Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hurtigruten - Kärlek på hög nivå och sagan om Hestemannen.

Vi mötte ett skepp som var på väg till Svalbard, jag hade nog bra gärna hoppat över till det och följt med upp till den allra vackraste platsen på jorden. Överdrev kanske lite eftersom det finns så väldigt många vackra platser, men Svalbard är dit jag alltid längtar tillbaka. Det är tydligen lite speciellt med Fram, som fartyget heter, för nu kom personalen ut på däck med flaggor för att hälsa och önska lycka till på färden.

Där kommer hon.

På Fram var de också ute manngrant och vinkade.

Vår kapten övervakar det hela från bryggan.

Både bak och fram, så står det Fram.

Vi fortsätter mot Sandnessjöen. "Flottere beligennenhet kan ingen ha", står det i vår lilla guidebok och jag är nära att hålla med för det är otoroligt vackert här omkring. Men det ser lite lustigt ut när de hängt upp kyrktornet i en kran. (Se till vänster i bild).

Petter Dass präst, poet och författare har blivit hyllad med en staty här. Hasse och Tage skojade om honom i sin välkända "Norgevisa". Petter Dass skrev det som numera kallas för "Nord-Norges nationalvisa".

Här har Mc Donalds fått en värdig konkurent. Det är väl självklart att man väljer en fiskekakeburgare i första hand.

Jag stannar till på huvudgatan för att ta en bild på folkvimlet. Men vad är det de står och tittar på där?

Aha, där uppe på hustaket är det kärlek på hög nivå.

Men det verkar inte vara så där  väldigt kärleksfullt. Hon tycker att han får ge sig nu och nyper maken i bröstet, tills han äntligen gav sig iväg.

Vi far vidare, fast inte med den här båten.

Nu är vi verkligen mitt i Norge, den egentliga mittpunkten går genom Tosentunneln inte långt härifrån och det här är närmaste staden.

En pampig bro har de in till Brönnöysund.

En del båtar som vi möter får nätt och jämt plats med sina passagerare.

Plötsligt fylls luften av färger.

Här är vi verkligen i sagans rike och den mest kända här är "sagan om Helgelandsfjellen". Där har de sju systrarna en viktig betydelse. När vi kommer till dessa fjäll så ligger molnen lågt och vi ser inte mycket av dem.

Men ta en titt på  Stens bild han hade betydligt bättre väder och har en mycket fin bild av De sju systrarna.

Sagan om Helgelandsfjellen är ungefär så här: "De sju odygdiga systrarna och deras barnflicka Lekamöya badade nakna i försommarnatten på ön Landegode i Nordland. De var alla kända för sin skönhet men allra vackrast var Lekamöya. Systrarna hade smitit ut dit från sin hårde far, kung Sulitelma som härskade över fastlandet i Jättarnas Rike. Trollkungen Vågakallen härskade över Lofoten. Hans oregerlige son Hestemannen satt på Svolvaer och tittade över Vestfjorden då han hörde skratten och ropen över vattnet. Han hade tidigare i smyg beundrat Lekamöya och när han nu såg henne naken i vattnet blev han upptänd av lusta. Han kastade sig upp på sin springare och satte av; han skulle göra Lekamöya till sin kvinna. Manteln fladdrade, hans röda ögon lyste och hästens hovar slog gnistor. Flickorna hörde hovslagen och flydde, Hestemanen vann på dem, systrarna kastade sina klädknyten på ön Dönna och inväntade sitt öde på ön Alsten. Där nåddes de av solens strålar och förstenades.Lekamöya som stod och bakade på Tjötta, hörde bråket. Kastade ifrån sig sina bakredskap och sprang hemöver mot Leka. Hestemannen förstod att han inte skulle nå henne och beslöt att döda henne med ett pilskott; ingen annan man skulle få ta henne! Skarfjellsgubben, kungen av Sömnafjell, såg Hestemannens onda avsikt och kastade sin hatt i pilens väg. Pilen genomborrade hatten och träffade aldrig sitt mål. Hestemannnen blev kvar på Hestmona vid Polcirkeln medan Lekamöya nådde ön Leka innan solens strålar träffade henne så att även hon förstenades. Stävan med messmör föll ur hennes hand och färgade öns västsida vackert brandgul. Hatten blev till ön Torghatten och ligger där, genomskjuten, till vittnesmål om sagans sanning."

Här har vi torghatten med sitt hål.

Vill man klättra upp till hålet för att inspektera det så finns det nu bilväg och bro ut till ön och sedan har man en ½timmes fottur upp till hålet. Hålet ligger 112 m.ö.h och är 160 m långt 25-30 m högt, 12-15 m brett. En fullriggare skulle lätt ha kunnat segla genom hålet.

Alla vill fota och filma.

Det är en svag punkt i berget där havets vågor grävt ut hålet, den gång som havet nådde 100 m högre än vad det gör i dag. Kanske blir det så igen.

En sista bild innan vi lämnar sagoområdet.

Sista hamn innan sängdags så kommer vi till Rörvik, ingen större aktivitet här i kväll.

Inlagt 2010-07-07 10:57 | Läst 9472 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg