Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

19. Taxco och en huvudlös ängel

Dags för en utflykt, Roberto vår guide för dagen, kommer och hämtar oss i sin minibuss och vi två svenskar och fem peruaner beger oss iväg på en tur ut på landet. Första stoppet blir i staden Cuauhnáhuac som ligger i den i den mexikanska delstaten Morelos.  Cuauhnáhuac betyder ungefär "skogsbacken", det har kanske varit en skogsbacke en gång i tiden men nu ser det mer ut som en idyllisk småstad. Det vi främst ska besöka är katedralen, det är en av landets äldsta katedraler.

Fina väggmålningar finns det där inne. De berättar en historia om hur spanjorerna försökte frälsa och omvända japanerna.

Saliga äro de som......

Träffade på en dam i röd klänning.

Den taggiga muren som man ser längst bort på gatan är Palacio de Cortés, det palatset byggdes som en befäst bostad  för Hernán Cortés och hans andra hustru Juana  Zúñiga ; det byggdes 1526.

Vi stannar inte sä länge här utan fortsätter färden mot Taxco, som är det egentliga målet för vår utflykt. Den inbillade bilden som jag har av Mexiko som förmodligen kommer från filmens värld är väl ungefär som den jag ser här. Tyvärr så var både bilen jag satt i och ryttaren i rörelse så jag hann inte med att få någon bra bild. Men den kändes så typisk och ändå ovanlig i nutid så den får vara med ändå.

Vi närmar oss Taxco.

Huvudattraktionen på resan är Santa Prisca kyrkan.

Den är byggd av av José de la Borda som gjorde sig en förmögenhet på silvergruvor. Han tyckte att Gud varit så god mot honom och ville återgälda det på något sätt och lät då bygga den här kyrkan i Taxco. Den högra dörren som står öppen här är ingången som indianerna fick använda.

På knagglig engelska berättade Roberto om både kyrkan och dess grundare. José de la Bordas porträtt hänger här i hörnet.

Kyrkan var pampig, imponerande och fin, men intressantare var själva staden. Som synes så klättrar den på ett berg.

Med små trånga mysiga gränder.

Ganska kuperat är det också.

Även om det var trångt så hade ingen kommit på tanken att enkelrikta gatorna.

 Alla taxibilar var vita Bubblor.

Staden blev grundad på 1500-talet på order av Hernan Cortés på grund av silverförekomsterna här. Därför är silver den vanligaste souveniren i Taxco, men är man på shoppinghumör så finns det även annat att köpa.

Comprar un sombrero!

 Taxco är en mycket vacker och charmig stad.

De här tre figurerna står utanför San Bernardino kyrkan.

 

Högt uppe på berget breder Jesus ut sina armar och vakar över staden.

Någon varnar för att det är regn på gång.

Det är tydligen dags för regnperioden nu för det blåser upp och vår resas första regnskur med åskväder drar in över staden. Undar hur den huvudlösa ängeln klara sig utan paraply.

Efter att ha beundrat blixtrarna som lyste upp den kolsvarta himmlen, sökte vi skydd inne i kyrkan tills ovädret dragit förbi. Mycket vatten var det som kom och det var säkert välkommet för både brunnar och växtligheten.

Inlagt 2012-05-04 20:58 | Läst 4735 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg