Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Dark Hedges

Nu ska vi åka till en allé som blivit världskändis på grund av TV-serien Game of Thrones, den kallas för Dark Hedges och finns nära Ballymoney i Nordirland.

Men först gör vi ett kort stopp för att se repbron Carrick-a-Rede. Det är en hängbro som leder ut till ön med samma namn.

Bron är 20 meter lång och går 30 meter ovanför havet och klipporna nedanför. Numera är den mest en turistattraktion, ägs och underhålls av National Trust. 

Man tror att laxfiskare har byggt broar till ön i över 350 år. På 70-talet var bron bara en ledstång och med stora luckor mellan spjälorna, men numera finns det en stadigare variant byggd med stållinor.

Finns ingen Parkering nära bron och ingen bilväg fram dit utan det är en ganska lång promenad från parkeringen så tyvärr hinner vi inte, på vårt korta stopp, att gå dit och testa vår höjdrädsla på bron,  vi får nöja oss med att titta på lite håll.

Utsikten ut mot havet är inte så dum den heller.

Vi åker vidare till  The Dark Hedges, den har anor från 1775 då James Stuart byggde ett hus där, han döpte det till Gracehill House efter sin hustru Grace Lynd. Samtidigt  planterades över 150 bokträd längs infartsvägen till gården för att skapa en imponerande entré till huset.

Den här allén är ett av de mest fotograferade naturfenomenen i Nordirland och en populär attraktion för turister från hela världen. Så jag tänkte när vi var på väg till själva allén och såg alla som var före oss, att det är nog ett hopplöst företag att få en någorlunda bra bild på den allén.

Men hör och häpna, en mer  disciplinerad och hänsynstagande samling av personer får man nog leta efter.  Alla och jag menar ALLA stannade upp som om det varit ett rep över vägen och alla väntade tåligt på att alla fått ta sina bilder innan de fortsatte vidare på vägen.

Självklart finns det en legend även här, och enligt legenden besöks häckarna av ett spöke som heter Grey Lady, som svävar längs vägen mellan de knotiga träden. Hon försvinner ur sikte när hon passerar det sista trädet. Hon påstås vara antingen anden efter James Stuarts dotter (kallad "Cross Peggy") eller en av husets pigor som dog mystiskt. Andra tror att hon är en förlorad ande från en gammal, öde kyrkogård som tros ligga gömd på fälten i närheten. På halloweenkvällen sägs de bortglömda gravarna öppna sig och den grå damen får sällskap på sin vandring av de plågade själarna från de som begravdes bredvid henne.

Tiden och trafiken har gått hårt åt träden så nu är biltrafik förbjuden på den här vägen, men tyvärr så förekommer det skadegörelse på träden.

Vi har haft en mycket fin dag och solen skiner fortfarande och får träden i parken vid Gracehill House att lysa i en mäktig grönskimrande färg.

Inlagt 2023-10-16 11:37 | Läst 808 ggr. | Permalink
Vackert och intressant reportage - och allén är verkligen någonting extra!
Svar från Margareta Cortés 2023-10-17 10:07
Tack Peter!
Vi hade tur med vädret, för i regn hade det inte blivit lika vackert där.
Du fick bilden!!! Verkligen hyggliga reskamrater och fint ljus som grädde på moset. Som läsare av Amateur Photographer så har jag sett denna allé några gånger som du säger, den är populär. Kusten med utsikt mot Amerika är ju spektakulär. Huset tycker jag mig känna igen från en annan TV-serie, men det var kanske ett likadant, är för gammal för Game of Thrones, verkligheten är mer än nog.
Svar från Margareta Cortés 2023-10-17 10:11
Tack Stefan!
Du missade inget genom att skippa Games of Thrones, tittade på några säsonger bara för att veta vad alla pratade om, men den blev inte min favorit.
Vet inte om huset varit med in någon TV-serie men inte otroligt. Fast jag hade väntat mig en pampigare och större byggnad där.
Hänsynsfulla turister är det ont om, de flesta ska ha sina selfies och bryr sig inte om ifall de står ivägen. Men här kanske alla var fotografer, kände dem inte.
Mycket intressant, jag har dock aldrig tittat Games of thrones. -Bra jobbat och fina bilder!
Svar från Margareta Cortés 2023-10-17 10:28
Tack Morgan!

Med Games of thrones har du inte missat något, den serien ar lite för våldsam för mig.
Det var fint i den allén.
Den där hängbron är typiskt ett sånt ställe där jag jättegärna skulle vilka gå och min sambo skulle stanna på "fastlandet". Allén var helt magisk och du fick en toppenbild på den för att folk var så hänsynsfulla.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-10-17 10:31
Tack Lena!
Jag hade nog också velat gå över den bron om tid funnits, är visserligen lite höjdrädd, men finns det räcken så hade jag nog utmanat rädslan. Men är man hänvisad till buss så får man fog sig.
Allén var något jag önskat att få se, redan före resan till Irland och tur med hänsynsfulla turister.
Imponerande vyer där jag nog hade haft ett sjå att slita mig ifrån...även en fin stuga som verkar få åldras ifred.
HaD/Gunte..(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg