Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vårt dagliga klosterbesök.

Det gick bra att sova utan värme på rummet, vi hade elektriska värmemadrasser i sängarna men när de var på blev det för varmt. Det har snöat i natt.

Vår chaufför ser en aningen frusen ut. Jag har stickat en hel del vantar, sockor och mössor som förberedelse inför resan... ...och jag letar fram ett par vantar som han får. Så klart de ska gå i de svenska färgerna. Blev inspirerad av OS-mössan då de här vantarna blev till. Han ser ganska nöjd ut.

Han fick även en röd mössa, den hade han sedan på sig hela tiden.

Vi tar vinterjackorna på och går ner för att äta frukost. Därefter går vi till klostret. Sakya,som klostret heter,  betyder grå lera. Klostret fick sitt namn av färgen på omgivningen.

Det ursprungliga klostret som var byggt på den gråa jorden, syns numera bara som en ruin högt uppe på berget.

När vi kommer till klostret har munkarna bönestund, de sitter inne i ett stort rum och skanderar sutras, skorna har några av dem lämnat utanför och vid ett par skor ligger en trogen hund och vaktar sin husses skor.

Sakya klostret har en enorm samling buddhistiska skrifter, de har också många väggmålningar och tankas. Bäst att ta av sig hatten då vi går in här, verkar vara sedligt. Mäktigare vakthund för hattarna än för skorna.

Inne i det här klostret får man fotografera, men bara utan blixt.

Ett av rummen i klostret är riktigt läskigt, redan utanför ser man att avsikten är att skrämmas. Målningarna är inte av det vackrare slaget.

Ovanför dörren ligger det vargar.

Fönstret än inramat av otäcka ansikten och även där några vargar och även fågelvingar. Avsikten är att skrämma bort onda varelser.

En väldigt hal och brant trappa leder oss upp på taket och övervåningen på klostret.

Vackra målningar finns även utvändigt.

Här verkar de inte vara så vana vid att det kommer turister och vi blir rejält uttittade.

Tissel tassel och lite fnitter. Vi ser nog väldigt konstiga ut.

 

Inlagt 2010-12-04 11:49 | Läst 4599 ggr. | Permalink
Vantarna chauffören fick var riktigt snygga! Förstår att han blev glad och nöjd! Och det ser ut att finnas många guldkorn i bilden på alla vantar, sockor och mössor! :) Visst skymtas det några amigurumi också? :)
Rummet med vargarna över, vad var det därinne? Det såg inte helt trevligt ut, måste jag säga...
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2010-12-05 11:16
Helr rätt, hade några Amigumier som jag gjor, tog med dem också. I rummet där vargarna vaktade, var det en massa olika djur, både som målningar och statyer som skulle skrämma bort onda andar.
Säkert en superntressant vistelse,den sista bilden är rolig dessutom -undrar vad dom säger?
Jag har vuxit upp med stickade vantar, först Lovikka och sen fick jag alltid till julen ett par av min kusin i Kiruna som var känd för sina designade stickalster.
Svar från Margareta Cortés 2010-12-05 11:24
Skulle vara roligt att få veta vad de viskade om.
Lovikavantar var även vad jag hade på händerna som barn, mina mostrar från Lappland stickade och skickade till mig. Då viste jag inte vad jag nu vet. att vår anfader på min mors sida var den som grundade byn Lovika.
Det där är som en annan värld som du låter oss följa med och titta på. Så många symboler som är svåra att förstå om man inte är uppväxt i den kulturren. Vackra bilder Margareta.
mvh Tommy
Svar från Margareta Cortés 2010-12-05 11:26
Mycket var väldigt annorlunda på den här resan och har nog först nu insett HUR mycket det var som symboliserade något av allt som var uppsatt. De fanns inte bara där för att det var snyggt.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg