Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Sandöbron, Skuleberget och en fyr.

Det första på agendan i dag var att gå ut och fota Högakustenbron så att jag slapp få med den  busken som skymde lite utanför vårt fönster. Solen var uppe före mig och det såg ut att bli en fin dag.

Träffade på en björn också, otur att den inte var riktig.

Dagens tur skulle gå ändå mera norrut men först kände vi oss tvungna att ta en tur över bron, det var översyn på gång så ett körfält var avstängt.

För att komma norrut igen så tog vi svängen över Sandöbron, inte någon turistmagnet numera. Lite synd för den är charmigare men Westerlunds konditori är kvar, men den uppstoppade björnen såg jag inte till.

Bron måste förevigas.

Åker man över bron och sedan svänger ner till Svanön så blir det en annan lite annorlunda vinkel.

Nästa stopp var för tankning i Ullånger och där har de en annan lite ovanligare sevärdhet. Nog den största galge jag sett.

När jag var liten och åkte på semester med mina föräldrar upp till mormor och morfar i Lappland, då var ett obligatoriskt stopp vid Skuleberget. Jag tjatade varje gång om att få klättra upp till grottan, men varje gång så sa mamma att jag var för liten. Min storebror fick gå dit men jag blev aldrig tillräckligt stor. Första gången jag åkte upp till Lappland på egen hand så tog jag tillfället i akt och gjorde bestigningen. Vägen upp var ganska brant och högt uppe var det bara några rep och kättingar att klamra sig fast i men det kändes bra att ha fått besegra berget.

Numera finns det en linbana på baksidan av berget som tar en upp till toppen, i år nöjde jag mig med att fota utsikten från vägen där på baksidan.

När man ser Skuleberget så förstår man alla skrönor om rövare och annat som hållit till där. Vissa berättelser  lär dessutom vara sanna men det var nog i Skuleskogen rövarna gömde sig. Grottan syns som en mörk fläck strax ovanför trädtopparna till vänster i bild.

Nu avstod jag från att gå upp till grottan, såg att det var byggt både trappor och ledstänger. Kändes inte som någon utmaning längre.

Dessutom klättrar alla åldrar på Skuleberget numera, även små barn och mamma är med och fotar....nya tider!

För en tid sedan la jag ut en bild här i bloggen och frågade om det var någon som visste var jag varit och det var det. Vi var inte så långt ifrån den platsen så det föll sig naturligt att åka dit för att se det igen. På vägen ut mot kusten träffade vi på något trevligt. Det doftade gott och tänk att få en hel tunna med de här läckerheterna.

Visst ser det smaskigt ut!

Lite tunnbröd, mandelpotatis och lök så skulle man kunna ha en stor fest där på bryggan för det fanns massor av tunnor med surströmming där.

Fin utsikt därifrån också. Skagshamn heter platsen om någon blir sugen att vara med.

 Till slut nådde vi dagens mål, det låg mycket längre bort än vad jag hade trott men vid Skagsuddens fyr såg det sig ganska likt ut. Här är det 50 år mellan bilderna. Vägen har fått asfalt och ett stort garage har byggts till, lite mindre antal spröt på fyren men annars ganska lika. Träden har växt en hel del.

Stengubben som kallades Korgubben hade också blivit flyttad. Den klippan som han står på, på den äldre bilden, det är egentligen den som kallas Korgubben. Där stod man förr och spanade om  strömmingen hade gått till. I lugnt väder kunde man se det på krusningen på havet och att måsarna samlades där.

Numera hittar man gubben på baksidan av fyren. Tror att jag lyckades få en bild på samma plats av skäret ute till havs att dömma.

Nu fanns det också en liten minifyr på baksidan av fyren, vet inte varför men den var ganska gullig.

Trevligt och fint ställe med mycket skärgårdskänsla där ute vid Skagsudden.

Ro-full plats!

Så var det dags för ett vägval, ska vi vidare norrut eller söderut.

Eftersom vi hade packningen kvar på Björkudden och två nätter till inbokade och maten var väldigt god där så valde vi att ta Högakustenleden tillbaka, men mer om det i nästa inlägg.

Inlagt 2011-07-31 18:05 | Läst 10250 ggr. | Permalink
Hej!

Härligt att se dina bilder och läsa om din dag vid Höga kusten. Skags udde och Skeppsmalen tillhör en av mina favorit naturplatser. Roligt att se dina äldre bilder som jämförelse. Hoppas att ni får en fortsatt fin semster/Mvh brita
Svar från Margareta Cortés 2011-07-31 19:15
Tack för din kommentar. Egentligen var det här nya vyar för mig. Visserligen har jag varit där för, det visar iaf. bilderna men jag minns inte så mycket av det besöket, visste inte att det var så långt ut till fyren och minns inte hur det kommer sig att vi åkte dit på 60-talet men det var väl värt en tur dit nu.
Då jag bodde i Ångermanland for vi inte runt så mycket blev bara små utflykter eftersom detvar före familjens bilinnehav. Sista året insförskaffade visserligen min far ett fartviduner av märket Fiat 500 och vi var väldigt stolta över den lilla bilen då vi for in till Solefteå.
Vad spännande för mig få läsa och se alla dessa bilder. Detta är ett område som vi aldrig varit på men som så många berättat om. Jag ser att det är mycket vackert där. Bron lär vara enastående spännande och vacker.
Vi har ingen bil där för blev det så att vi åkte tåg förbi denna bit av Sverige.
Nu är där bra tågförbindelse utmed kusten men vi har blivit äldre så jag tror inte vi kommer dig tyvärr.
Hälsningar
och tack för denna blogg
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-03-21 22:19
Tack för din långa och trevliga kommentar. Kul när någon skriver lite mer ingående. Hoppas att du får möjlighet att besöka dessa trakter det är vackert där och så mycket att se.
Gun-Inger Arvidsson 2013-03-21 22:38
Det går kanske bussar från Stockholm då kan jag komma dit. Vi har ingen bil har aldrig haft men kommit ut mycket ändå.
Ha det gott
Gun-Inger(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg