Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Älskog, får och landskap

Tv-serier, böcker och gamla slott är intressant att se på men det som fascinerade mig mest i den här delen av England var landskapet. Har nog aldrig sett så många får och så många och långa stengärdesgårdar förr. Ofta såg landskapet helt inrutat ut och tänk ett sådan slit med all denna sten.

En duktig stenläggare kunde lägga tre-fem meter på ett dagsverke och här fanns det gärdesgårdar mil efter mil.

Dessutom all sten till husen som här i Howes.

Vilket slit.

Jag gillar vattenfall, gamla broar och rost; inte dåligt att få allt på en och samma gång.

Inte bara här i Howes utan på många ställen hade de rejäla busskurer. Den här sparkar man inte sönder i första taget. Bara pyttelite klotter har  den här råkat ut för. T.o.m blomkrukan på muren får stå kvar.

På många murar ligger det stenar ovanpå, liksom på tvären. Det är för att vattnet ska rinna av och att inte fukten ska stanna kvar i muren.

Får är det gott om, mycket gott om.

Fåren har olika färgmarkeringar på sig de flesta är till för att se vem som äger fåret och lite andra färgsystem som bonden har. Men tittar man noga så ser man att en del får är gula eller röda på baken.

Det är den här killen, baggen, som är orsak till det. Han har en färgväst på sig och då han betäcker ett får får hon den dagens färg på rumpan. På så vis vet bonden om fåret är betäckt och när det är dags för lammning. Om man tittar på bilden här ovanför så är det ett får som är röd på nacken och huvudet......undrar just vad de har haft för sig.

På tal om bönder så är inte ensilagebollarna vita här utan gröna eller svarta.

Vi åker förbi Bolton Castel, där satt Maria Stuart fängslad i sex månader.

Vi är nu på väg till Lake District, ett av Englands tolv nationalparker. Där finns 17 sjöar och en kuggfråga i England brukar vara ," How many lakes are there in Lake District?" Svaret är en(1) Bassenthwaite Lake, för de andra heter något på water eller mere. Dessutom finns alla av Englands toppar som är nära 1 000 m.ö.h här  inom parken.

Men dit har vi inte kommit ännu, här ligger topparna på runt 600 m.ö.h. På några ställen kunde man även se djupa kratrar, såg nästan ut som någon meteor fallit ner där, men så var det inte, det var visst bara en skotte som tappat en penny.

Det drar ihop sig till regn...

...och kvällen närmar sig, bäst att åka till Ambelside (nej, det är inte vår bil, men man kan väl låtsas)

Här ska vi sova i natt. Ett förträffligt hotel med lantlig charm och god mat.

 

Inlagt 2011-09-28 21:38 | Läst 11716 ggr. | Permalink
Trevligt reportage och tjusiga bilder. Husen är säkert sköna sommartid men kalla och dragiga vintertid. Om man nu inte sitter framför brasan förstås :). Jag ser fram emot dina bilder från Lake District och kanske blir det en på Englands högsta "kulle" Scaffel Pike :). Scaffel Pike var ju förresten namnet på ett svenskt-engelskt band vars sångare hade en speciell röst om jag nu minns rätt. Jag gillade deras musik.

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2011-09-29 13:10
De berättade att det var väldigt fuktigt i dessa stenhus, kan inte ha varit hällsosamt då det bara var öppna spisar och små kaminer som var värmekällor. Förmoar att jag såg Scaffel Pike också bland alla dessa berg, lite svårt att hålla koll på vilket berg som var vilket.
Hej Maggan! Stämmer in i lovorden från föregående skrivare.Alltid trevliga bilder & så är dom pedagogiska med informativ text. Ha en forsat bra fotohöst önskar./ Ingemar
Svar från Margareta Cortés 2011-09-29 13:12
Tack Ingemar! Önskar dig också en givande fotohöst.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg