Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Peking nu och då.

Jag var i Peking för sju år sedan och det som jag funderade på nu när jag var här igen var om det hade förändrats något. Det som jag mest tänkte på var nog att det var så väldigt disigt och grått nu. Fick förklarat att det berodde på det varma vädret och bristen på regn, det gjorde att luftföroreningarna stannade kvar över staden. Kom bara regnet så skulle luften rensas och solen ses igen.

En annan sak som förändrats var antalet bilar, det var mycket, mycket fler bilar nu.

Cyklar var det därmot lite färre av men en positiv sak var att elmopeder ökat. Tor inte jag såg någon bensindriven moped.

Många av städarna och gatusoparna åkte omkring på små eldrivna mopeder.

Fast det fanns många som trampade för egen maskin också.

Något som jag inte såg alls för sju år sedan var dessa tungt beväpnade vakter, de fanns lite överallt och det kändes lite obehagligt att se dem.

Ett tag trodde jag att nu var det något allvarligt på gång, terroristhot eller liknande för på en gata var det massor med poliser och polisbilar. T.o.m en Hummer stod det där.

Men det var bara några deltagare i de Asiatiska spelen som skulle lämna sitt hotell.

Bevakningen på stan i övrigt var också stor, inte för att det var Asiatiska spel på gång utan det var så varje dag. Helt utan orsak så kunde personer stoppas och deras väskor gås igenom.

Inte fick man fotografera överallt heller, när jag tog de här bilderna på köerna utanför Förbjudna staden så hörde jag att någon ropade men uppattade inte att det var till mig. Såg sedan på bild två, att det var det nog, för vakten där styr kosan rakt emot mig. Var kanske tur att jag inte förstod det och bara gick min väg.

Jag tyckte att den här porten var så fin så att jag ville ha en bild på den, tänkte kliva upp på några trappsteg som var framför, men se det fick man inte göra. Stå nedanför trappstegen och fotografera gick bra men inte på dem. Det var tydligen viktiga trappsteg för de ledde upp till en flaggstång med kinesiska flaggan på.

Annars var kineserna snälla och trevliga mot oss västerlänningar. Fler än vad det var för sju år sedan kunde också sådan engelska som gick att förstå  och många ville väldigt gärna bli fotograferade. Som den här två, cykelreparatören som satt och väntade på kunder och hans kollega skomakaren som redan hade en kund.

 

Gammalt och nytt möttes ibland, en modernt klädd ung dam med en lite äldre modell av babybärstol.

 

Inlagt 2010-11-13 15:14 | Läst 5948 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg