Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Pashupatinath

En plats som man inte bör missa då man är i Kathmandu är  Pashupatinath. Det är Nepals heligaste hinduiska tempel och platsen där begravningsceremonier och kremeringar äger rum.

När vi åt lunch inne i stan såg vi många rovfåglar som cirklade runt, jag gissar på någon sort av glada. Nu fick vi veta hur det kom sig att de håller till här. Såg att floden inte är det trevligaste stället, jag skulle inte vilja ta ett bad här.

Sopor dumpades vid alla flodstränder och här seglade mängder av fåglar runt på jakt efter något ätbart.

Samtidigt som folk slet med sopåtervinning.

Floden som rinner igenom kremeringsområdet heter Bagmatifloden och är en biflod till Ganges.

Över Bagmatifloden går en bro, den delar av begravningsområdet på så sätt att på ena sidan tas de rika om hand och på den andra får de fattiga hålla till. Det här är de rikas sida.

En ceremoni har just börjat när vi kommer.

Det är bara de manliga släktingarna som får vara med.

Det är väldigt viktig i hinduiska familjer att få en son, eftersom det är sönerna som sköter om begravningsceremonin. Här går sönerna sina tre varv innan prästen tänder elden.

Efteråt petas resterna ner i floden.

Floden ser inte så trevlig ut med allt skräp som flyter omkring.

Det hindrar inte folk från att tvätta kläder och även sig själva i det smutsiga vattnet. Ser även hur folk samlar in rester av veden från det som inte helt brunnit upp vid kremeringen.

Vi går över till den andra sidan där de fattiga håller till.

Det är ett myller av folk och även kö för att få genomföra ceremonierna. På nedersta trappsteget vid vattnet sitter nu sönerna till den avlidne och får sitt hår avrakat.På tempelområdet får inga ickehinduer vistas men på andra sidan floden får vi vara.

Här håller också ett antal heliga män till. De vinkar glatt till turisterna och vill väldigt gärna bli fotograferade. Inte gratis förstås.

På en liten rundel nere vid vattnet sitter en präst som tar emot de sörjande och genomför en del ritualer. Som tack får han lite gåvor.

Hela templet är tillägnat guden Shiva och runt omkring finns en hel del byggnader till hans ära.

I en av byggnaderna sitter den här mannen och väver, eller snarare flätar.

De heliga männen gör allt för att tjäna en slant på att bli fotograferade.

Ibland lyckas de också.

På väg tilbaka till bussen håller de på med något bygge. Jag tycker det ser slitsamt ut.

Kan vara läge med en Everest efter det här besöket.

Inlagt 2010-12-20 09:26 | Läst 8608 ggr. | Permalink
Otroliga bilder att se när man sitter här hemma i ett snöigt SVerige.
Helt otroligt vad det måste vara smutsigt och lukta och vilka olika syner man har på livet på olika platser i världen.
Väldigt bra bilder och bra berättat !
// Jonte
Svar från Margareta Cortés 2010-12-21 14:13
Konstigt nog så luktade det inte så mycket där. Kan vara våra luktorgan som blivit avtrubbade efter att ha sovit på hotell i Tibet...;)
Bilderna griper tag i mig och får tankarna att flyga iväg till andra sidan jorden. Det är svårt att leva sig in i vardagen för människorna i Pashp..., Pashuppth... Pashupatinah! Men dina bilder levandegör miljön fantastiskt bra.
Svar från Margareta Cortés 2010-12-21 14:14
Nog är vår vardag ganska annorlunda om vi jämför, jag är glad att jag hamnade i den här delen av världen.
Mycket bra och intressant reportage. Jag kan inte hjälpa det men jag tycker den här hinduiska seden att bränna de döda vid Ganges är mycket märklig. För några år sedan visades i TV ett reportage som handlade om en ung man på ca 20 år som hade bildat en organisation i syfte att rena Ganges. Många hade som enda uppgift att rensa floden från halvbrända likdelar. Det såg vidrigt ut. Ganges används ju till så mycket. Bevattning, tvättning, dricksvatten - och religiösa ceremonier förstås. Jag dömer inte någon religion, jag finner bara vissa mänskliga beteenden i religionens namn som mycket märkliga.
Svar från Margareta Cortés 2010-12-21 14:16
Håller med dig där. Har lite svårt att förstå att de badar, dricker och tvättar i det vattnet, man måste nog vara uppfödd med det för att förstå.
Fantastiska bilder! Känner igen varenda en :) Jag hoppas åka tillbaka om 2 år :)
Svar från Margareta Cortés 2010-12-21 14:17
Lycko dig som får åka tillbaka dit. Nepal kommer nog alltid att vara mitt favoritmål..........eller Svalbard....eller Antarktis......eller............:)))



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg