Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

12. Pretoria.

I dag lämnar vi Kapstaden och flyger till Johannesburg och en bussfärd ut till Pretoria eller Tshwane som staden numera ska kallas. På vägen dit stannar vi vid Voortrekker Monumentet. Det är en stor monolit som byggdes för att hedra de pionjärer, som lämnade Kapkolonin under perioden 1835 till 1854 för att bosätta sig längre in i landet.

Här finns många statyer, friser och även broderier som  berättar historien om de olika slagen om marken som ägde rum mellan pionjärerna och Zulufolket. Även berättelser om hur folk levde på den tiden.

Vår guide Mona berättar medryckande om byggnaden för vår lilla grupp.

Jag blir inte riktigt klok på skylten med kameran. Vill de att jag ska stå där i planteringen och fotografera eller att jag inte ska trampa ner blommorna när jag fotograferar. Tar för säkerhets skull en bild på skylten...;)

I kupolen i taket finns ett hål där solen kan skina in.

I den stora hallen en trappa ner, finns en minnesgravvård. Klockan tolv den 16 december varje år lyser solstrålen från hålet i taket mitt på orden som står på minnesgravvården. Orden betyder "Vi, för dig Sydafrika". Strålen av ljus ska symbolisera "Guds välsignelse över liv och strävanden för pionjärerna".   Den 16 december 1838 var slaget vid "Blood River".

Vi tar hissen högst upp i byggnaden, det finns även trappor men i dag skyller vi på värmen för att slippa gå upp. Här uppe är det en vidsträckt utsikt.

Man ser även muren som är byggd runt omkring som ska symbolisera hur pionjärerna ställde upp sina vagnar runt lägerplatsen.

Ser även att det går många vilda djur och betar där nere på ängarna.

 I de fyra hörnen står statyer av Voorterkkerledare.

Inan vi lämnar området får jag syn på den sällsynta tvåhövdade sebran. Den har ovanligheten att ha ett huvud både framtill och ett baktill.

 Vi passerar Krugermuseet som är stängt för renovering. Där bodde Kruger själv, satt på verandan och rökte cigarr och vinkade till förbipasserande.

Lite gatuhandel.

Kruger själv står staty på torget, som vanligt klädd i rock och hög hatt.

Pretoria är inte en lika lugn stad som Kapstaden. Brottsligheten är mycket hög och ibland även mycket rå. Trots det så stannar vi en liten stund mitt i staden för att skynda ut för att ta några bilder.

Martinus Wessel Pretorius, är en av Voorterkkerledarna han står staty här.

Vi blev varnade för att brottsligheten var hög. Förstår att det är riktigt då det finns sådana här skyltar.

Ett normalt gatukök.

Vi tar en tur upp till regeringsbyggnaden.

Även där uppifrån är det utsikt över själva staden. Den grå byggnaden rakt fram är vårt hotel Sheraton. Kan inte rekommendera det......

 Souvenirer i mängder finns till försäljning.

 

Inlagt 2012-03-20 17:33 | Läst 6881 ggr. | Permalink
Den tvehövdade 5-benta zebran måste vara en lokal specialitet. Den kanske behöver ha uppsikt åt båda hållen med tanke på problemen med skjutvapen?
Svar från Margareta Cortés 2012-03-20 18:26
Jo sebran hade nog hört ryktet om att det var oroligt i stan, så det gäller att mutera sig så att man kan överleva.
Hej Margareta,
jag har tittat på dina fina bilder från Sydafrika några dagar. Känner igen mej från Pretoria då jag jobbade där några veckor 2006. Jag tillbringande den mesta tiden på Veterinärfakultetens campus, där rådde också vapenförbud. Campus låg strax utanför staden och var omgärdat med stängsel toppat med taggtråd. Jag fick en massa goda råd om var jag inte skulle gå...Dock ett jättevackert land att resa i och jag har varit tillbaka på semester. Jag gillar dina bilder från stadslivet i Pretoria, gatuköket och torghandeln.
Ha en bra kväll
Lena
Svar från Margareta Cortés 2012-03-20 18:28
Mig skrämde de iaf. upp så pass att jag inte alls lämnade hotellet på egen hand, tur att vi bara skulle sova där en natt och sedan vidare. Hade blivit ganska trist annars.
Fick höra att taxichaufförer skulle man allra helst inte bråka med.
Roliga skyltar du har fotat! Först den om vinet och sedan kameran i rabatten. :) Skylten om vapenfri zon är beklämmande... Härlig bild över alla souvenirer och zebran med två huvud. ;)
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2012-03-21 10:30
Kameran i rabatten, kan anta att den skulle visa ut bra fotovinklar men det kändes lite konstigt att trampa runt bland blommorna. Att sebrorna står så där har sin naturliga förklaring de står ofta och tittar åt varsitt håll för att hålla koll på rovdjur. Ibland lägger de t.o.m sina huvuden på den andres rygg och står så och vilar.
Intressant bilder! Vi har pratat om att åka dit Kapstaden och runt också. Hur är det med vilda djur ute i naturen därborta? Vi har tänkt åka med jeep ute i vildmark för att fotografera vilda djur. Kommer även att vara inne i staden för att dokumentera.
Svar från Margareta Cortés 2012-03-21 10:32
Jag har ingen större koll på var de vilda djuren finns runt Kapstaden, då vi var ut till Godahoppsudden så fanns det lite vilda djur men jag tror att i Sydafrika så är det Krugerparken som man tittar på vilda djur. Var inte på någon safari där. Finns mycket att se inne i själva Kapstaden. En plats som jag gärna skulle återvända till.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg