Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

3. Karluv Most, Charles Bridge eller som vi säger på svenska, Karlsbron.

Genom Prag flyter floden Vlatva eller Moldau som vi kallar den på svenska, över den floden går det flera broar men den mest omtalade och kända är Karlsbron. Den har många år på nacken och byggdes under Karl IV:s regeringstid som ersättning för Juditsbron som inte klarade av högvattentrycket 1342 och rasade.

Vid ena brofästet står Karl IV staty och vakar över alla turister som strömmar fram för att se hans praktverk. Det sägs att han beordrade alla bönder att leverera färska ägg som sedan blandades i murbruket för att göra bygget starkare. Dessutom lär det ha blandats i mjölk, kalk, vin och mjöl. Sägnen säger i alla fall att denna fantastiska blandning skulle göra bron starkare och få den att stå emot förstörelse.

Det märks att bron är ett populärt turistmål för jag kan gott säga att jag var inte ensam om att vara på väg dit.

På bron, bland alla turister som strömmar över, håller också en hel del artister till. Det spelas musik av olika slag. Ett gäng äldre gentlemän var de som drog till sig mest uppmärksamhet i dag. Den här mannen spelade så fingrarna nästan glödde.

 Sjöng med inlevelse gjorde han dessutom.

Ett härligt gäng som dessutom spelade medryckande musik.

Andra artister nöjde sig med musik från en "låda" och lät dockan vara artisten. Att han hade en fotoförbudsskylt på insamlingsburken såg jag först nu.

Många var vi som tittade och lyssnade.

Andra som ville ha pengar varken spelade eller sjöng.

På bron finns 30 st. statyer på helgon och andra religiösa figurer.

Vid den här plattan, som sägs ge tur om man rör vid den; förr slängdes misshagliga person ner i floden här.

Den här kallas för  Golgata.

Jag hittade min favorit bland alla statyer där på bron.

En söndag med soligt väder så ser man att inte alla har tagit sig till Karlsbron utan håller till nere på floden istället.

Vid slutet av bron, på den södra sidan, finns ett porträtt av Maria. Det ska man inte stå och titta för länge på, för det sägs att om man får se ljuset släckas i lyktan som sitter på balkongen under så förebådar det om förestående död.

Bland alla turister på bron såg jag de här tyska killarna som försökte samla sig för att ta en bild. Killen längst till höger försökte få alla att ställa upp sig med siffrorna mot fotografen. Jag försökte hänga med och få en bild men folk strömmade förbi och skymde motivet. Lite kul blev det när en snygg ung tjej gick förbi och killen i vita tröjan inte längre klarade av att stå med ryggen mot alla skönheter. Kolla hans blick så ser man vad han spanar in, det är i alla fall inte mig han tittar på.:)

 

 

Inlagt 2012-06-10 12:20 | Läst 5780 ggr. | Permalink
Trevligt bildreportage. Bilden på mannen som spelar bastuba (tror jag) är min favorit den här gången. Det ser ansträngande ut.

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2012-06-11 11:08
Tack Torbjörn. Det instrumentet var nog både tungt och det såg även ut som om han verkligen tog i när han blåste.
Hej,
Jag har missat dina bilder från Prag. Spännande att se bilder från platser där man själv har varit!
Per
Svar från Margareta Cortés 2012-07-09 07:55
Kul att du hittade de här. Jag tappade lusten att blogga ett tag mitt i den resan, men det kanske kommer några fler bilder därifrån, så småningom. Får bara se om blogglusten återkommer..:)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg