Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kiruna kyrka

 Åter i Kiruna så ville jag ha en bild på kyrkan, har bara vinterbilder på den förrut. Den blev utsedd till Sveriges vackraste byggnad 2001 och är verkligen en värdig vinnare.

Kyrkan stod klar 1912 och är en gåva av LKAB till stadens innevånare.  Den är ritad av arkitekt Gustav Wickman och han fick i uppdrag av Hjalmar Lundbom (LKAB:s förste disponent) att rita en kyrka som ser ut som en lappkåta. När man står inne i kyrkan så ser man att han lyckades väldigt bra med sitt uppdrag.

 Altartavlan som jag tycker är så vacker är målad av prins Eugen.

När vi är inne på kyrkobesök så kan vi bege oss till Jukkasjärvi kyrka också, en liten fin kyrka som ligger på en udde i Torne älv. Den första kyrkobyggnaden byggdes 1608, för att kristna samerna. Men kyrkan fick förfalla för ingen präst ville bo här eftersom samerna bara kom hit två gånger om året, när det var marknadsdagar. Så kom nybyggarna och slog sig ner här och kyrkan restaurerades och byggdes ut, den blev klar 1785. 

 

Det är den äldsta bevarade kyrkan i Lappland. Det sägs i vissa skrifter om kyrkan att den inte är något märkvärdig, men i mina ögon är den speciell och jag har många minnen därifrån, tycker nog att den är den vackraste kyrkan också.

Följ med in så får ni se.

Altartavlan är skulpterad av konstnären Bror Hjort.

Den tredelade altartavlan visar Lars Levi Laestadius liv som förkunnare. På vänster sida om den korsfäste Jesus ser man en präst och predikant som med stränghet bland annat talar mot superiet. På den högra sidan ser man en mildare Lars Levi Laestadius. Själv har Bror Hjort placerat in sig  i den vänstra bilden, bland de olyckliga.

Innan vi lämanr Jukkasjärvi, så måste vi kika på platsen för ishotellet. Tomt och öde ser det ut där nu.

Inte ens en liten vattenpöl finns kvar av det stora pampiga ishotellet.

Åker nu mot Kurravaara för att återuppleva platsen där  jag lärde mig konsten att gå på styltor en gång i tiden.                                                                                                                                                                            Ser att man ska vara försiktig i trafiken. Oväntade hinder kan plötsligt dyka upp.

Som tur var hade det här hänt innan vi mötte älgen, men så sogligt att se den lämnad där i diket.

 

Inlagt 2008-09-21 09:13 | Läst 12210 ggr. | Permalink
Hej,
Då jag är född i Kiruna och har släkt i Vittangi var detta inlägg sannerligen roligt att läsa.
Ett tips inför nästa visit är att bege sig högst upp på Lousavaara. Från den plats där de bygger det nya hotellet, vid liftens topp, har man en fantastisk utsikt över stan.
=)
MVH
// Henrik J
PS. Var uppe i somras och hade kameran med mig, slå gärna en kik:
http://www.henrikj.se/foto/20080630-kiruna
DS.
Svar från Margareta Cortés 2008-09-21 11:16
Hej Henrik!
Kul att du uppskattade inlägget. Ävenjag har släkt i Vittangi, du kanske känner Gunvor och Gustav Andersson. Gustav är min morbror.
Kommer även bilder från Loussa...:)Kände inte igen mig när jag kom upp dit. När jag bodde i Kiruna fanns det bara en liten replift, som vi nötte ut våra vantar i.
Ska kika på dina bilder också.
Margareta



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg