Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Lappfjärd.

På långt håll ser vi en enorm byggnad uppe på en höjd, blir så nyfikna så att vi letar oss fram till platsen där byggnaden ligger. Det är inte så svårt att hitta dit för huset är stort, eller rättare sagt enormt, och det ligger högt och syns på långt håll. En pampig placering med andra ord.

Framme vid byggnaden så ser vi att det är en kyrka och den är verkligen stor. Blir väldigt nyfiken på hur det kommer sig att det byggts en så enormt stor kyrka här i den lilla byn Lappfjärd.

Finns inte mycket information där vid kyrkan men jag hittar en gammal ritning över kyrkan och lite informationstext. Den första gudstjänsten här hölls den andra söndagen i advent 1851 och kyrkan har 3000 sittplatser. Den ritades av arkitekt Ernst B. Lohrmann, och lär vara Finlands näst största landsortskyrka.

Altartavlan är målad av Erik Johan Löfgren och är en kopia av Leonardo da Vincis "Nattvarden".

Klockstapen kom till några år senare och i dag har den en levande "kyrktupp". Kyrkklockorna är gjutna i Stockholm.

Det är inte bara kyrkan som är stor även gravstenarna är av större modell och de svenskklingande namnen på dem visar att det är en svensktalande församling.

Som vid många andra kyrkor här i Finland har de även här en minnesplats över de som stupat i krigen.

 

Inlagt 2012-09-19 08:51 | Läst 7023 ggr. | Permalink
Vilken vacker kyrka! Det är verkligen något speciellt med kyrkor... Fint fångat!
Svar från Margareta Cortés 2012-09-19 14:37
De hade många vackra kyrkor i Finland och dessutom var de öppna så man kunde gå in och titta.
Du får se en hel del under din resa i Österlandet. Det Svenska språket i Finland talas i en ganska smal kustremsa, runt nästan hela kustlandet. Då jag första gången med Birgitta besökte mina gamla hemtrakt sa hon : Du Hans, jag vet inte att jag är i Finland, då alla som vi har besökt talar svenska. Denna sk. språkgräns mellan det svenska och det finska språket kan ibland vara mycket tydlig. På landsbygden händer det ibland, att grannarna inte kan tala med varandra från gård till gård. Inom den finska armen har man löst detta genom att all kommandospråk är på finska. // Ett litet dystert inslag i det finska livet som du hittade, är hjältegravarna. Vi bodde vid en järnvägsstation under kriget. Hit kom det i trälådor, liken efter de vid fronten stupade soldaterna. Ibland var det endast 5- 6 trälådor som låg i sommarvärmen på lastkajen. Men det hände också att det var mer än trettio lik på väg till likboden. Då de vida omkring likstinkande lådorna sedan hämtades, blev det alltid stora högar med vita likmaskar kravlandes kvar efter dem på lastkajen. Jag tänke ibland på dessa mina sorgsna ungdomsupplevelser, då jag på Finska Sjävständighetsdagen med ett blankt officerssvärd i handen, stod vid hjältegravarna med i hedersvakten. Förlåt om jag har skrivit för mycket ! / Hans
Svar från Margareta Cortés 2012-09-19 14:38
Inte alls för långt, långa och så här informativa kommetarer uppskattas verkligen.
Mycket intressant det du berättar och jag skull gärna vilja hör mer.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg