Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

2. Buenos días la ciudad de México

Sätter mig käpprakt upp i sängen och gnuggar mig i ögonen och undrar vad det är som händer och vad det är som låter. Det är fortfarande alldeles mörkt ute klockan är några minuter före sex på morgonen. Jag hör trummor och trumpeter och det låter som marschmusik och det verkar komma utifrån torget. Det stora torget som heter Plaza de La Constitución. Jag spanar ut över torget men ser bara att det rör sig människor på torget, det är alldeles för mörkt ännu för att kunna uppfatta vad som händer, men jag känner i alla fall igen några toner som pelas på trumpet. Det är reveljen som går. Förstår senare att det är den enorma flaggan på torget som hissas, torget som föresten är världens tredje största torg.

Eftersom jag inte hunnit ställa om kroppen till mexikansk tid så är det inga problem med att stiga upp tidigt. det blir en tidig frukost och sedan ut och titta på och bekanta oss med staden. Men först en liten titt på hur det här hotellet ser ut.

De beskriver själva att det är en arkitektonisk pärla och nog stämmer det. Huset byggdes på 1500-talet och var då en handelsplats med många butiker och kontor. Senare byggdes det om och i september 1899 invigdes huset som det ser ut nu och var då Latinamerikas mest exklusiva och påkostade varuhus. Senare byggdes det om till hotell. Foajen är så vacker så den t.o.m omnäms i turistbrochyrerna och det märks på alla som kommer in bara för att titta och fotografera.

De gamla och pampiga hissarna från 1920-talet är tjusig även de, det finns två stycken och med dem får man göra första turen upp till rummen då man anländer hit. Där i foajen fins även två enorma fågelburar med fåglar i som verkligen vet hur man håller en konsert.

Vackra lampor inte att förglömma.

I entrétrappen hänger en kristallkrona i Louis XV-stil.

Men det vackraste är nog taket i Tiffanymålat glas från 1908. Ganska otroligt att det taket och även hela huset klarade sig oskadat vid den mycket kraftiga jordbävningen 1985.

Ska du till Mexico city så kan jag verkligen rekommendera dig att bo på det här hotellet. Det ligger mycket bra till och servicen är utmärkt.

Men nu lämnar vi hotellet och tar en första sväng ut på stan. Något som jag genast upptäcker är att det finns mycket skoputsare och poliser.

Innan vi åkte hit så varnade många oss för att det var så farligt i Mexico city, men med poliser i varje gathörn och mer därtill också så känns det tryggt att gå omkring här. Visst finns det ställen dit man inte bör gå, speciellt på kvällarna ,men undviker man dem så tycker jag att det inte är någon fara. Något man bör undvika är att växla pengar på flygplatsen och sedan ta en lokal taxi, det har hänt att folk blivit rånade då och vid ett till fälle var det ett sådant rån med dödlig utgång. Säkrast är att beställa hämtning via hotellet.

Vid vårt torg ligger den stora katedralen. Den och delar av regeringsbyggnaden som också ligger vid torget är byggt av material från Moctezuma II:s palats. Mer om det senare.

 Något som det också finns mycket rikligt av är matstånd.

Där handlade alla.

 

För att hålla drickan kall behövs is och den levererades av ismannen.

Och så fanns det poliser.

och skoputsare.

Nu består inte Mexico city bara av poliser, matstånd och skoputsare även om man nästan kan tro det eftersom de var så många. Arkitekturen är också fascinerande med många stora nybyggda hus.

Mitt ibland dessa nya hus kan man se otroligt vackra och gamla byggnader som den här kyrkan.

Men genom att traska runt i värmen blir man lite trött i fötterna och även hungrig. Dags för en lunch. Den äter vi inte här men namnet gjorde att jag kände mig tvungen att få en bild.

Det är inte fredag och inte dags för fredagsmys men vad äter man när man är i Mexiko om inte tacos. Den är inte som den tacos vi brukar äta hemma men god var den.

Inlagt 2012-04-18 14:24 | Läst 3213 ggr. | Permalink
Ja man blir sugen på att åka dit.
Svar från Margareta Cortés 2012-04-19 14:02
Absolut, det är en trevlig stad att besöka, så har du möjlighet så åk dit.
Kul att se dina bilder, men ta det försiktigt in la ciudad de Mexico! Mvh Elisabeth
Svar från Margareta Cortés 2012-04-19 14:03
Ryktet om farligheten är lite överdriven, är man bara lite lagom försiktig så är det en lugn stad.
Vänliga människor och även hjälpsamma.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg