Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Lite Klaipėda och en massa otur.

Fanns en slogan som löd "ett äpple om dagen håller doktorn borta..." Undrade om en hamn om dagen också skulle fungera i samma syfte.

Hur som helst dagens hamn och även den sista är Klaipėda i Lithauen.

En lång pir möter oss även här, där sitter det folk och iakttar båttrafiken.

Även här kantas inloppet till staden av industrier.

Undrar vad detta är för manick, kanske en makalös maskin.

Kan vara gas eller olja.

Ett lite annorlunda hus dyker upp.

När vår båt förflyttar sig så ser huset ut att förändras också.

Det finns ett hotell i det huset och på taket har den en servering med vidsträckt utsikt.

Vi kommer fram till vår landstigningsplats och det första vi träffar på är Det svarta spöket. Naturligtvis finns det en legend om spöket. 

Legenden går tillbaka till 1595, när Hans von Heidi, en av vakterna på Klaipėda slott, gjorde sina nattliga rundor nära hamnen. Från ingenstans dök en huvklädd figur upp nära vattnet. I stället för att attackera den förskräckta vakten frågade den honom hur stadens förråd av spannmål och timmer var. Von Heidi informerade spöket att staden hade tillräckligt med förnödenheter, men spöket varnade honom att det inte skulle räcka. Spöket försvann.

Då, på den tiden trodde folk på spökenas, häxornas, trollens och jättarnas ord. Hans von Heidi informerade plikttroget sina överordnade om sitt spöklika möte, och staden satte igång att öka sina förråd av timmer och spannmål. Sedan följde några dystra år av hunger och brist, som folket i Klaipėda bara överlevde på grund av spökets varning.

Klaipėda klarade svältåren tack vare spökets varning. Så Svarta Spöket är en hyllning till stadens räddare.

Spöket hittar man vid kedjebron. Men mer om den bron senare. 

Vi vandrar in till själva staden och blir påminda om det gamla namnet på Klaipėda. Tidigare hette den Memel

Här som i de flesta städer pågår torghandel, här som i Riga är det mycket bärnsten till försäljning.

Hittar en karta över gamla stan, lite svår att ta med sig på en promenad.

En väldigt trevlig brevlåda har de vid det huset med kartan.

Här har det funnits en fästning en gång i tiden.

En fin promenad får man om man går utefter kanalen. Gör man det så är det lätt att hitta till Skeppet Meridianas. Det är ett skepp som byggdes i Finland 1948, användes i 20 år som träningsbåt för utbildning av framtida sjömän. Nu är det restaurerat och ombyggt till restaurang.

På ett hus nära skeppet ser jag sotaren uppe på taket.

Här kan man dessutom ta bilen ut i kanalen.

Även Klaipėda tänker på Ukrainas folk.

I värmen är det skönt med en parkpromenad och här blir det lite svalkande duschar också.

Dags att återvända till vår lilla båt. Fortsätter efter kanalen för än har vi inte hittat den berömda kedjebron som öppnas manuellt. På andra sidan kanalen ser jag en lite speciell bänk. Ser ut som en sjöjungfru klivit upp ur kanalen och satt sig där i solen.

Där, ja just där, borde jag inte ha släppt blicken från backen. Plattorna som ligger på gångvägen ha lagts så det finns en nivåskillnad. Det uppmärksammar inte jag utan trampar snett vid kanten. Försöker få upp balansen men foten gör så ont när jag kliver ner på den att jag faller som en nysågad fura. 

Det är inte bara pinsamt utan det gör ont också. Faller rakt framför en ung man som kommer åkandes på en sparkcykel. Han är snäll och stannar och hjälper till så jag kommer upp. En stukning gissar jag och maken på, men det gör förfärligt ont. Linkar bit för bit tillbaka mot båten, men den dryga kilometern tillbaka känns som en evighet.

Får sitta och vila lite för då vi kommer fram till den lilla kanalen som leder in till vallgraven runt slottet så är bron öppen, bron som är bredvid Det svarta spöket. 

Ja, du har gissat rätt. Det är kedjebron. Den vi gick över på väg in till stan.

Det är ett unikt tekniskt arvsobjekt och historiskt värdefull. En handsvängbar metallbro som byggdes 1855. Den är gjord av nitat järn, dekorerad med kedjor, därför kallas den för "Chain Bridge".

Sitter där och väntar på stängning, värken dunkar i foten och knäna fick sig även de en smäll, men glädjen är ändå stor - kameran höll och jag kan fotografera då bron ska stängas.

Två karlar kommer och tar tag i metallstången i mitten och börjar gå runt, runt.

Till slut är bron helt stängd och alla åskådare kan gå över.

Men foten då, jo tillbaka på fartyget blir det först ispåse på foten, sedan ner till fartygets sjukhus och röntgen. Inget är brutet men här hemma så konstateras det att jag dragit av ett ledband och även skadat en sena. Det vet jag så här långt men har fått remiss till magnetröntgen då min ortoped är orolig att det är något mer skadat. Det blir en historia om tre månade, för så lång kötid är det för MR. Lång tid för läkning också, säger min läkare.

Får låna en rullstol ombord, så jag kan ta mig till middagen och även trösta mig med en drink före maten.

Som om det inte räckte med en skadad fot så blir det mer otur.

Innan man får komma ombord på dessa fartyg så måste man visa covidpass, ha ett negativt antigentest och all personal testas varannan dag och har även munskydd på sig. Före buffématsalen  är det handtvättnig som gäller och över hela båten är det handsprit utställt.

Men trots allt detta så lyckades både jag och maken få covid 19.  Började med en konstig hosta sista dagen ombord. Hemma sedan kom lätt feber och en del symtom som inte bukar vara vid en vanlig förkylning. Vi har fyra doser vaccin, så jag gissar att det var därför som vår Covid 19, blev ungefär som en lättare influensa.

Så det där med en hamn om dagen fungerade inte för att hålla doktorn borta.

Inlagt 2022-08-03 09:30 | Läst 2193 ggr. | Permalink
Fantastiskt reportage! Och vad kul med alla figurer och dess historia. Den där bron var verkligen speciell. Handkraft dessutom wow. Men vilken tråkig avslutning det blev, det var inte roligt att läsa. Vilken otur. Krya på dig.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2022-08-03 09:47
Tack Johnny!
Staden hade en hel del att bjuda på och tur i oturen att vi var på väg tillbaka då hände och hade bara hemresan kvar.
Men inte så kul att ara tillbaka med kryckor och begränsad rörelsefrihet igen.
Dessutom köer till både MR och sjukgymnastik. Bara att gilla läget liksom.
Oj vilket häftigt reportage som att få resa fast hemifrån. Spännande historia
Huset var nytänk i form även där.
Trist med sjukdom och en envis skada hoppas det läker på bra nu.
Krya på
/N
Svar från Margareta Cortés 2022-08-03 13:35
Tack Nini!
Huset såg kul ut och att det liksom ändrade form då vi förflyttade oss.
Foten får jag tydligen dras med en tid om läkaren har rätt.
Fint reportage från en stad jag knappt hört namnet på. Baltikum ligger ju rätt nära, ändå har jag bara besökt Lettland....Otur med benet, hoppas allt ordnar sig inom rimlig tid! Många hälsning/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2022-08-03 13:34
Tack Björn!
Det var den hamnen som fick oss att välja den kryssningen, synd att det blev lite dåliga minnen därifrån.

Segt att behöva använda kryckor igen. har ju min PMR som gör att musklerna inte är i topp.
Uj uj uj! Jättetråkigt med foten. Jag testade ju likadant för 3 veckor sen. En vecka med en del inte alltför svåra symptom, sen en vecka då jag var på benen men lite svag i knäna, i förrgår kände jag mig bra igen men nu märker jag att det tar nog ett tag att bli helt bra. Krya på dig!

Jättefint reportage!

Memel, där föll en pollett ner. Memel ingick ju i Ostpreussen och var i stort sett tyskt.
Svar från Margareta Cortés 2022-08-03 13:32
Tack Måns!
Jo, jobbigt att inte kunna träna vidare med ryggen och i foten har jag några spikar sedan förr så läkaren bad mig vara försiktig tills jag får stödbandaget. Tydligen väntetid även där.
Hade varit bättre att bryta benet, det läker fortare sa hon.

Kul att de hade kvar kopplingar till det gamla namnet på staden.
Ett mycket intressant inlägg med en massa roliga detaljer. Jag gillar verkligen spöket. En läcker staty både framifrån och bakifrån. Bron är också imponerande, vilken teknik de hade då den byggdes och att den fortfarande fungerar. Det tvådelade hotellet i börjar är verkligen förbryllande. Huskropparna ser ut att närma sej varandra på dina bilder.
Verkligen otur med avslutningen på denna resa. Covid kan man nog förvänta sej att få om man är ute bland folk. Förhoppningsvis blir ni inte så sjuka och det går över fort. Mer otur med foten för det kan ju vara besvärligt en längre tid och begränsande när man vill göra saker.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-08-03 13:29
Tack Lena!
Kul med ny stad som vi aldrig varit i, synd bara att det slutade med fall.
Covid har vi klarat av nu, blev ganska lindrigt om man jämför med de före vaccinet.
Jag tillhör riskgrupp så det var bra att vänta med att få det.
Med foten är det sämre, kommer ta månader sa läkaren.
Hade tänkt börja min kommentar om äpple och hamn om dagen att det tror jag inte fungerar med de kryssningsfartyg som låg i covidkarantän i starten av 2020. Men det var ju ett tråkigt slut på kryssningen. Min fru ska också till MR och det var också 3 månaders väntan. Hon satte upp sig på en återbudslista som finns på 1177, så man kanske kan komma till tidigare. Bron var intressant tycker jag, med den vikt det är i den svävande delen så borde det vara stora belastningar i infästningen på andra sidan, det ser ju inte ut som den är i jämvikt över infästningen. Du har lyckats hitta många vackra statyer på dina resor, spöket var ju riktigt fräckt här. Husen med vinklad fasad också fräckt, min första tanke var att man skulle lagt dem i linje, men det kanske är snyggt att den ena kroppen är vinklad lite. Krypa på dig nu
Svar från Margareta Cortés 2022-08-03 13:26
Tack Peter!
Den bron var det tur att vi inte missade, var kul att se hur den fungerade.
Jag såg röntgens ombokningssida att det fanns en tid ledig i morgon men sidan fungerade inte. Kontaktade kundtjänst till och fick den tiden. Tipsa din fur om det.
De har tydligen strötider som man kan få som ligger för när i tiden att de inte kan kalla till dem.
pdahlen 2022-08-03 16:38
De ser inte ut att ha något sådant bokningssystem i Helsingborg, här var det så att man anmälde sig att de kunde ringa upp om och när det blev en tid ledig, kunde vara samma dag. Att man själv kan välja lediga tider är ju mycket bättre
Svar från Margareta Cortés 2022-08-03 17:20
Tydligen olika system.
Jag lyckades nog logga in samtidigt som någon avbokade sin.
Ajajaj, dubbel otur! Men den kommer ju sällan ensam. Ett elände när det blir såhär. Väntetid för fot och läkningstid ungefär samma. Några bilder hann du få, där du spanar både högt och lågt. Intressanta bilder är det att se på och fundera över. Rejäl staty spöket, i min stad stjäls statyer, antar de smälts ned. Kände en skulptör från Litauen, Justas, målade av honom när han högg sten.
Svar från Margareta Cortés 2022-08-04 09:57
Tack Stefan!
Tycker det räcker med otur nu.
Fast hade lite tur i går, då jag skulle ändra den tid för MR som jag inte kunde och då fick jag en tid till i dag istället. Det är nog mer än tur i vårdköernas Sverige.
Helt otroligt att någon kommer på att stjäla statyer.
Vibybo 2022-08-04 14:25
Grattis till MR-tden.
Svar från Margareta Cortés 2022-08-04 15:12
Drog en vinstlott tydligen.
Var nog någon som lämnat återbud och jag fanns där och kunde.
Kom precis hem därifrån.
Härligt reportage du skriver bra och intressant. Trist att läsa om oturligheterna hoppas att det ordnar sig med foten. Jag känner att jag blir lite berest efter att läst dina reseinlägg. -Kul!
Svar från Margareta Cortés 2022-08-04 09:58
Tack Morgan!
Vissa resesouvenirer vill man helst inte ha med sig hem.
Kul att du vill resa med mig.
Tack för trevlig läsning.
Covid får man väl nästan räkna med om man vistas bland folk just nu. Hoppas det blir lindrigt. Attans otur med foten. Hoppas du får positiva besked från MR och snart är tillbaka med båda fötter på jorden och på väg mot nya äventyr. Krya på dig!
Svar från Margareta Cortés 2022-08-08 10:05
Tack Lena!
Covid ökar så nu får många det men som tur är blir man inte lika sjuk. vi fick det som en lindrig influensa, jobbigast var hostan och de irriterade ögonen. tack vare fyra doser vaccin så blev det inte värre.
Foten är det värre med, har inte fått svar på MR än, men ont har jag och det skulle ta tid.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg