Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Östersjökryss - Sankt Petersburg.

Idag ska vi åka på utflykt i Sankt Petersburg, ser när vi kommit till hamnen att vi inte är det enda kryssningsfartyget som kommit på samma idé att segla hit.. Det högra fartyget är "Disney Magic". Det hade en gigantisk TV-skärm uppe på däck där det  visades film nonstop.

Men vi ska inte titta på film, vi ska ut på en stadsrundtur. Ett praktiskt sätt att få komma iland här utan att behöva söka visum innan resan. Då är det bara att fylla i ett litet formulär och ta med passet.

Här är det samling inför utflykten och utdelning av de små runda märkena som visar vilken buss man ska följa med.

Även Ryssland bjuder på en gassande sommarvärme men vi ska åka buss och de brukar ha luftkonditionering. Vår buss som tydligen var en som holländarna utrangerat, den hade visserligen luftkonditionering men i den här värmen så märktes det knappast att den var på.

Vår guidning var på svenska och vi fick veta att det var tsaren Peter den store som grundade staden redan 1703, då kallades staden för Peterburg. Sankt kom till först senare. Innevånarna använder gärna namnet Piter på sin stad, gjorde det även under sovjettiden då staden hette Leningrad. Under en lång period var Sankt Peterburg huvudstad.

Vårt första stopp var vid två fyrar...här den ena fyren.

...det visste tydligen alla försäljare om, de hade god koll på var turistbussarna stannade.

Härifrån var det fin utsikt mot Vinterpalatset. Det ursprungliga byggdes av tsar Peter den store och låg strax intill dagens palats.

Här på torget skulle det bli filminspelning, de ryska skådisarna hade inget emot att bli med på bild.

Nästa stopp var kryssaren Aurora, hon ligger som ett flytande museum förtöjd i floden Neva, som en påminnelse om Oktoberrevolutionen 1917, som inleddes med ett signalskott från kryssaren  Aurora.

Den vaktades av den här uniformsklädda killen. Då hade vi det lite bättre i vår "nästan" luftkonditionerade buss.

Även här hade försäljarna samlats i väntan på turistbussarna.

Bussfäden går vidare och fönstren i bussen var skapligt rena så jag passade på att ta en till bild på Vinterpalatset.

Den här kyrkan har jag tyvärr glömt bort vad den heter, men får vara med här ändå för sitt vackera guldglänsande torn med en ängel högst upp.

Näst sista stoppet på rundturen var vid "Uppståndelsekyrkan", eller "Det spillda blodets kyrka" som den också kallas. Den är byggd på den plats där Alexander II mördades 1881. Under andra världskriget och belägringen av Leningrad, användes kyrkan  som en saluplats för grönsaker.

Även här var turisterna efterlängtade av försäljarna. Ryska dockor är ju en bra souvenir.

Och många fanns det.

Kyrkan är belägen intill Gribojedovakanalen.

Såg att på bron över den kanalen så hade en hel del hänglås satts fast, gissar att det är samma tradition som på Kinesiksa muren, att nygifta låser fast sitt lås där och sedan kastar bort nyckeln, så att ingen ska kunna låsa upp deras lycka och kärlek.

Så har vi kommit till det sista stoppet och det är vid Isakskatedralen. Det är den största kyrkan i Sankt Petersburg. Den invigdes på 1850-talet och har en världsberömd målning i taket av Karl Brjullov. Den är på över 800 kvm.

Är man duktig turist så får man ta och studera alla kyrkor ordentligt.

Den här mannen gick omkring framför kyrkan för att bli fotograferad tillsammans med turister, skulle säkert föreställa någon person från tsarens hov före revolutionen, men jag tyckte att han  mer såg ut som "Kapten Krok" fast utan krok.

Bostadsområdena nere vid hamnen såg inte så inbjudande ut, även om några hade havsutsikt så var det ett gytter av hus. Vi fick berättat för oss att det kallades för "Skeppsbyggargatan". Där blev de som arbetade vid varven anvisade lägenheter och i området fanns det allt de behövde, som affärer, dagis och skolor.

Det var så varmt så luften dallrade, tycker nästan att det syns på bilderna.

Vi ligger kvar länge här i Sankt Petersburg och lägger ut först efter solnedgången.

Den här kvällen har vi fått en ståtlig svan på sängen.

 

 

 

Inlagt 2010-07-21 12:37 | Läst 6528 ggr. | Permalink
Tack Margareta, mycket vackert i Sankt Petersburg förstår jag, och en del inte så vackert....
Men fyren :-) Det är ju ingen fyr, utan ett konstverk. Det var nog en av dom vackraste fyrar jag sett :-)

God fortsättning :-)
/Jörgen
Svar från Margareta Cortés 2010-07-21 13:12
Jo det var blandade skönheter där, mycket kyrkor ville de visa upp för oss.
Fyren... dessutom var det två likadana, tyckte det räckte mer en bild på den ena.
Båtförarna på fyrarna så påminna om forna tiders sed, att kapa fören på de båtar de kapade.
Kul att du tittade in på min resa.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg