Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Donaukröken

Donaukröken sägs vara det vackraste partiet som Donau flyter igenom.

Floden har  här grävt en djup dal som åtskiljer Börzsönybergen i norr från Visegradbergen i söder. En U-formad sväng i floden har skapats och den kallas för Donaukröken eller Donaus knä.

Vi flyter sakta fram och sätter oss uppe på soldäck och passar på att beundra landskapet.

Vi är på väg mot staden Esztergom som ligger i Ungern. Det är en av de äldsta städerna i Ungern, den fanns redan på romartiden.

Esztergom var den förste krönte ungerske kungens, Stefan den heliges, födelseort och var Ungerns huvudstad på den tiden.

Vi närmar oss nu den pampiga basilikan i Esztergom. Den är Ungerns största kyrka. 

Statyn bredvid kyrkan föreställer kröningen av Stefan den helige.

Esztergom ligger på Donaus högra strand, med den slovakiska staden Sturovo på andra sidan.

Kupolen, som bildar en halvsfär, ligger i mitten och har 12 fönster. Den är 71,5 m hög inuti, vilket gör den till en av de högsta kupolerna i världen.

Bron över Donau förstördes under andra världskriget och återuppbyggdes inte förrän 2006. Bron heter Maria Valeria.

Det är lördag så många ungrare är ute vid stranden, många fiskar. 

Med jämna mellanrum kommer det skyltar utefter floden, de visar hur långt det är kvar till Svarta havet.

Vad den här konstiga byggnaden har varit, vet jag inte.

Visegrád är en liten stad i Ungern och med sitt strategiska läge vid Donaukröken har den en rik historia.  

Staden är känd för lämningarna av ett renässanspalats uppfört av den ungerske kungen Matthias Corvinus  samt ett medeltida citadell

Citadellet var anslutet till det nedre slottet med en dalbarriär, som sträckte sig hela vägen till Donau och slutade där i ett vakttorn. Den medeltida vägen från Esztergom till Buda ledde genom dalens stängningsmurar, som stängdes av porttornet i norr och en port i söder.

Under kung Matthias regeringstid totalrenoverades slottets palatsflyglar. Slottet har bevarat den heliga kronan med kröningsjuvelerna vid flera tillfällen genom århundradena.

En vågad berättelse om stöld är också kopplad till slottet: 1440 stal kammarjungfrun till änkan drottning Elisabeth av Luxemburg, fru John Kottaner den heliga kronan för att få Elisabeths nyfödda son krönt med den. Tillsammans med sina medhjälpare filade kammarjungfrun hänglåsen från dörren till skattkammaren i citadellets femkantiga torn och smugglade ut kronan ur slottet, fastsydd i en röd sammetskudde.

När vi har tröttnat att vara uppe på soldäck och beundra landskapet och allt annat vi flyter förbi, då bjuds det på vinprovning i loungen.

Vi får testa och få information om de viner som serveras ombord. Vi testar två vita, en rosé...

...och två röda.

Inlagt 2022-10-05 09:56 | Läst 2462 ggr. | Permalink
Många fina byggnader, men mest spännande är nog den konstiga, den ser ju spännande ut. Kul bild med campingen, sällan man ser att man har med ett helt möblemang till stranden
Svar från Margareta Cortés 2022-10-06 11:48
Tack Peter!
Mycket att se och mycket att lära på den resan.
Såg på många ställen att de hade mycket med sig till stranden.
Mycket vackra vyer ni passerade! Fina kyrkor och borgar m.m. Lite god dricka på slutet är inte alls fel!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2022-10-06 11:52
Tack Bjarne!
Vinprovningen var en överraskning och välkommet.
Måste vara riktigt lugnt att kryssa på Donau, en fin sträcka packad med kultur och historia. Sen undrar jag om inte Donau har världens största malar, något för fiskarna att försöka sig på.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-06 11:53
Tack Stefan!
Det där med malar vet jag inte, men kan så vara. Många fiskade på den floden i alla fall.
Det här ser ut som ett väldigt vilsamt sätt att resa på. Sitta på soldäck och bara insupa den ena kulturella upplevelsen efter den andra. Dessutom från två olika länder samtidigt och sedan avrunda med en stunds vinprovning. Kul med familjen som hade med sej alla grejer ner till stranden.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-10-06 11:55
Tack Lena!
Håller med där, praktiskt med bruten fot att inte behöva gå hela tiden. Dessutom insupa lite kunskaper samtidigt som vi passerade förbi dessa platser.
Vinprovningen var inte så dum att få heller.
Vackra vyer att betrakta medan ni sakta glider genom floden. Ser ut som ett härligt sätt att resa på, lugnt och vilsamt, gott om tid mat och vin när man så vill. Ser fint ut! Hälsningar/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2022-10-06 11:57
Tack Björn!
Helt rätt, skönt sätt att färdas på. Ganska liten båt med trevligt umgänge med svenskar och norrmän. Lärde mig mycket om Europas historia på den turen. massor mer än vad skolans historielektioner kunde lära ut.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg