Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Upptäck Sverige!

"Sverige är fantastiskt" - har försökt ta reda på vem som kom på denna slogan men misslyckades, men håller med, vi har ett fantastiskt vackert land och så mycket det finns att upptäcka. Tog en liten upptäcktsresa nu  juni och första stoppet var inte så långt bort. Det har nog varit för nära för att stanna där förut, men nu blev det av.

Vi stannade i Anundshög och kollade in Sveriges största gravhög. Den största högen här är 9 meter hög. Den byggdes någon gång under tiden 500–1050 e. Kr.

Den ser kanske inte så hög ut i bild, men ställer man en person och hund där uppe så ser de ganska små ut.

Den första arkeologiska utgrävningen gjordes först 1998, fast år 1788 var det några "bränneridrängar som plundringsgrävde, man tror att de inte kom tillräckligt djupt för att hitta något.

Men vid den arkeologiska undersökningen upptäckte man att högen var anlagd ovanpå en äldre boplats. Här står vi mitt i den stora skeppssättningen. 

Fynd man gjort här visar tydligt på att det var ett maktcentrum under järnåldern och stenar som markerar en Eriksgata visar var den gick.  Det var en mycket betydelsefull plats, men i början av medeltiden verkar det som om någon försökt utplåna detta maktcentrum. Skeppssättningar förstördes, runstenar vräktes omkull och nu i vår dagar vet vi inte ens namnet på det kungliga godset som låg här. Eriksgatan

Här finns även en liten labyrint. 

Anundshög ligger inte så långt från Västerås.Västerås järnvägsstation.

Nästa stopp är i Häljesta, där finns det en hel del hällristningar. Nämligen Västmanlands största hällristningar. De upptäcktes 1957 av en liten pojke, han har nu vuxit upp och brukar nu gården. 

Spännande att försöka tänka sig in i hur här såg ut då någon satt här och knackade in dessa budskap till eftervärlden. Vad vi vet är att det här var strand, Mälaren var då en havsvik eftersom havsnivån var 15 meter högre än i dag. Nu kan vi inte ens skymta Mälaren härifrån.

Med tanke på att det var hav ända fram hit så är det inte så konstigt att 125 stycken av figurerna är skepp.

På den här tiden var människorna relativt bofasta med kreatursskötsel och åkerbruk som huvudsaklig näringskälla, klimatet var betydligt varmare då så den tamboskap man hade kunde gå ute året om.           

 Men jakt och fiske var också viktigt.

Spännande med dessa ristningar, att vi fortfarande kan se budskap från tider så långt före oss. Fastnade lite extra för de här  fotsulorna, tänk om det var en stolt far som knackade in avtrycken från ett älskat barn. Fantasin skenar iväg bland alla dessa mönster.

Nu är det dags att få lite mat i magen, stannar i  Uttersberg för lite lunch.

Inlagt 2023-06-17 12:25 | Läst 746 ggr. | Permalink
Spännande plats och fina hällristningar. Lätt att fantisera "om" när man står där.
Tycker era utflykter är toppen
/N
Svar från Margareta Cortés 2023-06-18 12:30
Tack Nini!
Jag gillar att upptäcka nya platser i vårt land och även att se sådant som vitnar om tider och människor som levde där långt före oss.
niniz 2023-06-18 12:59
Tycker som dig
Sverige är fantastiskt!
😊
Intressant, hällristningar var väl dåtiden kameror. Fint dokumenterat
Svar från Margareta Cortés 2023-06-18 12:30
Tack Peter!
Kul reflektion om dåtidens kameror.
Som Västeråsare är det kul att se att åtminstone någon tar sig tiden att stanna till även i Västerås/Västmanland på vägen förbi. ;-)
Svar från Margareta Cortés 2023-06-18 12:31
Tack Thomas!
Finns mycket att se om man ger sig lite tid.
Blir kanske att utforska Västerås lite mer framöver.
Fina bilder och intressanta texter! Inte visste jag att allt detta finns och att det var viktigt en gång i tiden. Tack för fin rapport!
Svar från Margareta Cortés 2023-06-18 12:33
Tack Måns!
Finns så mycket att se och ibland då vi reser får jag tacka Google maps för att de lagt in en del sevärdheter i sin karta. Sådant som man lätt missar annars. Inte bara de vanliga.
Det finns mycket historia att upptäcka i de här trakterna. Vi gör ofta utflykter från vår bas i By. Gärna med matsäck eller fika. Fina bilder som framkallar utflyktslusten.
Svar från Margareta Cortés 2023-06-18 12:34
Tack Sten!
Var ett livligt område där förr, mycket tack vare havet som då var så mycket större.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg