Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Älgklanens folk.

För 9000 år sedan hade inlandsisen smält bort i Jämtland, på den nakna marken började lavar och mossor att växa och sedan rotade sig gräs och dvärgbjörk. Undan för undan kom det mer växtlighet som gjorde att det fanns mat för djur och de i slutänden gjorde att människan hade något att äta och därför bosatte sig i trakten. Stenåldern hade infunnit sig i Jämtland. Visserligen visste väl inte människorna då att de ansågs att vara ganska primitiva och att vi sedan skulle kalla dem för stenåldersmänniskor, men eftersom de lämnade lite avtryck efter sig så vet vi att de varit där. Här vid Glösa i Jämtland vet man att det fanns en samlingsplats för människor. De här hällristningar är ungefär 4000 år gamla.

Älgen var ett mycket vanligt motiv i hällristningarna i dessa trakter.

I Glösa knackade man in bilder av älgar för att få god fångstlycka, man hyllade makterna, tackade dem och bad dem om hjälp. Därför kallas mäniskorna som levde där för Älgklanens folk.

I utställningsladan i Glösa hängde det mängder av älgklövar och där fick jag även en förklaring till varför det hittats så många älgben på ett och samma ställe. Det var för att man trodde att när älgen återuppstod till nytt liv så skulle den snabbt hitta sina klövar och om den inte gjorde det skulle den bli krympling och skulle då straffa människorna och de skulle få svårt att döda fler älgar.

Nu i dag såg jag inte till några älgar här men desto fler andra djur.

Säg inte att får är dumma, det här fåret hade hittat sig en alldeles egen ryggkliare. Den gick fram och tillbaka under trädstammen för att klia sig på ryggen.

Träffade också på ett gäng nyfikna kossor.

De kom farandes och ville se vad det var för folk som kom på besök. De här två knuffades och buffades så att det såg mest ut som om de sa: "Kan du ta och flytta på dig, det är mig hon ska fotografera".

Till slut enades de om att en gruppbild också var bra att ha.

Vi tog farväl av kossorna och for till...

...Åre.

Inlagt 2012-08-25 20:56 | Läst 7180 ggr. | Permalink
Intressant läsning om Älgklanens folk. :) Bild nr 3 blev jag förtjust i! Fåret som kliar sig var festligt! :D Och kossorna var bedårande! Speciellt bild 9, den fick mig att le stort! Så söta de är! :)
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2012-08-26 08:35
Kor är söta och tydligen riktigt nyfikna också.
fin fina bilder gillar verkligen dom=) trevlig berättelse till det med
peter
Svar från Margareta Cortés 2012-08-26 08:35
Tack Peter. Kossorna ville nog bli fotomodeller.
Korna tar priset! De är för härliga. Kanske tror de att det är Bregottreklam på gång ;)? Hällristningarna vid Nämforsen är också fantastiskt fina. Du kanske har varit i Näsåker och sett dem?

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2012-08-26 08:36
Tänkte inte på det, klart att de ville vara med i bregottreklamen.
Jodå, till Näsåker var jag förra sommaren och har dessutom en knippe barndomsminnen därifrån.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg