Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Så kom vi till Bukarest.

Så kom vi till Bukarest efter en timmes bussresa från Donau, vi åker genom ett område som ser mycket välbärgat ut, stora hus och många palatsliknade hus under uppbyggnad.

Vår guide säger att det är "gypsies" som bor där. Hon tycker inte om att vi säger romer, för det förväxlas då med rumäner säger hon.

Fråga mig inte var de får pengar ifrån, säger hon också, för det vet jag inte.

Fast om man ska prata om palats så då ligger de husen i lä, i förhållande till "Folkets hus" inne i Bukarest. Lite ironiskt med det namnet, när ca 30 000 vanliga bostäder var tvungna att rivas då palatset skulle byggas. 

Fast så mycket folkets hus är det inte utan den enorma parlamentsbyggnaden som Cesusescu lät bygga. Den där kåken är 240 meter bred, 270 meter lång och reser sig 86 meter över och 92 meter under gatunivå. Det finns 1.100 rum plus en stor teater där. En enormt stort hus som är mycket större än vad det ser ut så här från framsidan. Det sträcker sig flera kvarter bort och åtta våningar under jord. Bara garaget rymmer 20.000 bilar. 

För att kunna bygga det enorma palatset så lånade han upp pengar från utlandet och sedan bestämde han att hela utlandsskulden skulle återbetalas inom tio år. Elransonering infördes och alla jordbruksprodukter skulle säljas utomlands. Hade man höns fick man bara behålla fötter och huvudet. Det blev livsmedelsbrist i landet och folk svalt. Inget fick importeras utan om man behövde något som inte fanns i landet så byggdes det upp en fabrik för tillverkning av det.

På torget framför har några saabetusiaster ställt ut sina ögonstenar. De blir extra glada då de får träffa en i vårt sällskap som jobbat på Saab. 

Efter en kort guidad tur genom Bukarest ska vi äta lunch på Caru' cu bere, "Ölvagnen" som långt ifrån är någon vagn med öl.

Men först stannar vi till vid minnesmärke Pånyttfödelse, den ska påminna om de offer från den rumänska revolutionen 1989, som omstörtade Komunismen. I folkmun kallas den för "Potatisskalen". De tycker att klumpen där uppe ser ut som en hög med potstisskal

Men nu blir det mat. Restaurangen ser ut som en ombyggd kyrka, men i kontrast till alla ombyggda kyrkor runt om i världen så är den här restaurangen byggs som just restaurang från början.  Från början låg ett ölbryggeri där, därav namnet.

Lite kul är att de gjort ingångarna till toaletterna så att det ser ut som om man går in i ett biktbås.

Här tar vi avsked av vårt resesällskap under flodresan och går till vårt hotell. De andra åker hem.  Vi har några dagar där vi tänkte kunna se lite av Bukarest. 

Inlagt 2022-10-28 16:23 | Läst 1053 ggr. | Permalink
Minns skriverierna kring palatset. Det var väl på sätt och vis hans bostad, ungefär som ett kejsarpalats med plats för kejsaren, hans fru och barn, tjänstefolk och så statsadministrationen. Genom din blogg ser jag nu att det var ännu större än som framgick då.

Då han föll visade det sig att kranarna i badrummen var av guld. Detta medan folket svalt.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-29 09:09
Tack Måns!
Jag trodde också att han bodde i palatset, men alla jag frågade sa nej.
Lyxen där inne är enorm. Man kan gå in på guidad tur men inte nu när vi var där. Någon större konferens pågick då.
Undrar om de var i rosa rummet, det skulle vara så neutralt eftersom inget land har rosa i sin flagga.
Hur påkostat allt där än var, med helikopterplatta på taket så ändå hade de glömt att tanka helikoptern med tillräckligt med bränsle. Det var därför han inte kom så långt på sin flykt och kunde gripas.
Förvirrande med dom 2 första husen, är det bara fasader? Ser ju rakt igenom dom!
HaD/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2022-10-29 09:41
Nä, du ser inte igenom dom, utan det är himlen som speglas i fönstren. Om du tittar på balkongen på hus två så är en dörr öppen och inte blå.
Uppskattar reportaget från Rumänien och monumentet mot kommunismen. Såg en dokumentär på TV om diktatorns palats, en förfärlig historia där hybris flyger för högt och störtar i fördärvet. Det fängslades även kristna, som fick sitta i gammeldags fängelsehålor för att avsvärja sig sin tro. Men nu är det annorlunda! Securitatefolk flydde när han störtats, en del bosatte sig i Sverige, även i byn hemma. De första bilderna avstår jag att kommentera, bäst så. Men utmärkt reportage!
Svar från Margareta Cortés 2022-10-30 14:53
Tack Stefan!
Cesusescu slapp lida efter störtningen av honom. Han blev skjuten ganska omgående.
Han borde fått smaka sin egen medecin istället.
Vi kunde tyvärr inte gå in i palatset.
Ja, de husen och byarna vi åkte förbi är kanske bästa att inte nämna, känsligt ämne här.
Jag berättade bara vad den rumänska guiden sa.
Tack för en trevlig bildresa utmed floden och som jag har njutit av. Dessutom fått intressant information av dina texter om de platser ni besökte.
Borgen i förra inlägget är imponerande och väldigt vacker där den smälter ihop med berget.

Onekligen en kyrkatmosfär över restaurangen. Slås av att de byggde så vackert för "bara" ett ölbryggeri.
Hälsningar Christina
Svar från Margareta Cortés 2022-11-03 09:32
Tack Christina!
Lite sent svar, då jag försökt kurera en förkylning ;)
Nog kan man förvånas över att de byggde ett ölbryggeri i den stilen. Var övertygad om att det var en ombyggd kyrka tills berättade motsatsen.
Har varit i både Dublin och Aberdeen där de byggt om kyrkor till pubar.
Läckra hus de har, romerna! Den där parlamentsbyggnaden är ju ett hemskt skrytbygge. Så skoj med saabarna!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2022-11-03 09:34
Tack Bjarne!
Den där byggnaden är enorm och kostade också enormt med pengar att bygga.
Saabarna var kul, speciellt för den i vårt sällskapet som jobbat på Saab.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg