Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En gång var jag till Rom II

En gång var jag till Rom, då gick jag till Spanska trappan.

På vägen dit såg jag ett hus med ovanlig konstruktion. anar att det är god insyn från och till grannarna där.

Sedan kom vi till fina gatan, där det här konstgjorda trädet växer.  Ser ut som det tagit med sig lite antika lämningar på vägen upp ur betongen. I det vita vackra huset ligger förresten H&M.

På den här gatan kan man nog göra av med en förmögenhet på en kvart. Här ligger alla de dyra butikerna som Gucci, Armani och Dior och en massa andra. Fast det är söndag och tidigt på dagen så vi behöver inte ens känna oss frestade att gå in för att titta. Men där framme anar vi målet för promenaden.

Bra att vara tidigt ute för det ser inte ut som någon trängsel där.

Där har vi den berömda trappan, mest berömd blev den nog genom filmen "Prinsessa på vift" från 1953. Fast trappan är inte så spansk som man kan tro. Den byggdes nämligen av pengar som skänktes från Frankrikes kung och godkändes av den dåvarande påven. Ingenting spanskt över det alltså. 

På italienska heter den exempelvis Scalinata della Santissima Trinità dei Monti men anledningen till att den kallas för det är mycket enkel: Torget nedanför den monumentala trappan heter nämligen Piazza di Spagna, alltså det spanska torget.

Fontänen som finns nedanför trappan heter Fontana della Baracaccia och blev uppförd till minne av den båt som gick på grund vid Pincio när Tibern översvämmades 1598.

Fontänens namn betyder ungefär värdelös båt och om man tittar nära kan man se att fontänen är utformad just som en översvämmad båt.

Trappan har 135 trappsteg. Självklart måste jag gå upp i trappan.

Trappan är uppdelad i tre delar, här är jag vid första avsatsen. Vet att vi även ska promenera härifrån så jag får spara på stegen lite.

Vänder ner vid den här fina serveringen.

Förr var det här en populär plats att sitta och vila på och bara njuta av tillvaron, men sedan 2019 så är det förbjudet och kan kosta 400 euro att slå sig ner där. Får väl erkänna att jag syndade och vilade ryggen en liten stund där i trappan för att överhuvudtaget ta mig vidare. Fast jag var inte ensam om den synden, ingen vakt kom heller.

Inlagt 2023-02-01 10:50 | Läst 625 ggr. | Permalink
Ofta är det dyrt att gå på toa och nu också få sitta...
fint reportage..tack.
Har varit mycket i Italien förr...nu blir resor förre och gärna med husbil
/N
Svar från Margareta Cortés 2023-02-02 11:08
Tack Nini!
Ganska dyrt att bara få sitta ner en stund.
Trevliga bilder från Rom, trädet var ju speciellt det har jag inte sett. Vi besökte en konstig källare där man hade samlat på sig kranier, väggarna var tänkta med skelettdelar, bisarrt
Svar från Margareta Cortés 2023-02-02 11:09
Tack Peter!
Trädet är lite udda skulptur, stack ut lite där på gatan.
Kul att få se, aldrig sett trappan, men frun min satt i den i ungdomen. Intressant hus på första bilden, brutalt grå vägg när resten ser så hemtrevligt ut. Snygg fontän, men förstår inte vitsen med ett konstgjort träd, kanske det inte gick att plantera ett riktigt.
Svar från Margareta Cortés 2023-02-02 11:10
Tack Stefan!
Vissa ställen i Rom är bara så där måste att besöka då man är där.
Vet att jag sett filmen " En prinsessa på vift" men kommer tyvärr inte ihåg så mycket av den.
Trädet var en udda skulptur.
Bilden med fontänen framför trappan är nog ett ofta förevigat motiv men jag gillar den ändå. Färgerna på vatten och himmel passar så bra ihop med de gula och vita byggnaderna. Fast jag inte varit i Rom är ju det här en plats man känner igen.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-02-02 11:11
Tack Lena!
Den fontänen är nog ett obligatorium att fota där. Kände till den innan, men inte historien om båten. Den läste jag mig till på plats.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg