Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

River Liffey

En dag i Dublin tog vi en promenad utefter floden Liffey. Mina promenader numera har blivit där det finns bänkar att sitta en stund på och som tur är har promenadstråket utefter floden många bänkar. Där kan man sitta en stund och tänka sig in i hur det såg ut på  840-talet. Då kom det ett gäng norska vikingar seglandes uppför floden. Det var höst och de gillade tydligen platsen för de bestämde sig för att övervintra där. Den tillfälliga boplats som de byggde upp fortsatte att växa och är idag Dublin.

Den första vikingakungen på Irland var den norska kungen Torggils. Han erövrade Dublin med 120 vikingaskepp.  Den sista vikingakungen på Irland var den norska kungen Magnus Barfot. Han gjorde anspråk på kungariket eftersom hans farfar varit kung där och Magnus seglade till Irland för att ta över riket. Det gick inte så bra. Magnus slutade sina dagar i Ulster, nordligaste Irland, med ett spjut genom bägge benen och en yxa begravd i halsen.

På många platser i trottoarer och gator finns sådan här små rutor med minnen från vikingatiden.

Men nu fortsätter vi vår promenad utefter floden. Börjar vid bron Seán Heuston Bridge, den är döpt efter efter en ung Dublinhjälte från 1916

Den hette tidigare både King's Bridge och Sarsfield Bridge. Bron öppnades med namnet Kings Bridge för att fira ett besök av kung George IV 1821. Den designades för att bära hästdragen trafik, nu är den öppen för gångtrafikanter och spårvagn.

Vi fortsätter promenaden mot Grattan Bridge. Den är uppkallad efter Henry Grattan, en brittisk politiker som är mest känd för att ha lyckats genomdriva handelsfrihet för Irland.

Vackra lyktstolpar har de på den här bron.

Nära vårt hotell som har det trevliga namnet Zanzibar...

...där finns en bro som heter Ha'penny Bridge. Egentligen heter den Liffey Bridge, men det är det nog få som känner till för alla säger Ha'penny Bridge. Innan den bron byggdes fick man ta båt över floden. Det är den första gångbron över Liffey och namnet kommer sig av att man fick betala en penny för att gå över bron.  Nu går man över gratis.

Kommer man tidigt på morgonen så finns det chans att se den så här tom.

Andra tider ä det full trafik och trängsel där.

Mitt för O’Connell Bridge står O’Connell Monument. Daniel O'Connell är mer känd som Befriaren. Efter att ha säkrat godkännandet av den katolska frigörelselagen 1829, valdes han till överborgmästare i Dublin. O'Connell själv står omgiven av en fris av figurer som skildrar delar av det irländska samhället.

Under dessa sitter fyra änglar, tog bara en bild på den med hunden eftersom jag tycker den var finast. 

Vid Talbot Memorial Bridge slår vi oss ner  på en av bänkarna.

Tydligen finns det fortfarande vikingar kvar här i stan, de här verkar fredliga de tjoar och vinkar åt oss.

Vi sitter här en stund innan vi fortsätter promenaden utefter floden.

Inlagt 2022-06-14 13:34 | Läst 1707 ggr. | Permalink
Intressant läsning, finns nog mycket att se och uppleva där. Att det skulle ha varit 120 vikingaskepp var väl den siffra som man reagerande mest på, hade ingen aning att det ens fanns så många. Det var väl skönt att få komma ut och resa igen, gäller att ta vara på din frihet nu, man vet ju inte vad som händer till hösten med kanske nya restriktioner. Fin berättelse och bilder från Dublin
Svar från Margareta Cortés 2022-06-15 10:31
Tack Peter!
Vet inte vem som räknade de skepp som kom, men uppgiften vi fick där var 120, men att sedan kom det fler och fler. Blev nog en stor koloni av vikingar, inte var de snälla mot lokalbefolkningen heller.
Det var trots det en vänlig stad med trevligt folk. Åker gärna dit igen.
Spännande och intressant..bra reportagebilder också.
/N
Svar från Margareta Cortés 2022-06-15 10:32
Tack Nini!
Trevlig stad Dublin.
Spännande resa, aldrig varit på Irland. Första bilden visar ju något fyndigt, att ha vikingaminnen i trottoaren så alla kan se, samtidigt trampar ju alla på den besegrade, både informativt och symboliskt. Statyn med befriaren har den obligatoriska duvan på huvudet, duvor gillar statyer.
Svar från Margareta Cortés 2022-06-15 10:34
Tack Stefan!
Har drömt länge om Irland, nu blev det endast Dublin. Hoppas på fler besök så jag får se mer av landet.
Duvor på statyer är nog väldigt vanligt, har faktiskt en bild på den statyn utan duva, men bilar i vägen.
Var tvungen att stanna mitt i gatan för att få den bilden.
Den store befriaren med en mås på sitt huvud, eller någon sorts fågel i alla fall och en del andra verkar också ha suttit där. Det ser ut som en mysig stad och där kan man säkert vandra omkring i flera dagar och upptäcka. Hur stor stad är det egentligen, befolkningsmässigt?
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-06-16 14:31
Tack Lena!
Befriaren besegrad av en duva.
Upplevde Dublin som en liten och kompakt stad, men var tvungen att kontrollera innevånarantalet och i storstadsområdet bodde det år 2021,
1 904 80 personer. Så det är en stor stad.
Samtidigt då jag kollade det så lärde jag mig att Dublin betyder Dygölen. Av iriska, dubh → svart, och linn → göl.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg