Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hurtigruten - Trondheim

Resan går vidare och nog är det ett ganska så praktiskt sätt att resa på, att ha hotellrummet med sig och nya platser dyker upp allt eftersom. Dagens mål är först Trondheim. Avnjuter en god och riklig frukost på väg in genom Trondheimsfjorden. En fruktbar bygd med jordbruk, skogsbruk och fiske.

Ett område med anor från svunna dagar, här startade vikingafärder och folkvalda småkungar regerade. Men år 872 e.Kr hade alla småkungar besegrats och Norge blivit ett rike. Huvudstaden blev Nidaros.

Nidaros eller Trondheim (som betyder "hem för gott liv") som det heter i dag blev också Norgers religösa huvudstad. Pilgrimmer kom hit från när och fjärran för att få helbrägdagörelse vid St:Olavsskrinet. Tidigt byggdes där ett kapell, år 1070 började man bygga en kyrka på platsen, den härjades av många bränder och av den ursprungliga stenkyrkan finns inte mycket kvar nu. Men en pampig domkyrka är det, Nordeuropas näst största.

På en av de gamla gravstenarna satt en liten bofink och sjöng så vackert.

Ett vackert och fotovänligt inslag är de färgrika trähusen som är byggda på pålar vid Nidelva. Många av dem repareras nu upp och jag kan tänka mig att de är åtråvärda bostäder. Förr användes de av köpmännen för att lossa varor från handelsskeppen.

Vacker är också den gamla stadsbron.

Vi tittar på Trondheim och trondheimsborna tittar på oss.

De som inte ville promenera ut på stan kunde ta det lungt i solen ombord på Nordlys som vårt Hurtenrutenfartyg heter.

På väg ut på vår fortsatta färd passerar vi Munkholmen. Där låg ett kloster på medeltiden det brändes ner och en fästning byggdes där i stället. Den fick aldrig någon millitär betydelse. Kanonerna var för små för att klara av att försvara sig mot svenskarnas angrepp 1658 och 1718. Nu är det ett poppulärt utflyktsmål för bad och picknick.

Vår resa fortsätter och i dag är det några vackra fyrar som vi passerar. Här Agdenes fyr.

Längre ut till havs så ser vi en vacker fyr men jag kan tänka mig att de som bodde här inte borde vara intresserad av långa promenader.

Fiskebåten där har nog sett bättre dagar, ingen man vill tillbringa en storm i.

Runda fina klipphällar och ett hus såklart.

Ännu en fyr, Asenvågøy Fyr.

Men nu tänker jag äta lite mat innan vi ska in den smala passagen vid Stokksundet.

 

Inlagt 2010-06-14 11:46 | Läst 7140 ggr. | Permalink
När jag läser din berättelse och ser dina fina bilder, är det lätt att konstatera att Yngve Gamlins sång om "Norge, Norge..." är helt fel. Det är så vackert att det nästan blir löjligt :-)
Svar från Margareta Cortés 2010-06-14 13:18
Vi får väl skriva om Yngve Gamlins sång, eller ta den Norska nationalsången.
Min erfarenhet av Hurtigrutten är bara frå Bodö och norrut, och vintertid och på 70-talet. Där, då och så års var det ingen turistlinje, mer "lokalbuss". Är det månne fortfarande samma gamla "Nordlys" eller är det en ny med samma namn?

Fina stenar!
Svar från Margareta Cortés 2010-06-14 13:15
Lokalbuss är Hurtigruten fortfarande, men övervägande andel passagerare är nog ändå turister, men kul var att se att den används flitigt av de som bor utefter linjen och för godstransport. Utan turisterna skulle den säkert dö ut.
Den här Nordlys byggdes 1994 inte lika lyxig som de nyaste men fin ändå och med lite mer "lagom" antal passagerare.
Goa katter men persiennen verkar vara kass. Husen vid Nidelva är vackert fotograferade. Jag har själv stått där och beundrat dem. Det var väl tur att kanonerna var så klena på Munkholmen. För svenskarna d v s. Den där fyren mitt ute i havet är jättefin. Ovanlig färg bara. Och garage verkar det finnas också.
Svar från Margareta Cortés 2010-06-21 15:05
Katterna verkar ha gått hårt åt dessa persienner. Lustig fyr var det, har läst om den att enda lekplatsen som fyrväktarens lilla dotter hade att leka på var skäret vid sidan om fyren, men bara då det var ebb.
Härliga bilder Maggan och en intressant reseberättelse
En resa som jag gärna skulle göra nån gång

//Leffe
Svar från Margareta Cortés 2010-06-21 15:06
Hoppas du får möjlighet att göra resan, den var fin.
Det finns ett tyskt talesätt: " Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen."

Det här bloggformatet är ju perfekt för en reseberättelse och du blandar så elegant dina fina bilder med trevliga och bildande kommentarer!

Jag njuter och väntar på fortsättningen!

janf
Svar från Margareta Cortés 2010-06-21 15:07
Trevligt att du följer med på trippen, den går vidare i bloggen.
Kul att se dina bilder från hurtigrutten och har själv önskat att jag någon gång ska få göra denna resa!
Hälsn Pia-kristina
Svar från Margareta Cortés 2010-06-21 15:08
Hoppas även att du får möjlighet att göra resan.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg