Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hurtigruten - Polcirkeln - Svartisen.

Så har vi passerat polcirkeln, verkar vara en stor händelse ombord på Hurtigruten eftersom vi blir serverade en champagnefrukost. Men jag märkte inte så mycket av det, inte ens en skakning i skeppet kändes då vi gick över linjen.

Senare på dagen blev det också polcirkeldop och även vi som inte gick dit fick fina certifikat.

Hestemannöy har en spännande saga berättad om sig och de omkringliggande öarna, men den tar vi på återvägen då vi kommer att passera här på dagtid. Nu ser vi bara en liten del av Hestemannen kika fram här bakom, så lite så den knappt syns.

I dag ska jag iväg på den första utflykten, vi blir hämtade  av en katamaran och stiger ombor via en lastlucka på bildäck ute till havs strax utanför Örnes. En trevlig guide berättar om den vackra skärgården vi åker igenom. Det är den berömda Svartisen vi ska till, Norges näst största glaciär. Molnen ligger lågt i dag men det regnar inte.

Den måste vi föreviga.

Telet är med och så här ser den ut på nära håll.

Jag har x 1,4 konverten med mig, men tycker inte att det blir så väldigt stor skillnad med den på. Jämför gärna. Har tyvärr inget stativ med, tar hjälp av ett bord i stället.

Fin stuga att gå in och värma sig i.

Där blev vi serverade en lefsebuffé..................mums.

Hade man spenderbyxorna på så kunde man köpa sig en champagnedrink med glaciäris, nyhuggen med isyxa.

Nästa samma färg som drinken har glaciärsjön nedanför Svartisen.

Det var lite för kallt för att ta sig ett dopp i sjön men kasta sten och se plumset är inte så dåligt nöje det heller.

Besöket är över och vi återvänder till vår lilla båt.

och fortsätter vår färd.

Molnen börjar lätta så vi ser fjälltopparna.

På hemvägen fick vi en trevlig överraskning men den ska få en egen blogg senare.

Nu något helt annat.

Blev förståss mycket glad över att Jörgen Nyberg  mig till Beautiful blogger. Tackar ödmjukt för det. Men hur länkar jag så där elegant till Jörgens profilsida? http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=10375

Men jag tror inte jag nominerar sju andra, för det jag vill nominera har redan fått en utmärkelse.

 

Men det svåraste med utmärkelsen är att avslöja sju intressanta saker om mig. Vad är intressant och vad vet inte alla redan. Det är svårt men gör ett försök.

* Jag tycker pulverkaffe är godare än bryggkaffe.

* Tycker att kaffeost i kaffet är en riktig höjdare.

* Gillar att lösa korsord.

* Tycker om att se "Hem till gården".

* Jag kan länka (kanalisera).

* Tycker att intuition är en värdefull kunskap.

* Läser "Trösteboken", men blir inte tröstad.

Till sist så vill jag grattulera vår älskade hund som fyller 14 år i dag. GRATTIS DESTY!

Inlagt 2010-06-16 11:06 | Läst 9057 ggr. | Permalink
OOO! Norr om Polcirkeln, så exotiskt! = ) HAHA nä men allvarligt så hade det varit roligt att åka Hurtigrutten och nu får man ju se lite vad det går ut på. Det tackar man för. Lefser köper alltid frugan när vi åker till Norge. Man kanske skulle ta en resa till Narvik, det var ett tag sen.
Svar från Margareta Cortés 2010-06-16 12:31
Kan nog inte räkna de gånger jag passerat och varit norr om polcirkeln, men har aldrig förrut fått varesig champagnefrukost och certifikat för den bedriften. På femiotalet var det knappt att det fanns en skylt där. Men det var en hel del tyskar och amerikanare med ombord och de tyckte nog att det var något speciellt.
Lefser är gott, det jag inte visste var att det fanns så många olika sorter. Några paket av den varan kom med hem hit också...:)
Ja nog förstår jag att det kan vara exotiskt att passera polcirkeln, det är ju ganska långt norrut för de flesta, till och med för Svenskar som åker till Thailand stup i kvarten men tycker det är långt till Kiruna, det verkar vara som en mental spärr att det är längre att färdas om man ska åka norrut. Uppförsbacke kanske? = )
Svar från Margareta Cortés 2010-06-16 14:33
Har en känsla att nedförbacken hit är lika lång och svår att forsera för er där uppe. Det är betydligt oftare som vi här åker upp till släkten i norr än vad de kommer förbi här. Min morbror i Vittangi, säger att det är inget fel på Stockholm, men det ligger ju så avlägset....:)
Men vi har lite mindre med mygg här på sommaren.
Hihi...tänkte nominera dig, men gjorde det inte - fick väl hjärnsläpp! :-)

Tycker de här sju personliga sakerna är rätt kul faktiskt - och sitter och ler lite generat, eftersom jag ser att jag nog "glömt en punkt"... :-)
Punkt fyra, kikar på serien varenda lunch när jag är hemma och äter...hrm...Att vi inte upptäckt denna likhet förut? :-)
/maria
Svar från Margareta Cortés 2010-06-16 14:28
Tackar för tanken...;)
Fast det med "Hem till gården" det får man väl inte erkänna egentligen, fast jag gillar den serien ändå.
Jaså är detta vad Norrmännen använder glaciärisen till? Inte konstigt att glaciärerna minskar i oroväckande takt, och så skyller de på klimatförändringar och växthuseffekten. Svagt, måste jag säga, när de egentligen har glaciärisen i drinkarna. ;)

Dina bilder är jättehärliga och några av dem får mig att längta till Svalbard.

Trösten i Trösteboken kommer längre bak, som jag sa.

Kram
Carina
Svar från Margareta Cortés 2010-06-17 09:56
Tänkte inte på det.......men då var det ju tur att jag inte tog någon drink där...:)
Varsågod :-) Hoppas du förstod min förklaring om länkarna....

Så, då var den passerad, snart dags för midnattssol, och ljus dygnet runt. Svårt attt gå och lägga sig, när det aldrig blir för mörkt, för att fota ;-)
Svar från Margareta Cortés 2010-06-21 14:34
Har nog inte fått riktigt kläm på det där med länkarna än. Finns det något speciellt ställe där man fixar det.
Håller med om att det är svårt att sova då det är midnattsol, första resan i Svalbard blev jag till slut så trött så jag somnade bara jag satte mig ner...:)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg