Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Promenad i Pekings hutonger.

Hutonger kallas de gamla och trånga gränder som tidigare var väldigt typiska för Peking men nu är på väg att försvinna. Många revs inför OS 2008. De hutonger som låg närmast Förbjudna staden på dess östra och västra sida, där bodde finare folk och aristokrater.

Men de enklare hutongerna där vanligt folk bodde och fortfarande bor , kändes mer spännande att gå runt i. En hutong är nästan alltid byggd som en fyrkant med en gård i mitten. Hutongerna är i själva verket de gångar och korridorer som bildas mellan dessa grupper av byggnader.

Vi kikar in på en gård.

Här bor ett äldre par, de har ett sovrum som de delar med kylskåpet. Det är deras enda riktiga rum.

Sedan har de ett äldre kök som numera användts till tvättrum.

och ett lite modernare kök. De har dessutom en liten butik (stor som en kiosk)som är deras levebröd.

 Om gränderna i hutongerna är trånga så blir det inte bättre när folk får det lite bättre ställt och skaffar sig bilar.

Här är det grönsaksförsäljning på gång, svenska livsmedelsverket och hälsovårdsmyndigheter skulle nog få slag om de såg hur grönsakerna lades ut direkt på gatan.

Tror också att de skulle reagera på arbetsförhållandet för de här kockarna som satt och skalade grönsaker i ett litet prång.

Likaså i det här restaurangköket.

Men folk åt på serveringarna och såg ut att både må bra och vara glada.

Välj en dricka till maten.

Nu såg det ganska gott ut det som folk satt och åt och vi började bli riktigt sugna på något att äta. Tänkte att vi testar någon av alla dessa matställen. Sagt och gjort vi följde med in på en av restaurangerna, in i en trång gång som vindlade sig  längre och längre in. Kom fram till ett litet rum med bord och pallar som  mer såg ut som en gammal lekislokal än matservering. Vi slog oss ner på pallarna och en matsedal kom fram. Där tog det liksom stopp, för hela matsedeln var med kinesiska tecken och det enda tecken av de kinesiska som jag kan är "damtoalett" (har senare lärt mig tecknet för dörr också) men det kommer man inte så långt med om man är hungrig. Vi testade att fråga efter nudlar men servetrisen skakade bara på huvudet. Vi fick ge upp och gå därifrån utan mat.

Vi traskade vidare och kom till en gata där de fanns fler matställen och även inkastare, vi lät oss bli inkastade på ett ställe där de hade bilder på matsedeln. Fört fick vi in varsit glas hett vatten och lite servetter, gissade på att det var för att tvätta händerna, hoppas att vi inte gjorde något allvarligt ettikettsbrott bara. Sedan började vi peka och beställa.

Nudlarna som vi startade med var riktigt goda.

Sedan var det dags för varmrätten, min mans var stora köttben., att äta med fick han ett par plasthandskar. Jag tycker att personalen som sitter i bakgrunen ser ut som om de har lite roligt.

Kan det vara åt min huvudrätt, vet inte riktigt vad det var förutom all chili men nog såg det ut som småfåglar, tyckte mig se några näbbar däri. Kan säga att jag åt ingen av dem. Tur att nudlarna var så goda.

 

Inlagt 2010-11-12 11:24 | Läst 6966 ggr. | Permalink
Så intressant du visar eran resa. Skrattade gott när du skrev att personerna i bakgrunden såg ut att ha skoj när ni åt. Var i Korea för några år sedan och jag kände mig väldigt ut tittad och lite generad när jag åt för jag tyckte att de andra gästerna kollade in mig och mitt ätande:) Speciellt när jag skulle hantera pinnarna:)
Såååå fina bilder du tar!
Hälsar Agneta.
Svar från Margareta Cortés 2010-11-13 20:19
Jag tror att de tyckte att vi beställde in konstiga saker och det gjorde vi ju också, hade inte så stor aning om vad vi skulle få.
Men alltid kul att testa nytt även om det inte blir så lyckat ibland, mina småfåglar var allt annat än aptitliga.
Tack för din snälla kommentar.
Det här gillar jag verkligen. Jag har varit i Beijing en gång och Shanghai 5 gånger så mina minnen kommer till liv när jag ser detta. Jättefina bilder, men framförallt ett bra reportage!

Tommy
Svar från Margareta Cortés 2010-11-13 20:21
Förra gången jag var i Kina var det mening att jag skulle till Shanghai också, men missade det och hamnade en vecka i Peking istället, så blir det Kina fler gånger får jag väl ta mig dit.
tack för din fina kommentar.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg