Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En gång var jag till Rom III

En gång var jag till Rom, då gick jag till Colosseum.

Colosseum lär vara uppförd mellan 70 och 80 e.Kr. Det officiella namnet på Colosseum är dock Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern.

Som tur är behöver man inte gå till alla ställen i Rom, även om dessa sevärdheter ligger ganska nära varandra så är det ganska skönt att åka buss. Praktiskt med dessa hop-on-hop-off-bussar, bussen körde först runt hela byggnaden.

Colosseum fick sitt namn efter en koloss,  en enorm staty av kejsar Nero. Den var 40 meter hög och var  i förgylld brons. Kolossen av Nero smältes senare ner för tillverkning av vapen och  även armeringen till Colosseum drogs ut och smältes ner till vapen, vilket ledde till att en stor del av byggnadens yttre del rasade samman vid ett jordskalv. Dessutom  har stora mängder vit marmor  bortförts från byggnaden, bland annat till bygget av Peterskyrkan och Fontana di Trevi. Mäktigt ändå att så här mycket finns kvar för oss att beskåda efter så lång tid 

Vi  hoppa av bussen och går för titta lite närmare på stället. In till området kommer man genom den här pampiga porten. The Arch of Constantine.

Idag möts här gammalt och nytt, för en helikopter snurrar runt ovanför oss. Det är turistturer för de som vill se hela härligheten från ovan.

Lite speciellt var det att gå på den stenlagda Romerska vägen, undrar om kejsar Nero gick på dessa stenar.

Överallt finns dessa hänglås, till och med en liten sten vid den Romerska vägen är prydd med dem.

Vi är inte ensamma om att vilja beskåda Colosseum, som på alla ställen är det långa köer och mycket folk.

Hoppar över kön för att komma in i byggnaden utan nöjer mig med att beundra från utsidan.

Många tappra har härdat ut i kön.

Forum Romanum, som tidigare var det antika Roms politiska, sociala, kommersiella, religiösa och juridiska centrum.

Vi hoppar på bussen igen, den stannar till någon sekund vid Circo Maximo Experience, den gamla kapplöpningsbanan. Skulle ha varit häftig att fått se då de sprängde fram här med sina fyrspann.

Inlagt 2023-02-03 10:51 | Läst 602 ggr. | Permalink
Än i våra dagar en rejäl byggnad till kvalitet och storlek, betydligt mer estetiskt tilltalande än det mesta idag. Du gjorde rätt som såg på utanför, långa köer är inget att syssla med på resan.
Svar från Margareta Cortés 2023-02-04 09:54
Tack Stefan!
Nä, köa fixar jag inte numera. Får ta en stol med mig i så fall. ;)
Men som sagt kul att ha varit och sett det.
Vackert med alla gamla historiska byggnader. Italien har jag inte hunnit besöka ännu. Ser fram emot att någon gång ta mig dit. Det är ändå ett speciellt land med sin kultur och mat och historia. Ska läsa ikapp dina tidigare inlägg också och samla på mig lite tips.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2023-02-04 09:56
Tack Jonny!
Italien gillar jag men Rom imponerade inte på mig. För mycket folk och köer.
Men kul ändå att fått se dessa platser som jag förut bara sett på bild.
Italiensk mat är precis i min smak, men då ska man inte äta den i centrala Rom.
Trevligt att titta på dina bilder. Jag blev särskilt förtjust i den stenlagda vägen - mycket vacker. Och vilken storlek på stenarna!! Det är väl inte omöjligt att Caesar har gått på dem, även om vägen kanske är omlagd någon gång sedan hans storhetstid.
Blir lite förvånad att alla de där hänglåsen får sitta kvar. Då det ju är en så välkänd turistattraktion skulle man kunna tänkt sig, att de inte ville ha något som ser "skräpigt" ut. Men de låter förstås kärleken få företräde 😊.

Colosseum är väldigt imponerande i såväl storlek som ålder och att så mycket trots allt finns bevarat. De byggde storstilat, romarna.

Jag har tittat på ett par TV- program (Kunskapskanalen) som heter Romarrikets arkeologiska hemligheter. I ett av programmen visade de, att arkeologer funnit ett par "mini- Colosseum" på platser ett gott stycke från Rom. Nu var dessa inte miniatyrer i så mening, att de var på låtsas eller leksaker likt dockhus. Det är bara i jämförelse med det i Rom som de är små. De har sannolikt varit träningsplatser för gladiatorerna och hade utrymmen under jord för såväl människor som vilda djur.
Just dylika program tycker jag är väldigt intressanta och kunskapsgivande. Att man får vetskap om andra platser och kulturhistoriska rester/ruiner än de "stora kända".
Hälsningar Christina
Hälsningar Christina
Svar från Margareta Cortés 2023-02-06 11:43
Tack Christina!
Kanske gick Cesar på dessa stenar, men anar att han nog blev buren runt i någon tjusig bärstol.
Hänglåsen såg lite malplacerade ut där på stenen.
Man lär sig mycket intressant på de där TV-programmen du nämner. Brukar se dem också.
Det här var ett byggnadsverk som jag nog förväntade mej att du skulle visa. Imponerande att det fortfarande finn så mycket kvar och att det fortfarande inte rasat. I synnerhet om man tagit armeringen. Den där stenlagda vägen andas verkligen historia. Vilken känsla att gå på den.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-02-06 11:45
Tack Lena!
Tycker de där gamla byggnadsverken är så härliga att få se, brukar passa på att känna lite på dem också, vid Akropolis blev jag utskälld av en kvinnlig vakt då jag rörde vid en sten. Visste inte att man inte fick vidröra. Här i rom var det inga sådana restriktioner.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg