Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Swayambhunathstupan

När man är i Kathmandu får man inte missa att besöka Swayambhunathstupan. Den ligger på toppen av en kulle och syns på långt håll.

Kullen heter Kathmandu Valley.

Platsen kallas även för Monkey Temple och det är lätt att förstå om man kommer hit, för det vimlar av apor här.

Aporna förser sig frikostigt av offergåvorna och jag tror nog att de får det, eftersom aporna anses vara heliga. De kollar gärna in turisternas väskor också om de bara får tillfälle till det.

Det är oklart när stupan byggdes men det lär ha funnits någon form av religiös byggnad på den här platsen redan för 2000 år sedan. Det finns flera tempel och många religiösa monument och minnesmärken här uppe.

Det är inte alla som kan läsa.

Jag var här för elva år sedan och inte mycket har förändrats sedan dess, förutom att försäljarna har mångdubblats.

Fick lite känsla av "Månglarna i templet" när jag såg det. Man kan tro att det går att gå in i stupan, men så är det inte. Den stora vita rundeln, som ser ut som en marängtårta, är en jordhög och längst inne i den lär det finnas en liten relik av Buddha. Ovanpå reser sig toran med Buddhas vaksamma ögon.

Ser att det finns fler vakande ögon, de här männen stod uppe i ett fönster och beskådade det som hände under dem.

Några skickliga hantverkare håller också till här uppe.

Kathmandu ligger liksom i en gryta med Himalayas bergstoppar som fond. Därför har luftföroreningar svårt att blåsa bort och luften är ofta fylld av dis. I dag är det en ganska skaplig dag ändå för vi kan skymta bergen i bakgrunden. Andra dagar ser man nätt och jämnt ner till staden.

 

En sista blick på utsikten innan vi far vidare till nästa stora sevärdhet.

 

Inlagt 2010-12-19 10:33 | Läst 7291 ggr. | Permalink
Vilken utsikt ni hadde. När jag var där i mars/april 2010 så var det ganska mycket dis och smogg. Vi promenerade med guide till och från Thamel, något jag rekomenderar, så vi fick se ganska mycket av stan. Mycket intressant :)
Svar från Margareta Cortés 2010-12-19 11:08
Låter som en trevlig promenad, vi åkte buss för vi skulle vidare till nästa sevärdhet efteråt. Var där för elva år sedan och då såg man ingenting däruppifrån. Allt var bara dis och vitt runt omkring. Får väl hoppas på att det har blivit någon förbättring och inte bara vädret.
Men...vilken "cliffhanger " avslutade du inte detta inlägg med då? :-)
Och nästa inlägg kommer imorron eller?!?!?!

Hur som, när jag läste dina första meningar fick jag nästan lite "djungelbokskänsla", och som vanligt är dina bilder fantastiska!

Egentligen skulle du nästan göra en fotobok....

Ha en skön fortsättning på helgen!

Kram
Svar från Margareta Cortés 2010-12-20 11:34
Du har så rätt, nästa inlägg finns på plats nu, snart slut på resa och jag kommer nog sakna att återblicka på den. Tack för din kommentar.
Kathmandu ser ju enormt stort ut! Hade jag ingen aning om.
Intressant reportage som vanligt. Ser fram emot nästa kapitel...
/Ylva
Svar från Margareta Cortés 2010-12-20 11:38
Den staden är betydligt större än vad man tror vid första anblicken. år 2006 hade den 1.912.155 innevånare på en yta av 899 kvadratkilometer.
Roligt att se din fina bilder från Kathmandu. Jag var där på höste 1977 men missade Swayambhunathstupan och jag har inte särskilt mycket bilder från staden. Vi skulle upp i bergen för att vandra så våra första dagar i Kathmandu gick åt till att skaffa trekkingpermit , grejjor och flyg upp till Lukhla. När vi kom tillbaka från vandringen var jag rejält magsjuk och gjorde just ingenting innan vi åkte tillbaka till Indien.
Tavk för dina bilder och berättelser
Mvh
Pa
Svar från Margareta Cortés 2010-12-20 11:41
Jag vandrade i Annapurna 1999 så jag förstår dig att det inte fanns så mycket tid i Kathmandu. Visserligen hann vi både till stupan och begravningsplatsen på den korta tid vi var i stan. Den här resan med avslut i Kathmandu hann jag se bra mycket mer.
Hehe den där apan i handen var en rolig bild. Alltid lika kul att "följa med".
mvh Tommy
Svar från Margareta Cortés 2010-12-20 11:42
Det var tydligt att apan inte var läskunnig eller så struntade den helt i alla förbud.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg