Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Sidenhuset i Peking

I dag ska vi lämna Peking, men avresan blir först i kväll fast vi lämnar hotellet redan på morgonen, så väskorna är packade och utställda för avhämtning. Får hoppas på att vi får återse dem när vi kommer till järnvägsstationen i kväll.

Nu ska vi  åka till Sidenhuset och se hur det går till att få fram tunna sidentrådar från silkeskokonger. Lät inte så spännande tyckte jag men det var väldigt intressant. De hade levande silkeslarver.

och larver som spann in sig i kokonger. Lite förundrat att de kunde vira den tråden runt sig själva.

Kokongen är spunnen i en enda lång tråd som de här nystar upp.

Trådarna vävdes sedan till vackra tyger.

Från början var det bara kejserliga personer som fick bära kläder i siden. Så här vackra kunde kläderna vara då.

En del kokonger blir dubbla och då går det inte att nysta upp, men de är användbara ändå. Först tvättas de och larvena plockas ur.

Sedan spänns de ut på en båge

och när de torkat kan de dras ut till stora sjok och bli till mjuka, lätta och sköna täcken.

Efter lite shopping i sidenhuset vankas nu lunch för oss på en Thairestaurang med musikunderhållning. Efter lunchen ska vi sedan till Förbjudna staden.

Inlagt 2010-11-16 11:17 | Läst 7205 ggr. | Permalink
Vilket sammanträffande =)
För bara ett par dagar sedan såg jag och barnen på ett barnprogram som heter "Evas funkarprogram". Där förklarade hon precis om hur silke blir till. Om hur larverna gör osv.
Vilken flitig liten larv de har att göra med.
Stor djurvän som jag är hoppas jag att de inte kräver mer än att göra sina kokonger =) Att frihet för såna varelser inte så lockande.
Må så gott
/Lena
Svar från Margareta Cortés 2010-11-16 14:11
Har en bok som heter "Slumpen ingen tillfällighet" och efter att ha läst den boken har jag upptäckt att det händer ganska ofta, det vi kallas slumpen.
De små larverna gör inte så mycket mer än att göra sina kokonger sedan de ätit upp sig på mullbärsblad för sedan är det tänkt att de ska bli en fjäril, det stadiet hinner inte dessa larver till.
Det är ju märkligt att den tunna silkestråden kan vara så stark. När jag ser de vackra kläderna tänker jag på den fantastiska filmen "Den siste kejsaren".
Svar från Margareta Cortés 2010-11-17 21:49
Den filmen är lite extra kul att se när man har varit i Förbjudna staden, kul att se att det är mycket filmat på plats och så undrar jag om de verkligen fått filma inne i salarna eller om det är uppbyggda kulisser. Skulle vara kul att veta.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg