Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

An der schönen blauen Donau.

Vi har hamnat i Wien. Det var kväller när vi kom fram till Wien så vi övernattade på båten innan det nästa morgon var dags för att utforska staden lite.

Tanken är att vi ska förflytta oss med båt på Donau, här ligger flodbåtarna tätt. Så tätt att man får gå över varandras båtar för att komma iland och så blå var inte Donau, mer grönbrun.

Först styr vi kosan till Hundertwasserhaus. Ett väldigt speciellt kommunalt bostadshus som är formgivet av den visionäre formgivaren Friedensreich Hundertwasser. Det var inflyttningsklart 1986 och numera anses vara fjärde största sevärdheten i Wien och nog är huset speciellt , var nog det första på min lista över vad jag ville se i Wien.

Jag gillar färg och här har de verkligen inte slösat med färgerna, Många färger och starka färger.

Huset är rejält grönskande både längs fasaderna och ut genom fönster och på balkonger, växer det träd. På taket lades det 900 ton jord och ungefär 250 träd och buskar planterades.

Utbyggnaden till höger med sluttande golv, den har även sluttande golv inne och där är det ett lekrum för barnen. Jättekul att rulla utefter golvet där inne.

Inte bara olika färger utan även oregelbundenheten är ett kännetecken för Hundertwasser, finns inte många raka eller räta linjer. I portgångar och liknande utrymmen är golvet medvetet ojämnt och mjukt vågformat.

Jag går fortfarande omkring med min brutna fot i ett rejält och stelt paket, så det var inte så lätt att gå här.

Efter att ha besökt detta spektakulära hus så kändes parken Volksgarten  väldigt prydlig och nästan lite tråkig. Fast här var det också rejäl grönska, alla rosenträd i parken har adopterats av någon. Många till minne för någon kär bortgången anhörig. Det är så populärt att det inte finns plats för fler rosenträd.

Parkerna här var förr avsedda som en privat trädgård för ärkehertigarna. Dessa planer ändrades genom ett förslag från domstolsträdgårdsförvaltningen att förvandla området till den första allmänna parken i staden. Den 1 mars 1823 invigdes parken officiellt. Från 1825 användes namnet Volksgarten. 

Fast skylten på gräsmattan är lite speciell.  Gå inte på spikmattan, eller vad?

I mitten av parken står det neoklassiska Theseustemplet av Pietro di Nobile, färdigställt 1821. Det är en småskalig kopia av Hefaistos tempel i Aten, designades ursprungligen för att hysa Antonio Canovas Theseus-skulptur. Fast 1890 flyttades Canovas skulptur till Konstmuseet.

I den norra änden av parken står monumentet av kejsarinnan Elizabeth av Hans Bitterlich och Friedrich Ohmann.

Statyn av den sittande kejsarinna Elisabeth.

Vi traskar vidare i stan och tittar på de andra sevärdheterna som Presidentkansliet.

Hofburg palatset som förr var det kejserliga residenset, numera officiella sätet för Österrikes förbundspresident. 

Blir man trött i fötterna men ändå vill se mer av Wien så finns det gott om hästdroskor som gärna kör omkring turister mot en dyr penning. Men alla dessa hästar vittnar om att vi är nära en annan trevlig sevärdhet.

Nämligen den Spanska hovridskolan. Den högklassiga ridakademin fick sitt namn av de berömda spanska lipizanerhästarna som används där.  Vi hade tur att hästarna nyss återkommit från sin sommarvistelse och på gården var det bedömning av hästar.

Flickorna som visar upp hästarna här är fortfarande elever. Flickan som står tillsammans med bedömarna, hon är klädd den traditionella mörkbruna dubbelknäppta fracken och den tvåhörnade bicornehatten, vita hjortskinnsbyxor och svarta stövlar med uppvikt krage. Dessa personer måste vara österrikiska medborgare och först 2008 fick även kvinnliga elever tas emot på ridskolan.  De övriga personerna är domare som bedömer hästarna.

Kollar in hur det går för kompisarna.

Kommer jag tillbaka till Wien och har mer tid där så ska jag absolut boka biljett för en uppvisning, men nu lämnar vi hästarna och fortsätter in på en gågata där det  ser ut som om man borde dansa in. Lite svårt med krycka och nästan klumpfot så jag nöjer mig med att gå i sakta mak.

Här har H&M lyckats skaffa sig den bästa och vackraste lokalen i tidigare E. Braun & Co,s butikslokal.

Ganska nära H&M hittar vi Stefansdomen. Det är Wiens katolska domkyrka.

Det börjar regna så jag går in i kyrkan, hittar en ledig stol också och kan vila min fot lite.

Regnskuren var kortvarig och vi kan återvända till båten, på väg tillbaka hinner jag få en skymt av Wiener Riesenrad. Det är ett berömt pariserhjul som byggdes för att fira kejsar Franz Josef I:s gyllene jubileum, och det var ett av de tidigaste pariserhjul som någonsin byggts. Det bestämdes 1916 att hjulet skulle rivas, men det fanns inga pengar till rivning så hjulet stod kvar och har sedan renoverats och är i drift igen.

Riesenrad är berömt från filmen "Den tredje mannen".  Även James Bond har åkt med Riesenrad i filmen "Iskallt uppdrag". Ytterligare en känd filmscen från Riesenrad kommer från filmen "Bara en natt", där paret kysser varandra för första gången i en gondol som stannat högst upp.

Efter regn kommer solsken och även regnbåge.

Inlagt 2022-10-01 11:19 | Läst 1909 ggr. | Permalink
Det var ju ett riktigt speciellt hus, det förstår jag det var med i agendan, det var ju riktigt synd att jag missade det. Jag var en hel del i Wien i arbetet, troligen ett 20-30 resor, men det huset har jag missat. Har sett några av dina andra platser. Det blev ju ofta så att man åkte till samma hotell gick i samma områden och åt på samma matställen, så tråkig var man. Men det var väl så att arbetet var huvudsak och man försökte göra det runt om så smidigt som möjligt. Ganska ofta så var det bara flygplats, hotell, resturang, hotell, till företaget, flygplatsen och hem, det blev tyvärr inte så mycket att upptäcka. Intressant blogg som vanligt och fina bilder, så snygg sista bild med regnbågarna. Det höga huset har jag inte heller lagt märke till, men det kanske inte fanns där för en 10 år sedan.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-02 12:38
Tack Peter!
Wien är en stor stad svårt att hålla koll på allt där, jag såg nog bara en liten bråkdel av stan. Speciellt nu när jag hade svårt att ta mig runt i normal takt. Fick begränsa mig till det som jag allra mest ville se. Mest var det Hundertwasserhaus och som bonus fick jag även se hästarna vid ridskolan.
Regnbågen kan man väl också kalla bonus.
Mycket spektakulära första och sista bilder! Hundertwassers arkitektur gillar jag verkligen. Aldrig sett Stefansdomen förr, den är synnerligen praktfull.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-02 12:40
Tack Stefan!
Tack vare en liten regnskur så gick jag in i Stefansdomen och det ångrade jag inte.
Hundertwasserhaus var på min önskelista och så glad att jag fick se.
Intressant svep från Wien. Jag har varit där i tjänsten men egentligen inte sett något av stan, kul att få se vad jag missade. Många vackra bilder, inte minst från spanska ridskolan. Stefansdomen imponerar också, hälsningar/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2022-10-02 12:42
Tack Björn!
Har bara varit en snöig natt på 60-talet i Wien tidigare. Såg inte mycket då, så det var mycket jag ville se och då speciellt Hundertwasserhaus.
Spanska ridskolan, där hade jag gärna velat se en föreställning men kan kanske bli någon annan gång.
Fina bilder, och mest gillar jag förstås bilderna på Hundertwasserhaus som jag läst om och också skulle vilja se i verkligheten.
Härligt att se att ni är ute och far igen!
Svar från Margareta Cortés 2022-10-02 12:45
Tack Lena!
Var nära att den resan blev inställd, visste inte om det skulle fungera med min brutna fot men som tur var kunde jag vara med på det mesta.
Så glad över det jag fått se och uppleva.
Verkligen kul att se! Jag känner igen mycket då jag ofta kommer till Wien i jobbet, men jag har totalt missat Hundertwasserhaus! Det måste upp på listan. Både första och sista är också oerhört vackra bilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2022-10-02 12:47
Tack Bjarne!
Självklart ska du till det huset, riktigt speciellt.
Hade lite växlande väder den dagen så Donau bjöd på lite olika vyer.
Det där huset har jag läst om och jag förstår att det stod högst upp på din lista av sevärdheter. Det är ju så läckert. Tack för att du tog med så många bilder. Gillar dina bilder från ridskolan också och hästen som står och tittar ut ur boxen. Jag har varit i Wien för mycket länge sedan men jag minns bara den stora kyrkan. Inser att Hunterwasserhaus inte ens var byggt då.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-10-03 11:32
Tack Lena!
Det huset stod överst på önskelistan, och visst var det speciellt. De som bor där verkar trivas trots all uppmärksamhet det får.
Vid ridskolan hade vi tur, hästarna hade nyligen kommit tillbaka från sommarlovet och bedömningar pågick. dessutom kom det flera hästar dit.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg