Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

I Marsfjällets skugga.

Fortsätter på temat Bernhard Nordh. I hans bok "I Marsfjällets skugga" berättar han om Lars och Brita Pålsson som kom som nybyggare till Marsliden. Där får man läsa om det hårda nybyggarlivet och i en likadan stuga som den här bodde Lars och Brita Pålsson. Den låg även på den här platsen. Förmodar att de inte hade så mycket tid över att njuta av den vackra omgivningen.

Det allra första de bodde i var en enkel riskoja, under tiden som stugan byggdes.

Det var många år sedan jag läste böckerna om Marsliden och efter att ha varit här och även fått komma in i stugan känns det som det är dags för en omläsning. Även om stugan är en kopia så var det här den låg och så här som det såg ut.

Nu för tiden tar vi oss fort fram mellan byarna här uppe, men det är fascinerande att tänka sig tillbaka till 1800-talet och veta att det var med båt, till fots eller med skidor som de tog sig fram här. Tänka sig vilken tid det tog att ta sig till Åsele eller vandra över till Norge för att idka byteshandel.

Förmodar att sångsvanen även häckade här på den tiden, den här familjen som var ute på en liten skogspromenad är kanske ättlingar till de som Pålsson kunde se.

Strax före Saxnäs har vi Sveriges vackraste rastplats.

Inlagt 2012-08-20 17:03 | Läst 10364 ggr. | Permalink
Intressant läsning och kul se bilder därifrån. Det ser ut som att man måste göra ett besök där också:-)
Svar från Margareta Cortés 2012-08-20 21:52
De här trakterna är väl värt ett besök, är nog inte sista gången för mig.
Sköna stugor och landskap du fångat med kameran! mvh Danne
Svar från Margareta Cortés 2012-08-20 21:53
Det var nog ett hårt liv i den stugan för ca: 150 år sedan.
Har också läst dom där böckerna för många år sedan, fascinerande att människorna klarade sig under de förhållanden dom levde under!
Svar från Margareta Cortés 2012-08-20 21:54
Fattigt hade det och slet ont men de klarade sig ändå.
Intressant med böckerna är att de handlar om riktiga människor och inte bara fantasier.
Vackra bilder! Gillar interiörbilden mycket! :)
"Sveriges vackraste rastplats"?? :D Ser lite ut som att den är under renovering... Enligt mig så ligger Sveriges vackraste rastplats(er) längs E4'an norröver, strax innan Tönnebro finns Sörbränningen och Norrbränningen. :)
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2012-08-20 21:55
Kunde inte låta bli och stanna och ta en bild av skylten, får väl hoppas på att det blir en vacker rastplats framöver. Nu såg det mest ut som ett grustag.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg