Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Okay, Queen.

Den här målningen på Nunnegatan i Tallinn, tänkte inte så mycket på den innan jag upptäckte att de guidade promenadturerna stannade till där och berättade om målningen. Blev nyfiken vad det var för speciellt med just den och började leta information.

Den heter Okay, Queen och är målad av Marie Soosaare hon är en estnisk konstnär som är känd för sin gatukonst. Hennes konstverk är ofta kontextuella, vilket innebär att de relaterar till den plats där de är målade.

Den här är inspirerad av en legend om kung Valdemar II, som var kung av Danmark från 1202 till 1241. Han är särskilt känd för sitt korståg till Estland år 1219, där han enligt legenden fick den danska flaggan, Dannebrog, från himlen under slaget vid Lindanäs. Detta gjorde Estland till en dansk koloni under en period. Han var också en av de mest inflytelserika kungarna i Östersjöområdet under sin tid.

Han inte inte bara erövrade Estland utan enligt vissa källor var hans mål att utrota hedendomen och sprida gränserna för den kristna tron.

I en här målningen har Soosaare hämtat motiv från Hans Kniepers gobeläng från 1500-talet och referenser till Tallinns medeltida historia. Den gobelängen  finns i Kronobergs slott i Danmark.

Soosaar beskriver målningen själv så här;

”Mansfiguren i verket avbildar den danske kungen Valdemar II, som kom för att omvända Estland till kristendomen i början av 1200-talet. Enligt legenden såg han under sin jaktresa en vacker get, som han ville fånga levande. Under jakten föll dock geten från en klippa av rädsla och dog. Det finns också en legend om att det tyska namnet för Tallinn, Reval, härstammar från orden Reh fall, eller getfall. I mitten av verket står en nunna i cistercienserkläder, avbildad som en madonna, som andaktsfullt håller en fallen get. Tallinns Sankt Mikaels kloster låg nämligen i området kring Aida- och Kloostri-gatorna, och dess nunnor gick ofta längs Nunne-gatan till havet. Bakom nunnan kan man också se Seegatagune-tornet, som fram till dess rivning på 1800-talet låg på samma plats där mitt verk finns idag."

.

På tal om Dannebrog så hittade vi ett minnesmärke för sägnen om flaggan när vi tog en promenad uppe på Domberget.

Lindanäs, även känt under det danska namnet Lyndanisse, ligger i den del av Estland där dagens huvudstad Tallinn ligger. Det var här, på en kulle känd som Domberget, som danska trupper landsteg under 1219. Under detta slag, som ofta kallas Slaget vid Lindanäs, har en legendarisk händelse blivit en central del av dansk historia: enligt myten föll den danska flaggan, Dannebrogen, från himlen och gav därmed ett gudomligt godkännande till deras kamp.

Ganska naturligt att det finns ett monument här på Domberget,  som en påminnelse om den medeltida händelsen.

Står man i en viss vinkel så blir det en dansk flagga av den här skulpturen.

Inlagt 2025-06-16 10:36 | Läst 431 ggr. | Permalink
intressant berättelse
om
hur myter skapar lite extra dama kring händeler från förr
en sann historia fanns i botten, genom folklig överföring med tillägg och försköning
blir historien ett drama
och nu ett fint intressant konstverk som du förmedlar till mig genom din bild och berättelse

jag tänker, hur fan visste dom att land fanns där, bra plats att komma iland kanske
vilket självförtroende fick kungar att ge sig iväg för att erövra nytt land och rikedomar
rykten, berättelse måste ha funnits i botten
det är ju trots allt en bit til Tallin

ja, du ser vad det sätter igång hos mig, nu skall jag läsa på om detta

tack
/inger
Svar från Margareta Cortés 2025-06-18 10:17
Tack Inger!
Hade hört om historien om den danska flaggan och lite kol att hitta minnesmärket för den där i Tallinn.
Estland och den regionen var nog välkänt för folket i Norden, redan vikingarna var där och härjade.
Hej Margareta.
Som dansk måste jag tacka för en mycket trevlig och läsvärd rapport. Estland, Lettland och Litauen förklarade sig självständiga från Sovjetunionen den 20 och 21 augusti 1991. Danmark återupptog de diplomatiska förbindelserna med de tre baltiska länderna den 24 augusti 1991. Jag tror att Danmark var bland de första länderna att göra det?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Du borde nog titta genom skulpturen mot en lätt mjölkvit himmel eller så kanske det blir med ett blått kors i flaggan :-)
Svar från Margareta Cortés 2025-06-18 10:21
Tack Erik!
Ska gå tillbaka till den platsen nästa gång jag är i Tallinn. få se om det går att komma så att man ser den skulpturen som en flagga.
Intressant läsning och den danska flaggan i bilderna fick sin förklaring
Svar från Margareta Cortés 2025-06-18 10:22
Tack Peter!
Finns mycket intressant historia runt omkring oss.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg