Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Slottet i Dublin.

Blev ett litet uppehåll med inlägg om Dublin för först var jag lite ute till havs, närmare bestämt en liten resa på Östersjön i samma veva lyckades jag få foten i paket och även få Covid 19. Är inte helt återställd än, men tack vare vaccinet så slapp jag bli så väldigt sjuk. 

På 930-talet byggde danska vikingar ett fort på den högsta punkten vid floden Liffey för att skydda sin bosättning Dyflinn. Dyflinn var ett viktigt handelscenter för handeln med slavar och silver på Irland. Vikingarnas makt höll i sig ända tills den irländska kungen Brian Boru fördrev dem i slaget vid Clontarft år 1014.

Där på kullen vid vikingabosättning börjades det på 1200-talet att byggas ett slott. Det slottet fungerade i sjuhundra år som högkvarter för den engelska och senare brittiska administrationen i Irland. 1922, efter Irlands självständighet, överlämnades Dublin Castle till den nya irländska regeringen.

Vid slottet finns ett polismuseum, bibliotek och ett antal restauranger. Dublin Castle används också för statsangelägenheter nu.

Över porten, som vi kom in genom, vakar Fru Justitia.

Eftersom slottet brann 1684 finns inte så mycket av det gamla slottet kvar, men ett torn finns bevarat.

Det syns bättre om man går till trädgården Dubh Linn Garden som ligger bakom slottet.

Den trädgården är som en liten oas i staden. Många blommor att njuta av.

Dubh Linn Garden är en prydnadsträdgård anlagd i ett keltiskt mönster. Gräsmattan i mitten är rund  och runt den finns små trädgårdar med bänkar där man kan slå sig ner och njuta av blomprakten och lite fåglar. Den här spatserade omkring och såg vid första anblicken ut som en sädesärla, men jag tyckte inte att teckningen riktigt stämde.

 I en av de små trädgårdarna fanns det en rosa staty.   

I gräsmattan i mitten av trädgården är det utskuret ett keltiskt mönstret, linjerna föreställer havsormar där början är formade som ormhuvuden och slutar i en fiskstjärt. Den gräsmattan anlades för att fungera som parlamentets privata helikopterplatta!

En av trädgårdarna här är tillägnad minnet av den undersökande journalisten Veronica Guerin. Hon skrev om den undre världen på Irland, om de människor som handlade med droger och vapen. Hon levde under ständigt hot från de kriminella och 1996, en vecka innan hon skulle fylla 38 år blev Guerin skjuten till döds vid ett rödljus. När mordet blev känt av allmänheten utbröt protestmarscher runt hela Irland, och det slutade med att regeringen beslutade att alla som ägde saker som kunde kopplas till brottslig verksamhet skulle fråntas dessa. Hårdare regler infördes mot brottslighet över huvud taget på ön.

Vi vandrar vidare efter att ha suttit och njutit av stillheten här och hittar lite av den gamla stadsmuren.

Inlagt 2022-07-13 09:23 | Läst 511 ggr. | Permalink
Intressant och lärorikt. En vacker park också, den där röda borstblomma känner jag igen från Madeira. Både fot och covid, jobbigt
Svar från Margareta Cortés 2022-07-15 08:51
Tack Peter!
Mycket att se i den staden.
Covid blev inte så jobbig tack vare vaccinet, fyra doser gör säkert nytta.
Värre med foten som inte vill bli bra.
Det var riktigt intressant, så mycket jag inte vet om Irland. Den vackra trädgården liknar de parker jag sett i Storbritannien, helt fantastiska, och härliga platser att koppla av för de som inte är 100% anpassade till stadsmiljön, människor eller djur. Fågeln är väldigt lik en sädesärla. Förstår du haft det jobbigt, ibland drabbas man av mer än ålderstillägg, det brukar kännas rätt trist ganska snart.
Svar från Margareta Cortés 2022-07-15 08:53
Tack Stefan!
En intressant stad med massor av historia. Åker gärna tillbaka nån gång.
De där ålderstilläggen hade jag gärna varit utan.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg