Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

The Bonnie Banks o' Loch Lomond

Vet inte riktigt varför jag fastnat för Loch Lomond om det är namnet eller om det är sången Kan vara båda för skottlands största sjö är inte så speciellt vacker.  För jag tror inte att det kan vara för att den skotska whiskyn Loch Lomond är kapten Haddocks favoritdryck i serien om Tintin.

Men smaka på namnet, säg det högt och lyssna, det låter som musik och naturligtvis finns det en sång där sjön har en framträdande roll. Men det tar vi senare.

I höstas var jag dit på en utflykt från Glasgow, på vägen till Loch Lomond stannade vi till i det lilla byn Aberfoyle. Den byn är mest känd för sin präst, pastor Kirk som på 1600-talet översatte psalmboken till gaeliska. Men det pastor Kirk ändå blev mest känd för var inte översättningen av psalmboken utan den bok han sedan skrev "The Secret Commonwealth of Alves, Fauns and Fairies" och sedan försvann under mystiska omständigheter. Ingen vet hur han försvann, men legenden säger att älvor och liknande väsen, blev rasande på pastorn för att han avslöjade alla deras hemligheter och att de planerade hämnd. Legenden berättar att vid Doon Hill dök älvorna upp och tog honom till älvornas underjordiska värld. Det är säkert alldeles sant.

Fantasin är tydligt fortfarande god för de ser ut att fira Halloween rejält här.

Och vid postkontoret vaktar kung Charles brevlådan. Ovant att säga kung Charles, jag höll på att skriva prins.

Men nu var det Loch Lomond vi skulle till. Namnet betyder Almarnas sjö.

Höstvindar blåser där vid sjön och jag tror att det är almlöv som färgar stranden gulaktig och solen också förstås. Precis som en textrad i visan" Where  the sun shines bright on Loch Lomond".

Vattnet är kallt, så kallt att det bara är en hund som vill bada i dag och jag förstår att det alltid är kallt vatten i den sjön för jag har aldrig förr sett att man varnar för kallt vatten vid en strand.

Men så var det den där sången då "The Bonnie Banks o' Loch Lomond". Låten har spelats in av många artister genom åren men den här är min favorit.

Det finns många teorier om innebörden av sången, de flesta är kopplade till jakobiternas  uppror 1745. Jag tror att varje gång jag varit i Skottland så har jag fått höra olika tolkningar, en var att sången sjungs av älskaren till en tillfångatagen jakobitisk rebell som ska avrättas i London. De avrättade rebellernas huvuden spetsades på pålar som ställdes upp längs "high road" (den viktigaste vägen) mellan London och Edinburgh. Den vägen tog aldrig rebellernas släktingar, de färdades längs "low road" (den vanliga vägen som bönder och allmoge färdas på). 

En annan förklaring om sången var att det var en äldre bror som tog straffet och avrättades istället för sin bror så att han skulle få leva vidare. Letar man på nätet så finns det nog åtskilliga fler än de jag fått berättade för mig.

Men lyssna nu på sången och njut.

Vi stannar även till på ett annat ställe vid sjön och får stifta bekantskap med Tom Wier. Han blev en banbrytande förkämpe för skyddet av den skotska naturen och miljön.

Han var klättrare, författare och programledare. 1950 var han medlem i den första efterkrigstidens Himalayaexpedition och 1952 var han en av de första som utforskade de tidigare stängda bergskedjorna i Nepal, öster om Katmandu. Trots det hade jag aldrig hört talats om honom innan vi kom till Balmaha där han står staty vid Loch Lomond.

Här är det mer liv och rörelse både på sjön och bredvid, ser att även här tycker inte hundarna att det är för kallt i vattnet. Den där hunden simmade med när husse rodde iväg.

Inlagt 2023-03-07 12:47 | Läst 297 ggr. | Permalink
Jättefina bilder från Loch Lomond. Men Margareta, rackarns. Din länk fick tårar i ögonen på mig!
Svar från Margareta Cortés 2023-03-08 11:34
Tack Peter!
Den berör den visan.
Ja, det är en sorgligt vacker visa det med omkväden och allt. Passar till bilderna. Det är vackert i dina bilder, vackert i Skottland, gjort några nedslag i ffa Borders. Skottarnas uppror påminner mig om när svenska armén kom en gång för att göra upp med de som ännu ville tillhöra Danmark.
Svar från Margareta Cortés 2023-03-08 11:35
Tack Stefan!
De lever mycket med sin historia där i Skottland. Många berättelser och minnesmärken.
Det här var ett trevligt inlägg att få ta del av. VI kommer att vara en vecka i Skottland i juni och som rutten ser ut kan vi stanna till just här om andan faller på. Fina färger med höstlöven och solljuset. Jag kan inte förstå varför man varnar för kallt vatten. Vad jag minns från mina vistelser i Skottland var det iskallt vatten i varenda liten pöl och vid kusten ännu värre. VI är inte helt klara med turen ännu och då är det ju extra trevligt med bloggar från Skottland. Ser fram emot fler :-)
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-03-08 11:39
Tack Lena!
Lite avis på er resa till Skottland, vi hade planerat Skottland och över till Shetland i sommar, får bli någon annan gång. Har så många ställen kvar som vi vill besöka i Skottland.
Kommer kanske något till från senaste resan men om du kollar bakåt i mina blogginlägg så finns det massor med tips där från just Skottland.
Så vacker blogg! Underbara bilder och härligt med länken...
Jag fick enorm reselängtan. :-)
Hälsningar Halina
Svar från Margareta Cortés 2023-03-08 11:40
Tack Halina!
Även jag längtar tillbaka också.
Tack även för gilla på "Akterut".(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg