Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Heliga män och annat heligt i Kathmandu.

I Kathmandu vimlar det av heliga män, Sadhus. De vandrar runt där och försöker bli fotograferade av turisterna för att sedan kräva betalning för fotot.

Vet inte hur pass heliga de här männen är, för en riktigt helig man ska vara asket och leva helt på allmosor och vad naturen ger. De är ofta självplågare och kan t.ex sitta och titta in i solen tills de blir blinda, bara för att slippa ut ur själavandringen.

Hörde att de här männen har det mer som ett yrke att vara "Helig man", bara ett sätt att försörja sig på. Vet inte om det är sant, men upplevde att de var mer intresserade av oss turister än att sitta i enskildhet.

 Men den här mannen satt ganska avslappnad och brydde sig inte om att han kom med på bild, när jag fotograferade det heliga trädet bakom honom.

Ett av de äldsta templen i Kathmandu är Kasthamdapa. Det sägs vara byggt av virke från ett enda träd och på 1100-talet. Det sägs också att Kathmandu fått sitt namn därifrån. Där inne satt de här heliga männen och även en kvinna (hon syns inte på bilden). De hade en blank folie uppspänd framför sig och kvinnan med filmkameran filmade deras spegelbild i folien. Fick tydligen inte filma dem annars. Jag visste inte vad de sysslade med när jag tog den här bilden, får väl hoppas på att jag inte förstört någons karma med min bild.

I Kathmandu bor också "Den levande gudinnan", Kumari. Hon utpekas redan som nyfödd och får sedan bo här tills hon är i 10-13 års ålder. Hon blir alltid buren utomhus och får inte blöda. Man får inte heller fotografera henne. Ibland tittar hon ut genom de här fönstren. När vi var där var det lördag och gudinnan hade ledigt. Den som kikar ut här är en av hennes lekkamrater.

Överallt finns det också sådana här små helgdommar en del kan man gå in i, som den här som är tillägnad elefantguden Ganesha. Han är son till Shiva. 

Bredvid ingången till det gamla kungliga palatset sitter apguden på en stensockel. Han har en vacker röd mantel på sig så man ser inte mycket av själva apan bara nosen. Där på socken lägger folk sina offer i form av pengar och frukt. Tittar man noga här så syns det en liten hand som sträcker sig upp med gåvor.

 

Blixtsnabbt kommer det sedan en liten kille, en av alla gatubarn, han klänger sig vigt upp på stensocken och upp till guden, där gåvorna, och plundrar den på allt ätbart och alla pengar.

Heliga kor har väl de flesta hört talats om.

Men heliga tjurar vet jag inte om det finns, de kanske behövs för att få fler heliga kor.

Andra heliga ting är Tankas. Det är en religiös målning där ofta Budha är avbildad.

Vet inte om de här kvinnorna var heliga på något sätt men de satt vid det kungliga palatset och sjöng både vackert och intensivt. Såg dessutom så vackra ut i sina kläder. Synd att jag inte har någon ljudfil med deras sång.

 

Inlagt 2010-12-16 09:53 | Läst 10554 ggr. | Permalink
De heliga männen kunde verkligen posera! :) Kom de fram sedan och ville ha betalt? Bilden av trädet och den helige mannen blir min favorit i den här samlingen av många fina och intressanta bilder. Jag har faktiskt tänkt tanken om offergåvor till gudarna får ligga kvar, och nu fick jag en del av svaret med din bild på gatupojken. Tror inte att guden misstycker...
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2010-12-16 10:44
De såg inte att jag tog någon bild så de kom aldrig fram till mig för att få pengar.
Har också funderat på vad som händer med alla offergåvor innan jag såg pojken. Tyvärr så gick nog inte de pengarna som han fick fatt på till mat. Det var nog lim eller andra droger som han inhandlade. Såg många små pojkar som tiggde med limpåsen gömd bakom ryggen.
Trist att läsa om ungdomarnas stölder, tiggeri och drogmissbruk. Det har nog blivit ett växande problem de senaste åren. Ett intressant bloggreportage i vanlig ordning =)
Svar från Margareta Cortés 2010-12-17 13:56
Sorgligt är det att se alla dessa gatubarn, när jag var där för elva år sedan, såg jag inte en enda och nu fanss de nästan överallt. Såg även vuxna som tiggde nu. Allra hemskat var det att se dem barnen med tom blick som stod och såg helt frånvarande ut. Hade velat hjälpa på något sätt men visste att om de fick pengar så gick det bara till mer droger.
Vilka öden.. levande gudinna som frihetsberövas som nyfödd och ingen reagerar...?
Man undrar ju vad föräldrarna sade?
Förmodligen blev de överlyckliga då det väl antas vara en ära väl..
Man undrar ju vem som väljer och på vilka grunder..? Den verkliga guden med makt att upphöja men lika väl förstöra ett liv, är ju DEN personen.
Blotta tanken på hur det skulle te sig här i Sverige om någon pekade ut ens barn som gudinna och tog den i besitting är ju helt befängd!
Men vi kan väl aldrig någonsin tänka oss in i den sitsen då vi inte har samma starka tro. Var och en av oss - invånarna i Kathmandu och en svensk ateist är båda lika övertygade om att de har rätt - en ateist har ju en lika stark tro på att det är rätt, det man tro tror man.
Men ibland undrar man var det sunda förnnuftet tagit vägen...?
Att tänka själv, och inte minst jämföra fakta - men det kanske är förbjudet det med, då utmanar man kanske en gud.
Hmm. ja mycket att tänka och fundera på.

Jag tackar för fascinerande bilder, tillika spännande läsning som förgyllde min eftermiddag.-)
//Mvh Anna
Svar från Margareta Cortés 2010-12-17 14:00
Levande gudinnans föräldrar blev troligtvis väldigt hedrade och glada åt att deras flick blev utvald. Det är en ära för dem, de får dessutom bo där med flickan. Värre är det för flickan, hon har dessutom svårt att bli gift sedan. Sägnen säger att den man som gifter sig med henne kommer att dö ung.
Tack för din innehållsrika kommentar.
Människors religiositet och alla ceremonier och riter i samband med utövandet har alltid förvånat mig. Fast här i Nepal verkar det för en del ha blivit en födkrok som vilken annan som helst. Påpassligt av gatupojken att snuva apguden på lite grand av offergåvorna och påpassligt av dig att fånga händelsen på bild ;-). Hursomhelst fortsatt trevligt reportage.
Svar från Margareta Cortés 2010-12-17 14:08
Tack för din kommentar.
Som någon sa innan jag åkte till Nepal den allra första gången. Nepal och nepaleserna är inte konstiga, de är bara annorlunda än vi.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg