10-02 09:29
Tåg är kul, ska försöka åka med något här också.
Trevliga bilder och läsning från din resa! mvh Dan
Svar från Margareta Cortés 2012-10-02 09:28
Det här stället inbjuder till fler besök, får försöka hitta lite bättre väder och öppettider då.
Vad roligt att få se bilder från Jädraås. Där var jag mycket som barn eftersom vi hade släkt som bodde där. De drev länge Wallgrens konditori och kafé som var ett populärt tillhåll för dåtidens skinnknuttar och bilburna ungdom. Som Claes skriver så ritade Ralph Erskine husen i den del av Jädraås som förr i folkmun kallades för "negerbyn". Jag hoppas att ni också besökte Jädraås Herrgård, som min barndomskamrat Anna-Stina och hennes man driver. Annars har det handlat mycket om järnvägen och verkstaden i Jädraås. Det här var Innan massaveden till Kopparfors fabrik i Norrsundet började transporteras med timmerbilar. Jag minns mycket väl de långa tågen med massaved som gick på den smalspåriga järnvägen, i folkmun kallad "kråkbanan".

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2012-10-02 11:52
Kul att höra lite insidesinformation från den platsen. Vi var på väg till Högbo för boende där så vi missade Jädraås herrgård, får bli någon annan gång.
I bland stängs det nog så tidigt i Sverige redan i augusti, semestertiderna är senare längre söderut i Europa.
Bra bilder i regnvädret av det gamla järnvägssamhället./blj
Svar från Margareta Cortés 2012-10-02 20:24
Sverige stänger tidigt, tidigare än vad turisterna ger upp.
Har några stående inbjudningar till Sandvikstrakten och blir sugen på att dra iväg nu!
Ha en fin dag!
//ewa
Svar från Margareta Cortés 2012-10-03 13:24
Om du inte har boende med i inbjudan så kan jag rekommendera att bo i någon av de små stugorna som Högbo har. Många har öppna spisar och är mycket charmiga.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg