Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

5. Arkitektur

Mexico City är i mina ögon en mycket modern stad, många gamla, ståtliga och fina byggnader från den spanska tiden finns naturligtvis kvar men det har växt upp en hel del ny bebyggelse och många av dessa är riktigt spännande skapelser. Som till exempel Bolsa Mexicana de Valores (börsen).

 

Den ligger på Paseo de la Reforma som är en 12 km lång boulevard, den byggdes på 1860-talet och hette från början  Paseo de la Emperatriz, som betyder ungefär Kejsarinnans promenad. Utefter den pampiga gatan finns många statyer av olika berömda personer. Där står Cuitlahuac staty bland alla moderna hus. Han var Aztecernas näst siste härskare och bror till Moctezuma II. Han fick inte så lång tid på sig att härska över riket för efter 80 dagar avled han efter sviterna av smittkoppor år 1520. Han eftertäddes av sin kusin Cuauhtémoc som blev Aztecernas siste härskare. Han var bara 18 då, men blev mycket populär och beundrad för sitt mod både av sina egna soldater och av spanjorerna. Han fick inte heller så lång tid på tronen utan torterades och avrättades av Hernán Cortés fem år senare. Han hyllas än i dag. Jag är lite fundersam över hans änka, Isabel de Moctezuma. Hon gifte om sig flera gånger, vilket kanske inte är så konstigt men hon fick också en dotter med Hernán Cortés.

Fortsätter vi den här avenyn framåt så finns det åtskilliga ny och spectakulära byggnade att beundra. Det här är ett hotell liksom huset bakom Cuitlahuac staty.

Ibland får jag intryck av att akritekterna tävlat med varandra om att skapa så märliga byggnader som möjligt.

 

På universitetet har skaparlusten och fantasin fått flöda tämligen fritt.

Det här bostadshuset kallas för Pyramiden och det är inte så svårt att gissa varför.

Museo Soumaya är ett privat museum, det ägs av Carlos Slim och innehåller hans privata samling. Utsidan är lika sevärd som samlingen.

 

Inlagt 2012-04-21 16:46 | Läst 3457 ggr. | Permalink
Facinerande arkitektur i dina bilder.Mvh/Ingemar
Svar från Margareta Cortés 2012-04-22 14:17
Tack Ingemar! Fanns så otroligt många spännande hus där.
Wow! Vilka maffiga byggnader! Tack för att du delar med dig av dina fina semesterbilder! =)
Svar från Margareta Cortés 2012-04-22 14:18
Stora, höga och i de mest otroliga former hade husen där. Hoppas de har byggt dem jordbävningssäkra också.
Spännande samling av byggnader! :) Universitetets byggnad har jag sett i ett annat sammanhang, som jag naturligtvis glömt... :) Bilden över universitetsbyggnaden ser ut att vara en blandning av gammalt och nytt. Ser lite ut som en fästningsverk i toppen, undrar hur arkitekten tänkte där. Intressant att få läsa om Aztekernas siste härskare.
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2012-04-22 14:20
Universitetet var verkligen väldekorerat eller mångdekorerat.
Mexicos historia är spännnade och mycket fascinerande att läsa om.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg