Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hurtigruten - Girangerdalen

Norgers fjordar är sååå vackra och i mina ögon är nog den vackraste just Geirangerfjorden.

Vad är då en fjord egentligen. Jo det var förståss inlandsisen, som när den drog sig tillbaka, som grävde ut stora fåror och dalar i fjällmasivet. Ute vid havet lämnade isen ifrån sig stora mängder med sten och la där liksom en tröskel som stängde ut det kalla vattnet från havsdjupet utanför och det varma vattnet i skiktet ovanför kunde tränga in i fjorden. Fjordarna är därför oftast isfria på vintern.

På fjällväggarna klamrar sig många jordplättar fast och där ligger det en hel del gårdar, många är nu övergivna men fram till femtiotalet så var de i full bruk. De ligger otroligt vackert och jag skulle nog kunna tänka mig att tillbringa flera månader där, men kanske inte bo där året om.  Ostört läge är det i alla fall.

Den globala uppvärmingen till trots så är det snö kvar långt ner i fjorden och det blir fina speglingar i vattnet där fantasin kan få fritt utrymme.

...och tittar man på bergväggarna så förstår man också var alla sagor om troll kommer ifrån. Nog ser jag ett troll här.

Vi fortsätter in i fjorden och kommer till "De sju systrarna". I dag så rikligt med vatten så det ser ut som om de samlats till en gemensam dans och ser ut att vara bara tre.

På andra sidan fjorden ser vi "Friaren". Han blev så besviken när ingen av systrarna var intresserad så han tog till flaskan. Den syns där ganska så tydligt mitt i vattenfallet. Jag tycker det ser ut att vara en "Absolut".

 

Ett poppulärt ställe att ta en paddeltur på.

 Vi närmar oss Geiranger.

Till höger uppe på en klipphylla ligger en gård med så högt och brantläge att det behövdes stegar för att komma dit och barnen var fastbundna med rep då de var ute på tomten och lekte för att inte riskera att falla ner i fjorden. Kan var lite svårt att se huset och gården, men titta mitt i bilden så ser man en stuga. Tog bilden så här bara för att visa hur högt upp det var.

Här syns en liten del av vägen upp till gården. Dessa stegar som syns där, de var väldigt ofta uppdragna för reparation när skattmasen kom för att inkassera kravet.

Framme i Geiranger var det en del som for iväg på utflykt för att få uppleva Örnvägen och Trollstigen. De kommer åter till vårt fartyg i Ålesund.

Örnvägen

Vi övriga vänder åter för att få se Geirangerfjoden från andra hållet och nya motiv dyker upp. som den här klipphyllan som ser ut som en predikstol eller kanske ett troll.

Men den moderna tiden visar att inte allt är vackert i Geirangerfjoden numera. Stora fula märken och hål blir det när mineraler ska utvinnas.

Men trots allt så är det det vackra som finns kvar i minnet från turen in i Geirangerfjoden, tur att vi valde sommarrutten för dit in gör Hurtigruten ingen tur på vintern.

Efter att ha plockat upp utflyktsfolket i Ålesund så fortsätter vi till Molde för ett kort stopp. Molde ligger omgivet av 87 snöklädda fjälltoppar och vid hamnen ligger ett lite ovanligt bygge som visar sig vara ett hotell.

Molde blommar.

...och någon frågade i förra inlägget var regnet var, det kommer säkert eftersom de även har ett regnskapskontor. Att det finns sol i Norge det har redan sett.

Inger är i alla fall beredd på regn och på en resa med Hurtigruten så bör man vara rustad för vinterklimat.

 

Inlagt 2010-06-13 10:51 | Läst 6735 ggr. | Permalink
Å. vad jag längtar tillbaka när jag ser dessa bilder! Vi var ju iofs inte i Geiranger, men i Stryn som ligger nästan intill....
Vad jag reagerade på när vi var däruppe var att vattnet i Fjordarna oftast var väldigt grönt, vet du vad det beror på?
/Kram
Svar från Margareta Cortés 2010-06-14 11:52
Förstår att du längtar tillbaka till Norge, det är så vackert där. Om jag inte är helt felunderrättad så ska det gröna vattnet bero på att det kommer så mycket vatten från glaciärerna.
Tjusiga bilder från Norge, jag är riktigt avis på dig som får resa med Hurtigrutten. Det finns så himla mycket fint att se och fota där i Norge. Jag brukade åka till norra Norge när jag var liten, varje sommar åkte vi upp med husvagn, vi var ända upp till Nordkapp då. :) trevlig resa!

/ Magnus
Svar från Margareta Cortés 2010-06-14 11:54
Tack för din kommentar, även jag har haft Hurtigruten på min önskelista länge och tänkt att någon gång ska det bli av.
Trevlig berättelse med fina bilder. Skulle gärna åka den tur du gör nu.
Svar från Margareta Cortés 2010-06-14 11:55
Tack för snälla ord om bilderna, inte så svårt att få dem med alla dessa vackra motiv som finns där.
Härliga bilder och bildtexter !
Svar från Margareta Cortés 2010-06-14 11:56
Tack Mats!
Mmm, vacker minnen, och reslust :-)
Jag blir nog tvungen att ta en tur till fjordarne under semestern, tack Margareta :-)
Svar från Margareta Cortés 2010-06-14 11:57
Känns som om jag också fått mersmak på Norge, blir nog även en biltur framöver.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg