Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Tännforsen och lite Norge

Tännforsen är dagens besöksmål. Måste vara 30 år sedan jag var dit senast. Den gången tältade vi i närheten, men flydde därifrån i all hast redan på morgonen. Ingen björn som jagade bort oss utan mygg och knott. Minns att det var så mycket att när vi kokade tevatten och lyfte på locket blev vattnet helt svart av knott.

Nu berättade stugvärden att det hade varit ett tyskt par som tältat där intill. Kvinnan gick ut mitt i natten för att kissa, när hon precis satt sig ner och tittade upp så stirrade hon en björn i vitögat.  Vi såg ingen björn men för första gången såg jag en strömstare. Hann slänga upp kameran och få en bild på den innan den försvann.

Området kring Tännforsen har en ovanlig natur för att ligga i västra Jämtland. Det är i huvudsak tack vare den höga och jämna luftfuktigheten som Tännforsen ger, som gör att man kan hitta exklusiva växt- och djurarter där.

Fallet såg sig ganska likt ut från när jag var här förra gången förutom att en stor sten fanns mitt i fallet då. Den kallades för björnstenen.

Sägnen säger: Att en björn, som ville simma över Tännsjön, blev gripen av strömdraget, fördes mot fallet men lyckades i sista stund kasta sig upp på klippan i fallets mitt. Där stod han utan att kunna komma därifrån. Några barn såg från stranden björnens belägenhet och började kasta stenar på honom.
Länge tålde han förolämpningen, men till sist tog tålamodet slut. Han vrålade
och visade tänderna men på detta avstånd lyckades han inte skrämma någon. Då tog
han ett väldigt språng för att hoppa över forsens ena hälft. Men hoppet var för
kort, och björnen störtade ner i den vilda forsen och omkom.
(Källa: Läsebok för folkskolan år 1911)
 Den stenen rasade ner 1992 efter att i årtusenden ha vilat på samma plats, så numera ser fallet lite annorlunda ut.

Träden vid fallet ser spännande ut.

Det är lämmelår i år, framförallt så märktes det på vägarna där det låg mängder med överkörda lämmlar. Den här riskerade inte att bli överkörd men trodde att en liten tuva gräs var tillräcklig för att gömma sig bakom. Förstora bilden så syns den också.

Har hört att de små liven är ganska ilskna av sig och den här var inte heller av det lugnare slaget. Synd att jag inte har ljud till den här bilden.

För att få se lite fjällnatur tog vi vägen över fjället. Förra gången jag åkte här var det snö och snödrev över vägen. Såg inte mycket av naturen då, nu var det betydligt varmare och även snöfritt.

Mycket mer blommor vid vägkanten också.

Varför klaga på "Det störande strået" ta en bild på det i stället.

Utefter den här vägen finns det flera gamla fina stenvalvsbroar.

I Sverige finns ungefär 600 st och utefter den här fjällvägen finns det flera stycken riktigt fina broar kvar.

Vacker fjällbjörk.

Den här vägen som vi åkte tar en liten sväng in i Norge.

Vi träffade inte på några norrmän på vår lilla norgevisit men en norsk hare korsade vår väg.

Så var vi tillbaka i Sverige igen.

Sverige är vackert.

En liten ö i Kallsjön

Innan vi kom tillbaka till Åre för storinköp på Åre chokladfabrik så träffade vi på fler vilda djur, som den här ladusvalan.

 

Inlagt 2011-08-09 09:54 | Läst 5083 ggr. | Permalink
Underbart vackra bilder! Stråbilden är ljuvlig. Fnissade lite åt lämmeln som gömde sig. Och den argsinte, vilken ettrig liten en. :)
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2011-08-10 11:03
Tack Anna. Det var kul att få stifta lite närmare bekantskap med just lämmlarna.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg