Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Belgrad, den vita staden.

Belgrad, "Den vita staden", Serbiens huvudstad. Vet inte om jag upplevde staden som så speciellt vit, men många hus syntes inte de var dolda bakom byggnadsställningar och plast för de höll på att byggas upp igen efter kriget.

St. Stava kyrkan, världens största ortodoxa kyrka, den var i alla fall vit. 

Här kan man tända ljus för sina anhöriga. På övre våningen för de levande och på undre planet för de bortgångna anhöriga eller vänner.

En pampig kyrka var det verkligen.

Gudstjänst pågår och i de ortodoxa kyrkorna sitter man inte ner, så jag går runt lite diskret och tar några bilder. Taket är pampigt.

Efter gudstjänsten kommer några präster ut och välsignar människorna. De små barnen först, vet inte vad han har i skeden, men gissar på vin.

Utanför kyrkan står Nikola Tesla staty. Han var nog lite för mycket före sin tid och blev utfryst av de andra vetenskapsmännen och uppfinnarna på den tiden och dog utfattid.

Nere i centrum och på gågatan är det fina hus men i övrigt ungefär samma lyxiga butiker och caféer som i övriga europeiska städer.

Fast en fin väggmålning hittar jag här. 

En fästning finns det även i den här staden. 

Våra barnbarnsbarn skulle nog uppskattat parken uppe vid fästningen, dinosaurier är kul tycker de.

Här finns leksaker för större pojkar också.

Utanför de centrala delarna av staden kan man verkligen inte kalla den för vit, snarare alla nyanser av grått. Kvarter efter kvarter i ett enormt område ser ut så här.

Röda fina spårvagnar har de här.

Även en bro som de är mycket stolta över, Ada bridge. Den går över floden Sava och binder samman gamla och nya Belgrad.

Inlagt 2022-10-13 11:31 | Läst 884 ggr. | Permalink
Hämnd är serbernas önskan och behovet tar aldrig slut.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-13 19:57
Kan så vara.
St.Sava är stor i Serbien, stor i ortodoxin, därav den stora kyrkan. Normalt sitter man inte under liturgin, och ja - det är vin med en liten brödbit barnet får vid nattvarden, barnen går alltid först. Fint du fick med allt det!
Svar från Margareta Cortés 2022-10-13 19:58
Tack Stefan!
Tack för att du förklarade.
Såg inte om de fick bröd, men kan ha varit något.
Belgrad har jag ju i alla fall hört talas om till skillnad från den förra staden du visade bilder från. Intressant med bilderna från kyrkan och bilden med prästen. Jag hade nog inte fotograferat där inne. Tycker det känns som man tränger sej på om det pågår någon form av gudstjänst.Det går bostadshuset mot slutet såg inte så lockande ut även om spårvagnarna livade upp.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-10-13 20:03
Tack Lena!
Kollade med den svensktalande lokala guiden och det var inga problem med att få fota. Var mycket diskret och ingen reagerade negativt heller. Snarare tvärtom.
Bostadshusen ute på andra sidan bron, de såg mer deprimerande ut. Så grå och så stort område.
Det var mycket gråtoner kanske vädret förstärkte det lite också. Intressant att få ta del av och kyrkan var väldigt stor.
Krigsspår överallt
/N
Svar från Margareta Cortés 2022-10-14 15:09
Tack Nini!
De grå husen var verkligen grå och trista, dessutom ett så enormt område med lika grå hus.
Sorgligt med alla dessa krig som förstör så mycket. Här byggs det upp, mycket med EU-bidrag. Hur ska det gå och bli för Ukraina sedan.
Vilken rundresa du gjort! Kyrkan var fin och ståtlig. Det såg väldigt trist ut utanför de centrala delarna. Spännande att få se allt detta och fina bilder blir det också.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2022-10-14 15:11
Tack Johnny!
Vi hade glädjen att få följa och flyta med Donau. Trevligt med lite strandhugg ibland.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg