Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Livet på tomten

Här ute på landet, en kvart från storstadsdjungeln, där är det djuren som tycks rå om vår tomt. 

Vi lånar den bara från de djur som bor på närgränsande allmänning. Vi trivs med det även om de ibland kan kännas som om de sköter om det som växer, på ett för oss annorlunda sätt. När de nöjer sig att beta av gräset på gräsmattan så är det helt okej.

Att kura ihop sig till en liten boll och sova på gräsmattan, det är bara gulligt.

Men då den höggravida hinden väljer att använda vårt spirande jordgubbssland som säng, då blir det mer tveksamt.

Tagen genom ett oputsat och lite vågigt fönster.

.

Inget av det gör så mycket, är mest trivsamt att ha rådjuren som kommer och inte är speciellt rädda för oss de stannar kvar även om vi går ut på tomten, men då de beskär mina pelargoner så att min stora frodiga blomma bara ser ut som några strån, då blir jag inte lika glad. Den kanske var godare än de taggiga rosbuskarna som växer vid staketet.

-Vad, sa du? Får jag äta av dem.

Räven har egen toalett. Tror inte att fåglarna här gillar att han använder fågelbadet som toalett, får nog sätta upp en skylt där.

Såg nu att man måste klicka på YouTube symbolen för att se vad räven gör.

Undrar om Hacke och ekorren har samarbetat här vid ekorrmataren. Kan vara lite jobbigt att lyfta på locket. Förr var där en plexiglasskiva, den hackades sönder av fåglar. Den här massonitskivan som jag satte dit istället har klarar sig tills i går.

Då det var en plexiglasskiva var ekorrmataren ganska lockande för fåglarna. Den här talgoxen hade fått syn på godsakerna där innanför.

Men hur får man fatt på dem? I botten på mataren finns det några dräneringshål och de hade talgoxen fått syn på.

 

Om jag sträcker på mig riktigt mycket så går det nog.

Får även ta vingarna till hjälp, och då lyckades den. Sedan var det nästan kö dit, såg att även hackspetten klarat av att hämta små smulor vid hålen.

Vi har tre ekorrar på tomten i år och de har alla olika sätt att attackera mataren, en lyfter bara på locket och äter, en som verkar vara ny för i år har ännu inte lyckats förstå att om man sitter på locket så går det inte att öppna. Den tredje lyfter på locket och kryper in så bra svanstippen syns utanför.

Tittut!

Får väl hoppas på att hinden sedan kommer hit och visar upp sina små som tack för alla krokusar och tulpaner, eller väljer att föda dem här som hon gjort några år. Den här bilden är tagen strax efter att hon har haft vår tomt som sitt BB för något år sedan.

Det var lite om djuren vi lånar vår tomt av.  Även grävlingen brukar göra ett besök och då det är fallfrukt kommer ibland mården in och hämtar ett äpple.

Inlagt 2023-05-23 10:27 | Läst 295 ggr. | Permalink
Åhh så mysiga bilder, med tillhörande text, på de härliga djur som du/ni delar er tomt med.
Förstår att rådjuren ibland orsakar en uppgiven suck, när de förser sig av odlade delikatesser. Men du tycks ta det med jämnmod 😊, ja även uppskatta deras närhet. Och det är (ju) så härligt att ha det vilda djurlivet nära sig. Det är inte alla förunnat.

Hälsningar Christina
Svar från Margareta Cortés 2023-05-23 21:31
Tack Christina!
Visst är de jobbiga med att äta upp allt, men känner mig ändå hedrad att få ha dem så nära. De verkar till och med ha accepterat oss på sitt revir. Går inte iväg även om vi är ute på tomten.
Två meter tycker de räcker som avstånd.
Det här är så roligt å underhållande som det är besvärligt ibland. Känns igen iaf. En morgon låg 6 älgar på tomten å lät lustigt, de hade ätit jäst fallfrukt å bettede sig därefter Dungen ser man igenom där de håller till annars och är precis som dig typ en kvart från stan. En blev påkörd på motorvägen och några hämtades resten vet jag inte.
Men åker man ut å vill se .. ser man inte mycket eller många :)
Mer djur i trädgården.
Ekorrar är finurligt smarta
Mvh N
Svar från Margareta Cortés 2023-05-23 21:37
Tack Nini!
Så tråkigt när de råkar ut för olyckor. En av rävarna som kommer verkar ha blivit påkörd och gick på tre ben, trodde inte den skulle klara sig men den kommer fortfarande går på alla fyra men haltar. Det är inte den som valt fågelbadet till toalett.
Här har ingen ätit sig på fyllan, den hinner inte bli jäst rådjuren rensar varje dag.
Tittade ut nyss och den dräktiga hinden var här, hon såg så spänd och avvaktande ut. Då kom räven, såg först ut som om de skulle acceptera varandra men när räven kom lite närmare så blev den bort jagad av hindren.
niniz 2023-05-23 22:04
Inte hos mig heller här tas allt som går omhand osv älgar hade ätit hos en granne å var som odrägliga ynglingar ;)
Räven vi oftast har är jättefin men tyvärr finns det för många jägare som vill träna hundarna
/N
Fint djurliv på tomten, men jag är övertygad om att min fru hade inte uppskattat de större djuren
Svar från Margareta Cortés 2023-05-23 21:39
Tack Peter!
Kan tänka mig att ni inte skulle gilla dessa trädgårdsmästare med alla fina odlingar
Trevligt att få ta del av djurlivet på er tomt. Om rådjuren hade börjat tugga i sej mina pelargoner hade jag blivit arg. De var på och nafsade blommorna av några penseer tidigare i vår men nu ser vi dem tack och lov inte annat än på håll. Kul med talgoxen vid ekorrmataren och att den kom på hur den kunde komma åt maten. Våra ekorrar lyckades aldrig lyfta på lockat men talgoxar satt där och tittade genom glaset. Jag minns att du berättat om hinden som fick sina små i er trädgård. Det kan ju hända igen och då hoppas jag vi får fylliga rapporter.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-05-23 21:44
Tack Lena!
Jag blev inte glad över rådjurens beskärning av pelargonerna, får hoppas den tar sig ändå. Den ska få ett nät runt.
Fåglarna är fiffiga.
Än har hindren inte fått något smått, hon var här nyss, fick sällskap av räven. Har sett det förr och även nu blev räven bortjagad, till och med grannens katt jagar bort den.
Hoppas vi hinner se nedkomsten av kinden, eller åtminstone se dem riktigt små.
Svar från Margareta Cortés 2023-05-23 21:46
Kiden, ska det stå. Autokorekt var i farten, först ändrades det till kinden.
Roligt med alla djur på tomten. De enda jag inte är glad åt är vildsvinen, dom bökar upp rejält. Mård tror jag inte ens jag sett vild, d.et vore riktigt roligt. Ekorrbilden är extra rolig, hälsningar/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2023-05-23 21:50
Tack Björn!
Vi har ofta trevlig underhållning på tomten, ekorrarna far runt på sina upptåg så kul att titta på.
Mår den har varit här några gånger, hann med att fota den vid ett tillfälle. Den gillar äpplen.
Tack och lov så har vi inga vildsvin, men snopen blev jag en dag då det stod en älg på vägen här utanför.
Härligt med underhållning på nära håll, men mindre kul att blommorna ryker.
När det gäller att komma åt maten är dom små rätt fiffiga på att hitta lösningar.
Fint att se och läsa.
Ing-Marie
Svar från Margareta Cortés 2023-05-26 11:09
Tack Ing-Marie!
Det är kul med alla djur, visst ryker lite blommor så jag har näst intill gett upp där.
Nu väntar vi bara på att få se när tillökningen kommer, har inte sett den dräktiga hinden här sedan i förrgår så hon kanske kommer och är smal snart.
Så fint du berättar om dina hyresvärdar.
Ja rådjuren smyger omkring här också men jag tror att vår hund Bellis håller dem på lite större avstånd. Däremot "våra" tre ekorrar är dagligen och äter vid fågelmataren. Vi har en likadan ekorrmatare som du visar men vi har inte fått upp den än och kanske det inte behövs här trots allt vi får se.
Ha det så bra.

Hälsningar Lena :)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg