Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Termiter och Cheetah

Den här eftermiddagen får vi en föreläsning om termiternas liv och leverne.  Mycket intressant och det är helt otroligt hur de bygger upp och sköter sina samhällen. Så efter den här föreläsningen ser jag på termitstackarna med vördnad.

Termiter är insekter, lever som myror och liknar myror men är inte besläktade med dem. Termitstackarna bygger de av jord, lera, cellulosa, saliv och ibland även djurspillning. En del stackar kan bli 700 år.

De har ofta 1 km. ner till grundvattnet och går ner dit för att hämta fuktiga sandkorn. Termiterna är oftast vita, nästan genomskinliga och visar sig inte i dagsljus. Om drottningen dör så dör hela samhället ut. De har ett väldigt invecklat och inteligent samhälle, odlar t.ex svamp i stacken och kan öppna och stänga skorstenen på stacken efter behov.

Det här är ingen myrvarg, ser mer ut som en guide som leker kurragömma. Fast jag vet inte vad Adam sysslar med.

Han är kanske på spindeljakt.

Den spindeln var stor.

Under tiden som vi har studerat och lärt oss massor om termiterna så har Thuto varit på gepardspaning och det med lyckat resultat. Vi hoppar snabbt in i bilarna och det visar sig att inte så långt ifrån där vi var,  hittar vi en gepard.

Hon är så vacker, kommer vandrandes i det höga gräset går ut mot oryxerna som står och stirrar på henne när hon kommer. Alla bara står där avvaktande, de har tydligen lärt sig det som vi fått inpräntat i oss "Spring inte".   Geparden gör ingen ansats att jaga dem heller, hon vandrar iväg och fram till skuggan under akaciaträdet.

Där lägger hon sig ner och jag tror att det var allt hon ville visa upp av sig i kväll.

Men det kan vara hungern som suger i magen för efter ett tag reser hon sig upp och vandrar ut i solen som nu är på väg ner och ger oss ett mycket behagligare ljus att fotografera i.

Se så smidig och vacker hon är, en riktig skönhet.

På andra sidan om bilen kikar de här små rävarna upp ur gräset.  Batear fox, vet inte om de har något svenskt namn men det borde bli fladdermusörnonräv.

Vår vän Cheetah vandrar vidare och vi beslutar oss för att inte följa efter och störa henne i jakten. Ser hur hon sätter sig ner och med våra mänskliga ögon ser det nästan ut som om hon njuter av solnedgången, men det troliga är att hon spanar in några strutsar lite längre bort.

Vi avlägsnar oss och öppnar Bush Bar igen.

Sedan åter till campen där det blir grillafton.

 

 

 

 

Inlagt 2009-04-22 10:07 | Läst 16001 ggr. | Permalink
Vilken underbar berättelse till härliga bilder.

Rävarna var ju för söta med de enorma öronen som sticker upp i gräset.

Få förunnat att få se dessa vackra djur. Glad åt att du har möjligheten.
Vilken tur att du bloggar! :-)

Mvh Lena
Svar från Margareta Cortés 2009-04-23 08:59
Tack Lena, ja tur för mig också att jag har bloggen att roa mig med nu, dessutom ett härligt sätt att återuppleva resan.
Tack för att du delar med dig, Maggan!
Svar från Margareta Cortés 2009-04-23 08:59
Kul Arne att du hänger med på resan.
Härliga bilder! Jag får "hemlängtan" tillbaka till Botswana där jag bodde 1992-94 och hann se det mesta av landet. Är det i Chobeområdet som ni rör er?

Mvh Håkan
Svar från Margareta Cortés 2009-04-23 09:03
Häftigt att ha fått förmånen att få bo där. Jag är lite osäker på var Chobeområdet ligger, men jag har för mig att det ligger norr om där vi var. Vi åkte in genom pårten till Matswere och var i ett område som heter Deception Valley.
Återigen är det en väldans trevlig blogg att läsa/titta på. Fast om termiterna hämtar blöta sandkorn en kilometer bort, blir dom inte torra på tillbakavägen?
Svar från Margareta Cortés 2009-04-23 09:08
Hehe, ja det där funderade jag lite på också, fast de gick inte en kilometer iväg för att hämta dessa sandkorn, utan rakt ner. Var väl antagligen tillräckligt fuktigt och mörkt på vägen upp. Det var dessutom bara i extremfall som de behövde gå så djupt, räckte oftast med 40-50 meter. De hämtade även vatten på det viset.
Deras liv och samhällen var så invecklat uppbyggt och speciellt så det var svårt att förstå och ta till sig allt.
Hörde att någon byggt sitt hus runt en termitstack och fått gratis luftkonditionering på det viset.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg