Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Grythyttan

Grythyttan var målet för vårt första stopp på en liten tur i vårt land för att upptäcka lite mer av Sverige. Har varit i Grythyttan förr, men aldrig sovit över där så vi var rejält nyfikna på stället.

Vi kan tacka drottning Kristina för att det gästgiverier finns. Hon bestämde att vid landsvägen här skulle det finnas gästgiverigårdar och krogar på lämpliga avstånd. De hade  skyldighet att hålla minst sex hästar, även en båt förutom allt annat som ingick i ett gästgiveri.

Allt flöt på här i Grythyttan, åren gick och en del hus blev både slitna och förfallna så på 60-talet vaknade nydanarna och ville riva rasket. Här bygger vi nytt för visst skulle ett Domusvaruhus passa in i stadsbilden här. Lite parkeringsplatser skulle heller inte skada. Men som tur var vaknade även bl.a hembygdsföreningen och fick stopp på nydaningen av Grythyttan.

En fin kyrka har de i Grythyttan, lite synd bara att det är låst så man inte kan gå in och titta, hade gärna velat se målningarna av  Nils Mårdh.

Det här huset som vi fick vårt rum i är skomakarens gamla hus. När skomakaren dog så sålde hans änka huset till Carl-Jan Granqvist för 40.000 kr och att betala hennes boende på  det kommunala bostadsstiftelsen så länge hon levde.

I själva gästgiverigården kan man gå runt och känna historiens vingslag, på flera ställen finns det även skyltar uppsatta där man kan läsa om rum och huset.

Man kan även ta en fika ute på gården, eller spela lite boule.

Maten var vi väldigt nyfikna på, nu är det inte Carl-Jan Granqvist som håller i stället längre utan Spendrups, men de är kända för god och bra mat.

Det mesta var gott men när vi kom till huvudrätten första dagen så hade vi och kockarna en hel del olika åsikter om hur potatiskakan ska serveras. De ansåg att potatisen skulle vara "al dente". Men rå potatis i potatiskakan var inte gott. Man tog sedan bort potatiskakan från menyn. Men den där rödingfilén var utsökt god .

Eleganta och goda desserter var det.

Frukostarna var det inte mycket att klaga på, det enda skulle väl vara då att man inte orkar smaka på allt som ser så got ut.

Här fanns det mesta som man kan vilja äta till frukost, allt från pannkaka med jordgubbssylt och vispgrädde till drömmar.

Vi kikade även ner i fångvalvet.

Bödelstaxan var också intressant.

De gånger vi varit till Grythyttan så har vi besökt Måltidens hus, nu var det stängt. Stängt för reparation stod det på en skylt, men den tar visst väldigt lång tid.

Fast vi passade på att titta på taket utanför, som är inspirerat av norrsken. 

Inlagt 2023-06-20 13:49 | Läst 1461 ggr. | Permalink
Ser mysigt ut, kanske inte bödelns prislista då. Måste vara svårt att göra potatis på finare restauranger, har också råkat ut för vanligt kokta potatis som inte var färdiga på en finare restaurang i Köpenhamn. Finns ju grönsaker som är bättre Al Dente men inte potatis. Frukostbufféer på hotell kan ju vara helt underbara
Svar från Margareta Cortés 2023-06-21 09:05
Tack Peter!
Det var fint där men överprissatt, var nog därför det var så lite gäster där.
Nä, potatis ska inte vara närapå rå, då är det inte gott.
Hotellfrukostar är ofta rikliga, det gäller att välja med förstånd. ;)
pdahlen 2023-06-21 09:22
Det gäller ju att inte inte bara betalar för ett kändisställe utan att man också upplever att man får valuta för sina pengar, särskilt om det nu kostar
Svar från Margareta Cortés 2023-06-21 10:29
Instämmer där, hade läst så mycket bra om Grythyttan men hade nog för höga förväntningar där.
Blev lite besviken.
Känner igen mej från Grythyttan även om vi bara varit där själva på senhösten men även bjudit sambons föräldrar på en sommarövernattning med mat och vinprovning. Det vi fick motsvarade förväntningarna men jag skulle nog ha reagerat som du gjorde på potatis som var "al dente". Det fungerar inte. Det vi bokat som present till svärföräldrarna, i mycket god tid före, blev emellertid mycket lyckat. Det var egentligen för varmt när de kom dit så de hade stängt vinkällaren för besökare, men eftersom vi hade bokat det så tidigt fick de en privat vinprovning i källaren som blev en extra fin upplevelse för dem.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-06-28 09:20
Tack Lena!
Med tanke på prisnivån där så var nog våra förväntningar lite för högt ställda.
Brukar sägas att man får det man betalar för, men då bör de kunna koka potatis åtminstone.
Saknade det där lilla extra.
Lokaler och rum var fina.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg