Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

1. Den gamla stadens torg.

På tjekiska heter torget Staromestské námestí fast på vår karta står det Gamla stadens torg. Det är Prags hjärta och själ och den plats man inte får missa att besöka då man är i Prag, där händer det alltid något.

Mitt på torget står det enorma Jan Hus monumentet. Det invigdes 500 år efter martyrens död. Jan Hus var rektor vid universitetet i Prag och även predikant, lite av en föregångare till Martin Luther, hans sociala reformidéer och angrepp på prästerskapet var inte populärt. Han bannlystes och brändes på bål 1415. Monumentet är stort och lockar säkert många äventyrare att klättra upp på det, men säkrast är att låta bli för den som gör det eller trampar på blommorna blir både bötfälld och utskämd.Kolla killen till höger i bilden ovanför, han vekar ha smuts på linsen eller så är det ett väldigt närgånget självporträtt på gång.

Här på torget kan man också se Týnkyrkan  sticka upp sina 80 meter höga torn. Egentligen heter den Jungfru Marias kyrka framför týn. (týn betyder  befästning).

Som sagt så händer det mycket på torget. I dag så spelar en härlig orkester här.

Vill man ta en sightseeingtur  så finns det många olika sätt att göra det på och många är de som säljer sina tjänster. Ett paraply i solskenet är tydligen ett bra sätt att visa att man finns och syns så att turisterna hittar en.

Ett lite ovanligare sätt att ta sig runt på är den här lite speciella cykeln.

Såg kul ut men kanske inte på den platsen där man åkte baklänges.

Ett av de trevligare färdmedlen var nog en av alla de hästdroskor som stod till turisternas förfogande. Såg mysigt ut och hästskorna såg också lite kul ut, de hade något som liknade  gummiklotsar under hovarna, såg nästan ut som om de hade högklackat.

Men har man en bra guidebok och friska fötter så är nog ändå apostlahästarna de bästa färdmedlet i Prag. Sevärdheterna ligger inte långt ifrån varandra och så upplever man stadens brus på ett mer nära sätt. Hungrig behöver man inte heller gå för restaurangerna duggar tätt och även här på torget blir man lätt frestad av förföriska dofter.

Visst ser det gott ut.

Mitt på torget är meridianlinjen utmärkt.

Här vid torget finns också rådhuset med sitt astronomiska ur från 1490. Det finns hiss upp till utsiktsläktaren så dit är det inte svårt att ta sig för att få fin utsikt.

Mer om det uret senare.

Inlagt 2012-06-06 11:38 | Läst 4543 ggr. | Permalink
Jag var där 1979, men då var det inte så mycket turister där...
Svar från Margareta Cortés 2012-06-06 12:32
Förra gången jag var i Prag var 1968, inte mycket turister där då heller och tur hade jag också för jag behövde inte uppleva ryska invationen.
Kul att se bilder från Prag, jag var där för ett tag sedan och tack för att du delar av bilderna.. Allt gott :-)
Svar från Margareta Cortés 2012-06-07 11:42
Förmodar att du också upplevde Prag som en trevlig stad.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg