Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Elements, Inspired by Ciel Bleu

Var ute och åt middag för en vecka sedan och den här middagen var lite mer än bara en middag, det var en hel smakupplevelse och eftersom restaurangen har öppet kök så blev det även en hel föreställning i matkonst. Den här restaurangen heter Elements har MICHELIN One-Star status 6 år i rad, restaurangen ligger  i  det hotell vi bodde på, Okura Prestige Bangkok, så vi hade bara att ta hissen ner.

Förväntansfulla visades vi in till vårt bord och vi hade glädjen att få ett bord med utsikt till köket. 

Har hört att det är bra att fotografera maten för om man blir sjuk så tycker läkaren att det är bra att veta vad man ätit. ;). Nu tror jag inte risken att bli sjuk av den här maten är speciellt stor, men bilderna är trevliga minnen när man tänker tillbaka på den måltiden. Dessutom lovade jag hotellchefen att skriva ett blogginlägg om kvällen. Av förklarliga skäl så hade jag inte stora systemkameran med utan mobilen fick var min kamera för kvällen. 

Vi blev välkomnade till bords med ett glas Pommery en fin gest av hotellchefen Mr. Niek Hammer.

Sedan kommer några små aptitretare in, allt är som små konstverk.

Stjärnkocken på Elements är Chef Gérard Villaret och han berättar att han lagar mat med fokus på säsongsbetonade specialiteter med en "från nos till svans"-filosofi, vilket resulterar i sofistikerad fransk matlagning spetsad med japanska inslag. 

När det är dags för den egentliga förrätten så kommer Chef Gérard själv in, presenterar sig och serverar maten.

Den första rätten på menyn heter CHUTORO.

Som är en speciell sorts tonfisk. Ovanpå ligger  Daikon, Hijiki och marmorerad Kombu

Nästa rätt som kommer är SMOKED DUTCH EEL.  Alltså rökt holländsk ål med Oscietra Caviar. De små vita kulorna som det dekoreras med, är djupfrysta och det blir som en dimma runt dem då de läggs på den varma maten. Effektfullt!

Maken fick också samma skådespel

Nästa rätt är HOKKAIDO SCALLOP. På den rivs fermenterad Kammussla.

Till den rätten serveras IWA 5  Sake of Japan. Sake har jag förr trott var en ganska stark dryck men den här var väldigt speciell i smaken och var mild som ett vin. 

Man ska ju inte titta för djupt i glaset sägs det, men här var det lite kul att titta ner i botten av glaset.

Mellan rätterna så har vi hela tiden skådespelet inne i köket, hur kockarna med precision lägger upp och dekorerar maten.

Så har vi kommit till fjärde rätten, LANGOUSTINE, Havskräfta. Det ser nästan ut som om vi fått in en grammofonskiva, men en riktigt delikat sådan.

Dags för NORWEGIAN WILD COD, därtill rakknivsmussla. Så här har jag aldrig fått torsk serverad förut.

Både elegant och gott.

Till det fick vi CELERIAC MILLE-FEUILLE, serverat på fiskben.

Den plockade man för hand och kunde lägga på tallrikskanten eller bara stoppa i munnen direkt.

CANARD EN CROUTE DE SEL, här har jag tappat räkningen på antalet rätter och vad de olika rätterna heter men det här är and med Foie Gras. Det smakade gudomligt gott och namnet på rätten hade räckt med just Gudomligt god.

Naturligtvis var vinerna anpassade till rätterna och serverades men den anordning på flaskan som gjorde att de luftades på ett perfekt sätt.

Mellan rätterna kan vi passa på att se hur det arbetas inne i köket.

Nu kommer vi till dagens viktiga huvudingrediens, det japanska undret Wagyu. Den till och med får en egen presentation före tillagningen. Har nog aldrig sett ett så marmorerat kött förr.

Ser att Chef Gerard nu är igång med att montera våra portioner.

Självklart smakade rätten, som heter A5 MIYAGI/WAGYU "BABA", bara så otroligt gott. Köttet smälte i munnen och de där köttknivarna som de lagt fram hade de kunnat spara. Vi hade lika gärna kunnat skära köttet med smörknivarna, så mört som det var.

Till den här rätten serverades en POMMES DAUPHINE en Umeboshi, som är mjölksyrat torkat "japanskt plommon" och en liten klick Wasabi.

Det här var nog den elegantaste POMMES DAUPHINE jag någonsin sett.

Nu före desserten är det dags för lite rensning av smaklökarna.

Sedan kommer BINCHOTAN in, binchotan är en typ av träkol som traditionellt används i japansk matlagning och den maträtt vi får in ser verkligen ut som om vi ska äta en bit träkol. Ovanpå träkolsbiten ska vi grilla en marshmallow. Fast det är lite lurigt här, för innanför chokladen som täcker det som ser ut som en träbit så är det glass, smaksatt med japansk whisky. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här smakupplevelsen, men nog var den kronan på verket ovanpå alla de andra fantastiska smaker och upplägg vi fått uppleva under kvällen.

Till det passade, den Madeira vi serverades, helt perfekt.

Till avslutning får vi KABOCHA, en vacker låda med små godsaker.

En riktigt personlig macadamia.

Finally, I want to thank chef Gerard Villaret for such a fantastic meal and a nice chat,  for the show in the kitchen and also congratulate for another year of Stellar Success of retain MICHELIN One-Star status.

Also warm thanks to the hotel manager Mr. Niek Hammer for a nice hospitallity.

Inlagt 2022-11-29 11:10 | Läst 1171 ggr. | Permalink
😲 wow blir nästan stum. Förstår ju att vara på plats och få den smakupplevelsen är mer än häftig..liksom svårt förmedla i foton
Vacker mat
/N
Svar från Margareta Cortés 2022-11-29 12:36
Tack Nini!
Tur att det var små portioner, men så smakrika alla var.
En stor smakupplevelse att få vara med om.
Du har så rätt att det inte går att förmedla smak i bild, men allt var dessutom så vackert gjort. Både mun och öga fick njuta.
Jag tappade räkningen någon gång i mitten, var det en 20-rätters? Det ser ut som små konstverk. Vi var på en finare restaurang utanför Köpenhamn och beställde in en måltid som var 6 små rätter, men det var en besvikelse för de var små och de smakade mest starkt och hade man ätit den första så smakade de andra likadant
Svar från Margareta Cortés 2022-11-30 09:43
Tack Peter!
Det skulle vara en 8-rätters som vi åt. men märkte i efterhand att vi fick tiorätter. Vid två skulle man välja en och de serverade oss båda de som skulle väljas bort, vi kanske såg extra hungriga ut eller smörade lite. ;)
Att det ser så många ut var att det var små tillbehör som serverades på egna små fat.
Men tur att allt var så otroligt gott och att det var små rätter.
Vilken servering! Kan tänka mig att smaklökarna fick en trevlig behandling där. Väldigt vackert och kul med det öppna köket. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2022-11-30 09:46
Tack Johnny!
Nog fick smaklökarna jobba här. En riktig show fick, kul att se hur mästerkockar arbetar med precision och med pincett.
Det där var en upplevelse kan jag tro, intressant att läsa och se bilderna.
Svar från Margareta Cortés 2022-11-30 09:48
Tack Morgan!
Håller med, som den bästa teaterföreställning men mycket godare.
OJ OJ vilken matupplevelse, små konstverk varenda rätt. Det är ju en njutning bara att titta och läsa. Ni fick ju även äta allt det vackra :-) Intressant med det öppna köket och att få se dessa duktiga kockar laga och lägga upp maten. Jag har ätit kobe steak, i Bangkok faktiskt, men inte på en så häftig restaurang utan ett ganska undanskymt ställe som jag blev rekommenderad att gå till av en professor på universitetet. De ringde i en klocka när någon beställt kobe (det hände bara en gång den kvällen jag var där). Jag fick först se det marmorerade köttet och sedan en ny sittplats så jag kunde se när de lagade till det. Det var oerhört mört och gott.
Blev nyfiken på hotellet och kunde inte låta bli att kolla in det. Kommer det bilder från "infinitypoolen"?
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-11-30 10:15
Tack Lena!
Lärde mig där att Wagyu och Kobe också har olika klasser och att det var viktigt att det kom från Japan. Ja, mörheten gick inte att klaga på.
Dessutom äter man en hel del med ögat också, så här fick även ögat tillfredställelse.
Vet inte om jag kommer skriva om poolen, tog inga bilder i det syftet, men kanske blir en kort då.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg