Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

4. Gamla judiska kyrkogården i Prag.

Jag gjorde ett besök på den gamla judiska kyrkogården i Prag, den är inte stor så det är inget stort projekt att gå runt på den men det är desto fler som är begravda där. Det lär var ungefär 200.000 som har sin sista vila på den platsen. På väg till området passerar vi den här märkliga statyn som bygger på en novell ("Beskrivning av en kamp)" av Frans Kafka. Statyn står bredvid Spanska synagogan.

Fortsätter vi promenaden något kvarter till kommer vi till den Nygamla synagogan, det är den äldsta synagogan i Europa. Här verkade Rabbi Löw som skapade lerfiguren Golem.

Rabbi Löw ligger begravd på den Gamla judiska kyrkogården. Innan vi går ut på själva kyrkogården är det lämpligt att besöka Pinkassynagogan, där namnen på 80 000 offer för förintelsen täcker väggarna. Här finns också teckningar och målningar som barn gjort i förintelselägren.

Betalar man 40 Koruna (14-15 Sek.) så får man fotografera ute på kyrkogården. Här står gravstenarna och fullkomligt stöttar varandra. Tätt, tätt står de.

Eftersom det här var den enda begravningsplatsen för judar i Prag blev den snabbt full. Då började man fylla på med nya jordlager och som mest lär det vara tolv lager med gravar.

Den äldsta graven är från 1439.

 Den sista som begravdes här är Moses Beck och det var 1787.

 Kyrkogården är inte stor, man går runt den på några minuter men gravstenarna är desto fler.

 

Inlagt 2012-06-11 10:07 | Läst 8929 ggr. | Permalink
Bild 3 sticker ut och fastnar i min ögon idag :) Härlig interiör!
Svar från Margareta Cortés 2012-06-12 09:38
Ja många namn var det där, stämningen där inne var dessutom lite speciell.
Här kan man verkligen säga att det är trångt om saligheten men vad hade judarna för val. Sista bilden illustrerar mycket väl trängseln och mannen tycks inte ha särskilt stor manöverutrymme. Om du någon gång besöker Öland kan jag rekommendera ett besök vid Källa gamla kyrka. Där ligger gravstenarna tätt intill varandra. Jo, du läste rätt, gravstenarna ligger platt mot marken och det ser väldigt märkligt ut.

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2012-06-12 09:42
Fanns inte mycket plats kvar för fler gravstenar. Mannen som är med på bild var på ett ställe där vi vanliga inte fick gå. Det var ett fototeam där och de hade tydligen fått specialtillstånd att vara på platser där det var avspärrat. Skulle nog bli fina bilder med lite dimma på den platsen.
Får ta ocj kolla Källa nästa gång jag är på Öland, såg något liknande när jag var i norra England förra hösten. Där fanns det platser där gravstenarna också låg ner.
Fina bilder från din resa.
Hoppas du fick mitt mail via fotosidan. Alla mina mailadresser är borta!
Sommarhälsning :).
Svar från Margareta Cortés 2012-06-12 09:43
Tack Annika!
Ditt mail kom fram och svar är sänt också.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg