Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

6. Bo-Kaap, District six och Township

Många vi träffade på i Kapstaden uppmande oss att göra ett besök i Township, inte på egen hand förstås utan med en guide, så lydiga turister som vi är så bokade vi in en tripp dit. Resan började i den mycket färggranna delen av staden som kallas för Bo-Kaap och ligger på sluttningen till Signal Hill (baken av Det liggande lejonet). Hit flyttade frisläppta slavar.

Jag lovar, jag har inte förstärkt färgerna, det är så här färggrant. Vår guide Jinka visade oss runt och berättade historien om området.

Vi hade hört flera versioner om hur det kom sig att husen hade så rikliga färger men Jinkas version var nog den roligaste. Han berättade att de fick en del av lönen i alkohol och kom hem tämligen på lyran, då var det lite svårt att hitta till rätt hus. För att inte missförstånd skulle uppstå och att man hamnade i fel hus och fel säng så målades husen i olika grälla färger. Nu var det inga problem att hitta hem.

En annan berättelse om färgerna var att slavarna fick bara bära gråa kläder och när de nu fick egna hus tog de skadan igen och målade sina hus så här färgrikt.

De flesta och så stor del som 90% av befolkningen i det här området är muslimer. Det beror på att merparten av de slavar som Holländarna förde över hit kom från Indonesien, Sri Lanka, Malaysia och Indien och de var muslimer. Därför finns det också flera moskeer i området.

En tredje version av hur det blev så färgrikt var att det var en del av frigörelsen, nu fick man bestämma själv och då målade man i de färger man tyckte om.

Här hade jag kunnat vandra runt med kameran hela dagen.

Vi far vidare till ett område som ligger längre ner i staden, den kallas för "District Six". Då Nationalistpartiet kom till makten år 1948 klassificerades alla områden efter raser och som en del av detta bestämdes att det att District six skulle rivas eftersom det var ett område för svarta och färgade. Här skulle bara vita få bo.  Många protesterade men det hjälpte föga, 1965 kom stora bulldozer och mejade ner allt. Över 60 000 innevånare blev hemlösa.  Numera ser området ut så här, kullar och backar är inte naturliga utan det är raserade hus och människors tillhörigheter som de inte kunde eller hann ta med sig.

Det enda som de inte revs var kyrkor och moskeer.

Så här såg det ut innan.

och här är samma gata som det ser ut i dag.

Vi far vidare mot Langa, det är en bosättning som ligger lite längre utanför själv staden. Det är den äldsta av Kapstadens förorter. På väg dit ut berättar Jinka om hur uppdelningen vita, färgade och svarta definerades och indelades. Hur de gick till väga för att bedömma om man var svart eller färgad, bl.a hur bredden på näsan mättes. En variant hur man  fastställde ras var att sätta en penna i håret och sedan be personen böja sig frammåt, satt pennan kvar var man svart.

Langa är mest känd för att vara platsen för mycket motstånd mot apartheis. Många människor dödades här den 21 mars 1960, samma dag som Sharpevillemassakern ägde rum.

Här är bebyggelsen mycket blandad men mest med riktiga hus.

Men även många enklare bostäder finns det här.

 Jinka berättar och visar på minnesmonument hur folk bodde här förr.

Han berättade även om hur skolbarn skjutits ihjäl vid en fredlig demonstration mot att regeringen ville införa africaans som ett enhetligt språk i skolorna.

Efter den historielektionen far vi upp på motorvägen igen för att ta oss ändå längre ut från staden. Nu ska vi till Township. Här är bostäderna mycket enklare och här bör man inte gå runt på egen hand om man är vit. Området är enormt och vi ser redan från motorvägen att det ser mycket enkelt ut. Här bor ungefär 1,5 miljoner människor.

 Vi blir mottagna med sång och dans vid Ilso Care center. Ni ser huset bakom sångarna.

Många barn har också kommit för att både se på oss och även lyssna på sången.

 Några av dem är lite blyga.

 Andra spexar glatt framför kameran och vill väldigt gärna vara med på bild.

Vi välkomnas in i huset där hjälpverksamheten håller till, det är inget stort hus men gästfriheten är desto större. Vi får höra hur de hjälper till i området med att ta hand om barn som blivit övergiva eller där föräldrarna är sjuka. Även information till kvinnor om bröstcancer och hur man ska skydda sig mot AIDS tillhandahåller de.

 

Efter informationen tar vi en gemensam promenad runt i området. Vi är inte så många bara sex vuxna och två barn så vi väcker inte så stor uppståndelse men är man vit i det här orådet så sticker man ändå ut en hel del.

Husen är mycket enkla, el finns indraget men vatten får man hämta ute och toaletterna ligger på rad där tjugo familjer får dela på en toalett. Inte tjugo personer utan tjugo familjer. Kan bara tänka mig hur kön ser ut där på morgnarna. Här är en av vattenstationerna och även en rad av toaletter.

 Följ med på vår promenad.

I det här huset bor det en kvinna som försörjer sin familj med att sälja små chipspåsar för en rand styck (en rand är ca en krona). Jag hade en femma i fickan så det blev fem påsar. Påsen med chips hänger där på väggen, under fönstret.

Mr. Bumper säljer resevdelar till bilar.

Tvätten sköter man ute vid gatan.

Här doftade det gott, tyvärr hann vi inte stanna och äta.

Frisersalongen och skoreparatören har stängt i dag, annars håller de till i den här containern.

Även matbutiken är inredd i en container.

De flesta hus som vi promenerar förbi är mycket enkla.

Men det byggs även lite finare hus här, det finns ett hjälpprojekt där man ibland får spara ihop till hälften av kostnaden och staten skjuter till resten, andra kan få mer hjälp. Det bedöms från fall till fall.

Måste bli enormt varmt på sommaren i dessa plåtskjul och kallt på nätterna om vintern så jag hoppas att fler kan få bo så här.

Jag trodde att man samlade ihop byggmaterialet till de skjulliknande byggnaderna men även till dessa finns det mesta att köpa.

Kontrasterna är stora mot den stora stadens skyskrapor, visserligen gör sig de här husen bättre på bild, men nog vore det önskvärt om alla kunde få bo lite bekvämare.

Vårt besök i verkligheten för många männsikor går mot sitt slut och vi kliver in i bilen igen och vinkar farväl till folk....

...och hundar.

 Hej då!

 

 

Inlagt 2012-03-15 14:39 | Läst 6062 ggr. | Permalink
Mycket spännande bilder och texter. Resor berikar och gör det lättare att förstå.
Svar från Margareta Cortés 2012-03-15 15:31
Man inser ganska lätt att vi har det bra här i landet.
tack för din kommentar.
Väldigt fina färggranna bilder och bra berättelse. Imponerad att du hann ta så många bilder och vågade ta in i affärer mm, mycket bra dokumentation.

Samtidigt är det tragiskt och väcker frågor om ens egen hemmamiljö, som vi ibland klagar på, de får sig en törn med din berättelse. En riktig tankeställare.
Svar från Margareta Cortés 2012-03-15 15:35
Tack för din kommentar.
Det svåra här var nog att välja bort bilder till bloggen, det blev ganska så många som inte fick vara med.
Ingen fara att fota heller, jag frågade om lov på de flesta ställen, jag tror att befolkningen där också vill sprida kunskap om hur det är och hur de har det.
Brottsligheten i dessa områden är stor men vi gick med lokal guide och det var ingen fara för oss. Åk inte dit på egen hand, det är inte att rekomendera.
En lustig sak var att när vi träffade Jinka och han hörde att vi var från Sverige så berättade han att han guidat en svensk i går. Maud Olofsson....känner ni henne? ...:)
Härliga färgrika bilder! Tack för att jag får följa med! :-)
//Ewa
Svar från Margareta Cortés 2012-03-16 10:56
I Bo-Kaap skulle man lätt kunna fylla hela minneskortet på ett besök där. Otroligt så färggrant de bor.
Håller med tidigare kommentarer. Jätte härliga färgglada bilder och bra text. Förstår att kontrasterna blir stora, men vilken resa, Jag blir avundsjuk...
Ha en bra dag.

Sahra:)
Svar från Margareta Cortés 2012-03-16 10:58
Instämmer att kontrasten mellan de olika områdena är som ljusår. Visst önskar man att ingen behövde bo i sådana skjul. Kanske inte så konstigt att brottsligheten är så stor där. Missbruksproblemen är också väldigt stora i där.
De färgglada husen är helt underbara! Lika så den första berättelsen om varför. :) Annars slås jag av dina underbara bilder på barnen! Ljuvligt med denna glädje trots området de bor i och livet de har... Den lille blyge killen var lite extra förtjusande och bilden efteråt fick mig att le stort! Vilket underbart smittande leende!
Skönt att det finns program som hjälper människor till bättre hus, för som du skriver, det vore önskvärt om alla kunde bo lite bekvämare...
Svar från Margareta Cortés 2012-03-16 11:00
Tack Anna för din kommentar. Jag gillar också den första berättelsen, vår lokale guide var en riktig spjuver, han skojade också med oss om att lämna oss i Township för att ta tåget tillbaka till staden. Han skulle betala biljettten, hade vi gjort det så är det inte helt säkert att vi hade kommit hem sedan. Många brott begås på tåget. Många rånas och slängs sedan av, så de tågen är inte säkra.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg