Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Småvägar och Björneborg.

Då vi är ute och bilar så brukar vi oftast välja de små vägarna och omvägar för att komma till dagens mål. Det blir ett lugnare tempo i bilåkandet och man får se sådant som inte syns då man blåser iväg på de stora genomfartslederna.  Något som jag observerade i Finland är hur duktiga de är på att bygga cykel-och gångvägar vid sidan om bilvägen. Inte bara inne i de större samhällena utan även ute på landsbygden.

Små kustvägar förde oss till en liten plats som heter Edväinen, kan tänka mig att det är full fart här mitt i sommaren men nu var det mer en plats att stanna och sträcka på benen vid, mellan regnskurarna. Här fanns en liten sluss.

Slussen är lagom stor för att ta sig igenom med en liten motorbåt. Det är badförbud vid slussen och här lärde jag mig vad nödtelefon (Hätäpuhelin) heter på finska. Som tur var behövde jag inte använda den.

Trots att regntunga skyar hängde i luften så går det att se vilken idyll det är här.

I Björneborg (Pori) pratades det bara finska och mina försök att samtala med damen på bänken slutade i ett tyst samförstånd. Endast 0,5% av stadens innevånare pratar svenska och den tystlåtna damen tillhörde nog inte den procenten, dessutom var hon ganska stel av sig.

På torget kunde man köpa fisk...

...och beundra de modernt utsmyckade husen.

Björneborg är Finlands tredje äldsta stad och grundades 1365 för att skaffa Sverige bättre kontroll över handeln vid Bottenhavet, men efter några hundra år gjorde landhöjningen att det var omöjligt för större fartyg att segla in på Kumo älv och in till stadens hamn. Här ganska nära älven såg jag Björneborgs vackra kyrka från 1863, i nygotisk stil.

Nära kyrkan en skulptur i lite mer modernt snitt.

På min jakt, här i staden, efter något som kunde påminna om Björneborgarnas marsch hittade jag bara den här statyn på en trummslagare.

 

Inlagt 2012-09-18 09:49 | Läst 5575 ggr. | Permalink
Hej!

Det kan nog vara svårt att tala svenska med vissa damer på parkbänkar i Finland (och annorstädes) men om du försöker med dem som flaggar gul/röd vimpel (två bilder högre upp) så fungerar svenskan bättre :-)
Tack för ditt fina reportage.

Ha det fint!
Johan
Svar från Margareta Cortés 2012-09-18 10:05
Tack för förklaringen av den gulröda vimpeln, den funderade jag ett bra tag på. Gissade ett tag att det hade något med en vapensköld som gick i gul/rött som jag såg på många turistbroschyrer. Finländarna vi träffade på var alla väldigt trevliga och även pratsamma, även de som inte kunde svenska, alla utom just den damen på bänken...:) Hajade till först då jag såg henne där, hon såg så verklig ut.
Hej-eller "Hei" som finnarna säger. Kul med dina äventyr i det "Gamla Sverige". Hade vi 1808-1809 haft en kung lik Karlarna, så skulle vi kanske fortfarnde var en och samma nation. Men den ödesdigra historian slutade med att ryssarna tog hela Finland, och tom. var inne och slogs i norra delen av Sverige. ... Du var ganska långt inne i Finland i delar av landet, som inte vanligtvis besöks så ofta av turister. Eller som min granne sa, jag höll på att få visa upp mitt pass därborta !! /// Att marschera i takt med Björneborgarnas marsch, det sätter ordentligt fart på pinnarna, det har jag nog själv fått erfara. God fortsättning på din resa = eller Hyvää Matkaa ! / Hans
Svar från Margareta Cortés 2012-09-19 08:55
Kiitos paljon! Kan inte så många ord finska men eftersom min mor kom från Tornedalen och mina morföräldrar pratade finska mest så har några ord fastnat i mitt minne.
Hittade mycket histora på vår resa i Finland som hade med Sverige att göra och på flera ställen var det inte svårt att hitt personer som pratade svenska.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg