Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Helsingfors strömmingsmarknad

eller Helsingin silakkamarkkinat.

Den marknaden har funnits ända sedan 1743, då hölls den vid Mikkelsmäss den 29 september men flyttades 1819 till början på september.

Priset på fisk var speciellt viktigt på den marknaden,  för det bestämde priset på saltfisk i hela landet ända fram till 1800-talets slut. Fisk och andra skärgårdsprodukter var mycket efterfrågade för Helsingforsborna på den tiden.  På somrarna var det lätt att få tag på fisk, men på vintern när isen låg och båtarna var infrusna kom det ingen färsk fisk dit. Därför var de tvungna att på hösten, köpa saltfisk för hela vinterns behov. fiskeperioden tog slut vid Mickelsmäss och då hölls strömmingsmarknaden.

Då och även nu så kommer båtarna in från skärgården, lägger till vid kajen och sätter upp sitt lilla stånd i fören eller aktern på  båten.

Där man kan köpa en massa godsaker.

Inte bara fisk, svartbröd är ett måste också.

Även icke ätbara produkter är till salu.

Den här mannen sålde mynt och medaljer

Och så frukt, bär och grönsaker förståss, i ett färgsprakande sortiment.

Ingen behövde gå hungrig heller.

Bara att slå sig ner för en matstund i det strålande höstvädret.

 

 

 

Inlagt 2008-10-12 09:52 | Läst 10661 ggr. | Permalink
Hej Margareta!
Det är alltid lika roligt och intressant att ta del av dina reseberättelser och bilder. Jag har nu noterat i min almanacka om Strömmingsmarknaden och vem vet, kanske blir det ett besök dit nästa år om tid och möjlighet finnes. Alltid kul att få tips på det här trevliga viset om olika begivenheter i närmaste omvärlden.
Ha det fortsatt gott!
Vänligen
Nonno
Hej Nonno!
Kul att få inspirera till ett besök på strömmingsmarknaden. Kan rekomendera att köpa en bit laxrulle, den är så god.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg